Wat te doen met spaargeld in 2022?

Hoogste spaarrente » Sparen » Wat te doen met spaargeld?

Tegenwoordig krijg je nauwelijks meer rente op je spaargeld. Je vraagt je misschien af wat je het beste met je spaargeld kunt doen. In dit artikel vind je 7 tips. En vraag je je af wat te doen met 50.000 euro of een ton aan spaargeld? Ook daar gaan we nog wat dieper op in.

Wat te doen met spaargeld? Tips:

Wat te doen met spaargeld? FAQs:

Tip 1: Vergelijk spaarrekeningen

Wat te doen met spaargeld? Laat je geld niet onnodig op je betaalrekening staan of bij een grootbank waar je nauwelijks meer rente krijgt – of zelfs rente over je spaargeld moet betalen. Door inflatie wordt alles gemiddeld duurder en je geld dus ieder jaar minder waard.

De rente is niet op elke spaarrekening hetzelfde en een half procent verschil kan bij hoge bedragen en een langere looptijd al een groot verschil in rendement opleveren. Je kunt diverse spaarrekeningen in Nederland vergelijken maar wist je dat sparen in het buitenland ook tot de mogelijkheden behoort? Zonder het risico van beleggen, maar vaker wel met een hoger rendement dan op Nederlandse spaarrekeningen.

Tip 2: Open een depositorekening

Een depositorekening is minder flexibel dan een spaarrekening. Maar daar staat tegenover dat je vaak een hogere rente krijgt dan op een spaarrekening. Dus als je een deel van je spaargeld voor langere tijd kunt missen, kun je overwegen om een depositorekening te openen.

Je kunt kiezen tussen verschillende looptijden en net als de rente, staat de looptijd dan vanaf het begin vast. Ook bij een depositorekening vallen tegoeden tot € 100.000 of het equivalent in een lokale valuta onder het depositogarantiestelsel van Nederland of een ander EU-land.

Tip 3: Beleg een deel van je spaargeld

Je neemt meer risico dan bij sparen op een spaarrekening of een depositorekening, maar het rendement kan hoger zijn. Je wilt misschien weten wat de beste belegging voor je spaargeld is, maar dit is van je persoonlijke situatie en andere factoren afhankelijk.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zogenaamde ETF-beleggingsfondsen. Een ETF-fonds volgt vaak een bepaalde index, zoals de AEX in Amsterdam of de Dow Jones in New York. Het fonds bestaat uit een pakket aan aandelen. Dit pakket kan vervolgens een aantrekkelijk rendement opleveren. Maar onderliggende indexen kunnen ook flink in waarde verminderen. Laat je dus vooraf goed informeren, beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen en stel een weloverwogen beleggingsplan voor de langere termijn op.

Tip 4: Los je hypotheek af

De rente op je hypotheek is vrijwel zeker hoger dan de rente die je op een spaarrekening kunt krijgen. Het aflossen van (een deel van) je hypotheek kan dus ook een mogelijkheid zijn. Je verlaagt hiermee je schulden en je maandlasten.

Toch is aflossen niet altijd de beste optie. Je hypotheekrenteaftrek wordt lager en een ander nadeel is dat het geld dat je in aflossen stopt, pas weer beschikbaar komt als je je huis verkoopt. Los je hypotheek dus alleen af met spaargeld dat je kunt missen.

Tip 5: Schenk spaargeld aan anderen

Vanwege de coronacrisis heeft de Belastingdienst de vrijstellingsgrenzen voor schenkingen in 2021 verhoogd. Je kunt dus meer belastingvrij schenken. Heb je voldoende geld bij elkaar gespaard en was je toch al van plan wat aan anderen te geven? Dan is dit een goed moment.

En wist je dat je aan je kinderen ook eenmalig een hoger bedrag belastingvrij kunt schenken? Om welke bedragen het gaat en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen, kun je vinden op de website van de belastingdienst. Een schenking voor een huis voor je kind kan een goede investering zijn en is bijvoorbeeld ook een van de opties. 

Tip 6: Investeer spaargeld in je woning

Misschien heb je al dubbel glas in je woning maar zijn de buitenmuren en de vloeren nog niet geïsoleerd. Of loop de apparatuur in je keuken eens na: met een nieuwe koelkast of vaatwasser ben je nu wel (een deel van) je spaargeld kwijt, maar kun je wel op energiekosten besparen.

Ook met de aanschaf van zonnepanelen kun je op je energiekosten besparen. Je zult eerst in de buidel moeten tasten maar uiteindelijk is een huis met zonnepanelen meer waard en draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Tip 7: Investeer in jezelf

Als je behoorlijk wat spaargeld achter de hand hebt, is het ook belangrijk jezelf af en toe wat extra’s te gunnen zodat sparen leuk blijft. Met concrete spaardoelen zoals een verre reis of een mooie auto is sparen ook makkelijker vol te houden. Misschien kun je minder gaan werken of tijd en spaargeld in een opleiding investeren.

Heb je een pensioentekort? Dan kun je belastingvrij sparen of beleggen voor je pensioen. Je kunt per jaar niet meer belastingvrij sparen dan het berekende pensioentekort (de jaarruimte en/of reserveringsruimte).

Wat te doen met spaargeld? FAQs:

Is 50.000 of 100.000 euro veel spaargeld?

De meest recente cijfers van het CBS laten zien dat het gemiddeld vermogen van Nederlandse huishoudens in 2019 € 40.800 was. De mediaan – het doorsnee vermogen – is echter € 13.900, een stuk lager dus. Dit komt doordat het vermogen in Nederland onevenredig verdeeld is; de levensfase van een huishouden is sterk bepalend voor de omvang van het vermogen.

Een bedrag van 50.000 euro op je spaarrekening is dus zeker meer dan het doorsnee vermogen van de Nederlander. Maar als je een groot pensioentekort hebt, kan een bedrag van 100.000 euro nog te weinig zijn. Het hangt dus sterk af van je persoonlijke situatie en wat je met je spaargeld wilt doen.

Wat te doen met 50.000 euro aan spaargeld?

Bovenstaande tips kunnen je al een aardig eindje op weg helpen als je 50.000 euro aan spaargeld hebt. Welke tips je ook volgt, het is vooral belangrijk vooraf te bepalen hoeveel je van dit bedrag voor langere tijd kunt missen. Wil je gaan verbouwen of verhuizen, gaan je kinderen studeren of wil je misschien minder gaan werken waardoor je inkomen lager wordt? Houd met dit soort zaken rekening als je een deel van je 50.000 euro voor langere tijd vastzet. 

Wat te doen met 100.000 euro aan spaargeld?

Met een ton aan spaargeld ben je misschien bereid om meer risico te nemen met een groter deel van je spaargeld. En zul je misschien meer willen beleggen. Stel ook dan een verantwoord beleggingsprofiel op en bedenk goed hoeveel je van je ton aan spaargeld echt kunt missen.

Samengevat

Ook al levert je spaargeld op een spaarrekening in Nederland nauwelijks meer iets op, er zijn genoeg manieren om slim met je spaargeld om te gaan en een hoger rendement op je spaargeld te halen. Je hypotheek aflossen, in je woning investeren of beleggen – wat je ook doet met je spaargeld, het is altijd verstandig een weloverwogen spaarplan voor de langere termijn op te stellen.