Sparen voor een huis

Hoogste spaarrente » Sparen » Voor Huis

Wil je verhuizen en heb je een mooie jaren ‘30 woning of een fijn appartement met balkon op het oog? Als je een huis wilt kopen, moet je tegenwoordig een behoorlijk bedrag aan eigen geld meebrengen. Je kunt namelijk niet meer alle bijkomende kosten meefinancieren met je hypotheek en dus zul je een deel van tevoren moeten sparen. Maar hoeveel moet je dan eigenlijk gemiddeld sparen voor een huis?

In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen en geven we 5 tips om snel te sparen voor je nieuwe huis:

Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een huis?

Als je een huis gaat kopen, komen daar – naast het volledige aankoopbedrag van de woning –  nog eenmalige kosten bij. Dit worden ook wel de kosten koper (k.k.) genoemd. Hieronder vallen de overdrachtsbelasting, notariskosten, bemiddelingskosten voor de hypotheekverstrekker en de taxatiekosten. 

De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde van het huis. Ben je jonger dan 35 en kost je huis minder dan € 400.000, dan hoef je deze belasting niet te betalen. De notaris-, bemiddelings- en taxatiekosten variëren sterk maar reken gemiddeld op een bedrag van rond de € 1000 voor notariskosten, € 3000 voor bemiddelingskosten en op € 500 voor een taxatie.

Daarbij kunnen nog de kosten voor het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), makelaarskosten en de kosten voor een bouwkundige keuring komen. De aanvraag van de NHG kost 0,7% van de waarde van het koophuis. 

Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, spreek je van tevoren af hoe hoog de makelaarscourtage is. Dit kan een percentage van de aankoopsom zijn, maar ook een vast bedrag. De gemiddelde kosten voor een bouwtechnische keuring liggen rond de € 300 maar zijn sterk afhankelijk van hoe groot het huis is. 

En daarbovenop komen dan nog de verhuis- en kluskosten. Natuurlijk kun je deze kosten zo laag mogelijk houden door zoveel mogelijk zelf te doen. Maar als je grondig gaat verbouwen en bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken wilt, zul je misschien toch wel professionele hulp in moeten schakelen.

Hoeveel moet je gemiddeld zelf sparen?

Het CBS heeft berekend dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland in 2020 € 334.000 bedroeg. Het NIBUD geeft aan dat de kosten koper bij een bestaande woning ongeveer 5 tot 10% van het aankoopbedrag zullen zijn. Bij een woning van € 334.000 gaat het dus om een bedrag tussen de € 16.700 en € 33.400.

Daarbij komen dan nog de andere bovengenoemde kosten. Omdat de bedragen dus onder andere sterk afhangen van de aankoopprijs van je nieuwe woning is het moeilijk om aan te geven hoeveel je exact moet sparen voor een huis. Je kunt er vanuit gaan dat je tussen de € 10.000 en € 50.000 nodig gaat hebben.

Hoe kun je snel sparen voor een huis? 5 tips

Het is dus zeker geen gering bedrag dat je bij elkaar moet sparen voor je huis. Hoe krijg je dit zo snel mogelijk voor elkaar zodat je snel jouw woonwensen in vervulling kunt laten gaan?

Tip 1: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Wat komt er elke maand binnen op je betaalrekening en wat zijn je maandelijkse vaste lasten? Als je een goed overzicht van je financiën hebt, is het makkelijker om te bekijken of er bepaalde zaken zijn waar je onnodig veel geld aan uit geeft en waarop je misschien kunt besparen. Je hebt dan ook inzichtelijk wat je realistisch gezien maandelijks kunt sparen voor je nieuwe huis.  

Tip 2: Open een spaarrekening of depositorekening

Met een duidelijk doel: sparen voor je nieuwe huis, is sparen al gemakkelijker vol te houden. Het helpt ook als je een spaarrekening opent waarop je automatisch kunt sparen. Elke maand wordt automatisch een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening overgeschreven. 

Naast een spaarrekening kun je ook kiezen voor een depositorekening. Hierop zet je een bepaald bedrag voor langere tijd vast en ontvang je gemiddeld een hogere rente dan op een spaarrekening; zo spaar je sneller voor je nieuwe huis. Wist je dat je ook in het buitenland kunt sparen? Lees ons artikel over sparen in het buitenland.

Tip 3: Check je verzekeringen en abonnementen

Loopt je telefoonabonnement binnenkort af? Ben je al eens van zorgverzekering geswitcht? Veel Nederlanders blijven jarenlang bij dezelfde aanbieder maar met weinig moeite kun je, als je van aanbieder of verzekeraar wisselt, al snel behoorlijk besparen. 

Ga ook eens na of je voor sommige zaken niet dubbel verzekerd bent. Kijk bijvoorbeeld eens naar je pechhulpverzekering als je een auto hebt. Misschien zit deze al in je autoverzekering en is een aparte verzekering niet nodig. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een lidmaatschap op bepaalde streamingdiensten: deze vallen soms onder een internetabonnement. 

Tip 4: Zorg voor extra inkomsten

Voor extra inkomsten zorgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar haal je de tijd vandaan om extra inkomsten te genereren? Maar in plaats van op zoek te gaan naar extra activiteiten kun je bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je leidinggevende. 

Als je recent een cursus hebt gevolgd en extra verantwoordelijkheden hebt gekregen, is een salarisverhoging misschien mogelijk. Of bespreek of je een opleiding (voor een deel) onder werktijd kunt volgen; zo investeer je in jezelf en is je onderhandelingspositie, ook bij een eventuele nieuwe baan, vervolgens sterker!

Tip 5: Houd je huidige woning aantrekkelijk!

Sparen voor je nieuwe huis is gemakkelijker vol te houden als je niet te streng bent voor jezelf. Ook al spaar je nog zo slim en snel, het kan best nog een tijdje duren voordat je je streefbedrag bij elkaar gespaard hebt. Zorg er dus ondertussen voor dat je je nog goed voelt in je huidige woning. 

Een vrolijke kleur op de muren kan je woonkamer al behoorlijk opfrissen en hoeft niet zoveel te kosten. Andere accessoires, zoals mooie kussens of ander servies, kunnen je woonkamer en keuken ook een boost geven en die neem je bovendien zo mee naar je nieuwe huis!

Nog meer tips om snel te sparen (maar liefst 10) vind je in dit artikel!

Niet groen, wel een hoge rente

Ben je op zoek naar een alternatief voor een groene spaarrekening, om (een deel van) je spaargeld op te zetten? Dan is het een goed idee om een mooie rente te ontvangen. De beste rentes ontvang je als Nederlandse spaarder in andere landen in de EU. Lees hier meer over in ons artikel over sparen in het buitenland!

Groen sparen – samengevat

Geld op een groene spaarrekening wordt ingezet om duurzame doelen te behalen. De Belastingdienst beloont het inleggen van geld in groene deposito’s met belastingvoordeel. Helaas is het moeilijk om een open groendeposito te vinden. Je kunt er altijd voor kiezen om bij een duurzame bank te sparen zonder belastingvoordeel – of een deposito in het buitenland overwegen.