Een deposito of spaardeposito is een spaarvorm waarbij je je geld voor een vaste periode én rente vastzet. Zo kun je je spaargeld variërend van 1 maand tot 1 jaar vastzetten op zogenaamde korte termijndeposito’s. Wil je je spaargeld langer vastzetten? Van meer dan 1 jaar tot wel 10 jaar? Dan kom je uit bij een lange termijndeposito.

De rente op een spaardeposito staat vast voor de gehele looptijd ervan en varieert dus niet zoals op reguliere spaarrekeningen. Tussentijds je geld opnemen van een spaardeposito kan vaak niet óf alleen als je een boete betaalt. En ook extra geld bijstorten is vaak onmogelijk. Vanwege deze restricties is de rente op een spaardeposito vaak hoger dan bij andere spaarvormen. Ook geldt: des te langer je geld vaststaat, des te hoger is de vaste rente die je ontvangt.

Waarom kiezen voor een deposito?

Deposito’s behoren tot de veiligste methodes om je geld voor je te laten werken, met betrouwbare vaste opbrengsten. De rente op deposito’s zijn eigenlijk altijd hoger dan op vrij opneembare spaarrekeningen en je loopt geen risico met renteschommelingen. De rente staat namelijk vast, ongeacht marktomstandigheden. Als je jouw spaargeld langere tijd niet nodig hebt en je wilt zekerheid van een vaste, hoge rente, dan is een deposito de beste keuze.

Nadelen deposito

Ondanks dat deposito’s hoge rente, zekerheid en veiligheid verschaffen, zijn er ook enkele nadelen. Zo kan de klant in de meeste gevallen niet bij haar/zijn spaargeld gedurende de looptijd of er zijn kosten aan verbonden als men dit toch wil. Een ander punt om rekening mee te houden is dat, omdat de rente vast staat, de klant niet meeprofiteert van stijgende rentes in de (financiële) markt gedurende de looptijd. Daartegenover staat uiteraard dat de rente ook vast (hoog) blijft staan in geval van dalende rentes. Ondanks deze punten van aandacht, zijn deposito’s een zeer goede manier om vermogen op een veilige manier te laten groeien.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van een deposito

Bij het kiezen van het juiste deposito is het belangrijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende banken. De hoogte van het rentetarief bepaalt hoeveel rente de klant zal verdienen op het deposito. Een goede vergelijking zet deposito’s van verschillende banken met dezelfde looptijd naast elkaar, zodat bepaald kan worden waar men de meeste rente krijgt op een bepaalde looptijd.

Een tweede belangrijk punt bij de vergelijking is hoe vaak de rente wordt uitbetaald. In de meeste gevallen wordt rente jaarlijks of aan het einde van de looptijd uitbetaald. Vroegtijdige beëindiging van een deposito kan resulteren in een boete op de originele inleg, een verlies van de dusver opgebouwde rente, of zelfs beide.

In het geval dat de rente pas aan het einde wordt uitgekeerd, kan ook nog bekeken worden of er rente-op-rente, of samengestelde rente, geldt voor het deposito. Rente-op-rente kan een groot effect hebben op het uiteindelijke rentebedrag. Als de klant bijvoorbeeld een driejarig deposito opent, dan wordt na het eerste jaar de rente bijgeschreven op het deposito. In het tweede jaar wordt dan niet alleen over het originele inlegbedrag, maar ook over rente uit het eerste jaar rente berekend enzovoort. Hoe langer de looptijd, hoe groter het rente-op-rente effect.