10 tips om te sparen in 2022

We beginnen er al vroeg mee. Iedere week een euro in de spaarpot om ook zelf eens iets leuks te kunnen kopen. En eigenlijk verandert er niet zo veel gedurende ons leven. De beste manier om te sparen blijft het met regelmaat opzijzetten van kleinere bedragen. Alleen sparen we op latere leeftijd niet meer voor een voetbal, maar voor verschillende doelen, van leuk tot essentieel en alles daartussen.

Maar hoe spaar je nu slim geld? Hoe snel kun je welk bedrag bij elkaar sparen en welke handige tips helpen bij het sparen van geld. In dit artikel heeft hoogstespaarrente.eu tien spaartips voor je op een rij gezet!

We beginnen bij het begin, bij de belangrijkste vragen. Waarom wil je eigenlijk sparen, hoe spaar je snel geld en hoe maak je sparen zo leuk mogelijk? Drie spaartips uit de psychologie!

Tip 1: Bedenk waarom je spaart

Sparen doe je vrijwel altijd voor een doel. Dit doel kan zeer concreet zijn – een wereldreis, de studie van je kind –, of iets minder concreet, zoals het opbouwen van een financiële buffer. Deze buffer geeft je vervolgens weer zekerheid en rust.

Wat je doel ook is, bedenk heel goed waarvoor je spaart. Specifieke doelen zijn gemakkelijker te bereiken dan vage concepten. Dus spaar niet om wat opzij te zetten, maar bedenk hoe groot je buffer ongeveer moet zijn (vuistregel: uitgaven van drie maanden). Zodra je een specifiek spaarbedrag weet, kun je gemakkelijker bedenken hoe je het bereikt.

Hetzelfde geldt voor een wereldreis. In plaats van een uit de lucht gegrepen bedrag, is het slimmer om te berekenen hoeveel je ongeveer nodig gaat hebben. Ga je zes maanden op reis en wil je een budget hebben van € 2000 per maand? Neem dat bedrag, tel er nog een veiligheidsmarge van 10% bij op, en begin met het bij elkaar sparen van de € 13.200.

Tip 2: Houd rekening met de psychologie van sparen

Sparen hangt in zekere zin samen met discipline. Geld dat je opzijzet geef je niet uit. Je stelt het plezier dat je kunt krijgen van geld uit, om het later in te kunnen lossen. Of je wisselt geld in voor iets anders, zoals veiligheid of zekerheid. Sparen leren sommigen van jongs of aan en anderen vinden sparen ingewikkelder.

Stel jezelf eens de vraag wat sparen met je doet. Krijg je een flinke endorfinestoot van het opzijzetten van geld? Dan is een periodieke overboeking misschien wat saai voor je. Waarom ga je geen contant geld storten bij de bank of regel je een klassiek spaarvarkentje?

Misschien ken je het wel van shoppen (geld uitgeven). De ervaring en het gevoel van de aankoop zijn vaak net zo belangrijk als het product dat je koopt. Bij geld sparen hoeft dat niet anders te zijn. Neem een moment om je spaarbedrag opzij te zetten en vier je overwinning op jezelf.

Tip 3: Heb je die nieuwe jas echt nodig?

Ken je de 10 minuten/30 dagen regel al? Dat is nog een handig inzichtje uit de psychologie dat je gaat helpen bij het sparen, of in dit geval besparen, van geld. Bij kleine, impulsieve aankopen hanteer je een bedenktijd van 10 minuten. Zie je een mooi shirt? Denk er nog eventjes tien minuten over na. Daarna nog steeds overtuigd? Dan kun je met een gerust hart toeslaan.

Bij grotere aankopen – een auto, boot of fonkelnieuwe e-bike – neem je langer de tijd. Dertig dagen lijkt lang, maar het geeft je de rust die je nodig hebt om alles eens goed te overdenken. Misschien zijn al die snufjes toch geen 2 maandsalarissen waard. Door slim met je geld om te gaan, spaar je ook sneller.

Van het psychologische, gaan we nu naar het praktische. Deze drie praktische tips gaan je helpen bij het sparen van geld.

Tip 4: Loop alle vaste lasten na

Waarschijnlijk heb je deze tip al vaker voorbij zien komen. Waarom zijn de vaste lasten zo belangrijk? Niet alleen omdat je ze iedere maand of jaar weer moet betalen, maar ook omdat heel veel mensen verzuimen om over te stappen van aanbieder. Van je mobiele telefoon tot elektriciteit – bedrijven verdienen veel geld aan de weifelachtige houding van hun klanten. En jij betaalt daarvoor.

Hieronder hebben we de belangrijkste vaste lasten die je na kunt lopen op een rijtje gezet. Doe dit niet eenmalig maar bijvoorbeeld een keer per jaar. Wil je opzeggen? Laat het je aanbieder vooral weten – vaak blijkt er dan toch nog wat mogelijk.

  • Gas, water en elektra
  • (Mobiele) telefoon
  • Internet
  • TV
  • Verzekeringen
  • Huur/hypotheek
  • Abonnementen (sportschool, series/films)
  • Museumjaarkaart
  • Openbaar vervoer

En nog veel meer. Download hier de handige Excellijst van het Nibud.

Tip 5: Zorg voor een goede spaarrente

Hoe worden de rijken superrijk? Door eerst rijk te zijn. Multimiljonairs vertellen vaak dat vooral het eerste miljoen moeilijk was. Daarna ging het meestal snel. Met behulp van investeringen en hoge rendementen begint hun geld na verloop van tijd vrijwel automatisch te groeien.

