
Zilvervloot sparen
Je kent het misschien nog van vroeger: een zilvervlootrekening. Tot 1992 konden jongeren sparen op een jeugdspaarrekening die vernoemd werd naar de verovering van Piet Hein. Sinds 2012 is deze spaarvorm in aangepaste vorm weer terug.
Wat houdt zilvervloot sparen precies in en is het aantrekkelijk om te sparen op een zilvervlootrekening voor je (klein)kinderen? In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen:
Wat is zilvervloot sparen?
In 1958 introduceerde de overheid de Jeugdspaarwet om kinderen te stimuleren om te sparen. Op een zilvervloot spaarrekening kregen de jeugdige spaarders niet alleen een jaarlijkse rente, maar ook een premie van de overheid.
De inlegbedragen en voorwaarden varieerden over de jaren heen, maar in principe ontvingen jongeren van 15 tot 21 jaar – als ze trouw elk jaar spaarden op hun zilvervlootrekening – na afloop 10% premie over hun spaargeld. De Jeugdspaarwet werd in 1992 opgeheven en daarmee stopte ook de bonus van de overheid op de zilvervlootrekening.
Sinds 2012 kunnen kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar weer op een zilvervlootrekening sparen. Bij deze rekeningen werken de banken via een vergelijkbaar bonusprincipe. Zilvervloot sparen wordt aangeboden bij de SNS Bank of RegioBank (beide onderdeel van de Volksbank). Op de websites van deze banken kun je de exacte voorwaarden nalezen.
Over ieder volledig jaar waarin gespaard is, ontvangt de spaarder een bonus van 1%, met een maximum van 10%. Als jongeren 10 jaar sparen, krijgen ze dus een bonus van 10%. Daarnaast ontvangen spaarders nog een variabele rente. De effectieve rente op jaarbasis is dus door de combinatie met een jaarlijkse bonus van 1%, een stuk hoger dan op veel andere jongerenspaarrekeningen.
Om maximaal te profiteren van het bonusprincipe, is het dus slim om zo vroeg mogelijk een zilvervloot rekening te openen. Als je begint met zilvervloot sparen voor je (klein)kind vanaf het 7e levensjaar (of eerder), ontvangen ze de volledige bonus van 10%.
Wat zijn de voor- en nadelen van zilvervloot sparen?
In vergelijking met andere jeugdspaarrekeningen, is de hogere rente een groot voordeel van een zilvervlootrekening. Bovendien stimuleert het bonusprincipe het spaargedrag van je (klein)kinderen. De rekening kan wel opgeheven worden – maar dan vervalt de bonus. Tussentijds opnemen is ook mogelijk en kost niets. Over het bedrag dat tussentijds opgenomen wordt, ontvangt je (klein)kind dan ook geen bonus.
Een groot nadeel van het zilvervloot sparen, is dat je per jaar niet meer dan € 600 kunt inleggen. De spaarrekening is dus niet geschikt voor het in een keer opzijzetten van grote bedragen. Een ander nadeel is dat de bonus pas na afloop uitgekeerd wordt. Je ontvangt tussendoor geen rente op de bonus. En er moet wel 10 jaar gespaard worden om in aanmerking te komen voor de maximale premie van 10%.
Wat zijn alternatieve spaarvormen?
Zilvervloot sparen is dus eigenlijk vooral nuttig om kinderen en jongeren vertrouwd te maken met sparen. En het is leuk dat ze op hun achttiende de zilvervloot – de 10% premie – binnen kunnen halen. Als je zilvervloot sparen vergelijkt met andere spaarrekeningen, kunnen alternatieve spaarvormen in bepaalde gevallen aantrekkelijker zijn.
Wil je bijvoorbeeld voor de lange termijn sparen voor bijvoorbeeld de studie van je (klein)kinderen of wanneer ze het huis uitgaan? En kun je het geld een bepaalde, vaste periode opzij zetten? Denk dan eens aan een depositospaarrekening.
Sparen op een depositorekening kan uiteindelijk een hoger rendement over het spaargeld opleveren dan op een zilvervlootrekening. Bovendien kun je dan ook vanaf het begin hogere bedragen inleggen en gelijk profiteren van een hoge jaarlijkse rente.
Samengevat
Zilvervloot sparen is vooral een leuke manier om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met sparen. Je kunt niet meer dan € 600 per jaar inleggen, maar als er trouw elk jaar gespaard wordt, ontvangen je (klein)kinderen een aantrekkelijke bonus over hun spaargeld. Er zijn alternatieven om te sparen voor je kinderen. Zoals sparen op een depositorekening waarop je direct een aantrekkelijke rente ontvangt en waarop je hogere bedragen kunt inleggen.