Het is natuurlijk niet even gemakkelijk voor een alledaagse spaarder om een geweldig kapitaal te vergaren. Toch kunnen we van deze superrijken leren dat het een goed idee is om kritisch te kijken naar het rendement of de rente dat/die je op je spaargeld behaalt.

Nu denk je misschien: rente? Ik ben allang blij als ik niet bij hoef te betalen op mijn spaargeld. Dit is in Nederland inderdaad het geval. Maar in het buitenland krijg je wel nog een eerlijke rente op je spaargeld. Lees hier meer over in ons artikel over sparen in het buitenland.

Hoeveel maakt één procent nu eigenlijk verschil per jaar? Bij een spaarbedrag van € 30.000 toch al € 25 per maand. Dat is ongeveer net zoveel als je gemiddeld voor je mobiele telefoon betaalt. Zonder hier veel voor te doen.

Tip 6: Zorg voor een goed rendement

Gaat sparen je niet snel genoeg? Dan kun je altijd nog gaan beleggen – mits je het hoge risico van beleggen kunt accepteren. Door de aandelenmarkt op te gaan kun je snel je vermogen uitbouwen. Maar heftige verliezen zijn ook mogelijk, en dan is je spaardoel natuurlijk weer verder uit zicht.

Voordat je gaat beleggen, moet je dus goed begrijpen waar je aan begint. Wat de risico’s zijn en hoeveel geld je op het spel zet. Verwacht niet dat je een spaardoel alleen met beleggingen gaat bereiken. Dan ga je waarschijnlijk een te riskante strategie kiezen, en kun je je een flinke buil vallen aan je investeringen.

Onze wereld verandert en dit biedt mogelijkheden. Ook om geld te sparen. Hieronder hebben we drie creatieve, nieuwe manieren om geld te sparen op een rijtje gezet.

Tip 7: Sharing = (be)sparing

Het merendeel van de Nederlanders woont in een stedelijke omgeving. En laat Nederland nu ook eens het land zijn met een van de beste ov-infrastructuren van Europa. Waarom hebben we eigenlijk nog een auto? Veel automobilisten hebben hun auto slechts een paar keer per jaar echt nodig. Alle andere taken zouden we ook op een andere manier af kunnen handelen.

Voor die paar keer per jaar – naar de camping met de kinderen, met oma naar het strand – kunnen we een auto huren. Vroeger was dit ingewikkeld, maar nieuwe aanbieders van deelmobiliteit maken het een stuk eenvoudiger. In verschillende steden – zoals Amsterdam en Den Haag – kun je een auto oppikken en afleveren waar je maar wilt (binnen het dekkingsgebied). Voor de vakantie kun je dan een auto huren.

Tip 8: Foodsharing, toolsharing en nog veel meer

Nu we het toch over de deeleconomie hebben – hoe vaak gebruik je nu eigenlijk je boormachine? Heel veel spullen die we hebben, liggen het grootste deel van de tijd alleen maar stof te vergaren. Online platformen maken het veel eenvoudiger om mensen zonder bepaalde spullen in contact te brengen met mensen die deze spullen wel hebben.

Foodsharing is een bijzonder nobel initiatief, waarmee je enorme bedragen kunt besparen. Supermarkten of particulieren bieden overgebleven eten aan om gratis op te halen. Het vereist wat meer planning, en soms weet je niet meer wat je na vier dagen nog kunt koken met aardappel, maar je kunt enorm besparen en je doet veel goeds voor het milieu.

Tip 9: Verdien extra geld in verloren uurtjes

Heb je een talent? Spreek je meerdere talen en kun je goed schrijven, of heb je een scherp oog voor fotografie? Freelancen kun je ook als bijverdienste doen. En het mooie is, dat je nooit meer een verloren uurtje hebt. In plaats van forenzen met de auto, kun je het ov nemen. Met de paar uurtjes die je dan in de trein kunt werken per week, verdien je alles dubbel en dwars terug.

Bespreek wel met je werkgever of dit mogelijk is. De beste nevenverdiensten zijn heel anders dan wat je normaal gesproken voor werk doet. Zo blijft alles afwisselend. Als je erin slaagt om 5 ‘verloren’ uurtjes per week het gemiddelde freelancetarief van € 42 per uur te verdienen, heb je iedere maand € 800 bruto extra tot je beschikking. Of bijna € 10.000 per jaar.

De laatste tip helpt je bij het zo gemakkelijk mogelijk maken van sparen!

Tip 10: Automatisch sparen, pinsparen, restsparen – makkelijk sparen

Probeer duizend euro extra opzij te zetten per jaar. Of zelfs drieduizend. Klinkt als veel geld? Wat denk je van drie euro per dag? Of tien euro? Dat lijkt een stuk realistischer.

Grote bedragen spaar je door iedere dag kleine beetjes te sparen. Maar je gaat niet iedere dag drie euro overschrijven naar je spaarrekening. Verschillende slimme hulpjes kunnen het sparen van geld gemakkelijker maken.

Bij pinsparen wordt een bepaald bedrag overgeboekt van je betaalrekening naar je spaarrekening. Iedere transactie weer. Dit kan een afgerond bedrag zijn, bijvoorbeeld door centbedragen af te ronden naar boven. Of ook een vast percentage.

Wil je ambitieus aan de slag gaan met je spaarstrategie? Kies er dan bijvoorbeeld voor om bij iedere betaling 5% of zelfs 10% ‘erbovenop’ te betalen. Een nadeel van pinsparen kan zijn dat je geld uit gaat geven voor het sparen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Er zijn ook andere spaarmethoden om geld opzij te zetten zonder dat je hier over na hoeft te denken: periodiek sparen (automatisch sparen) en restsparen.

Bij de eerste vorm boek je iedere maand automatisch een bedrag over van een betaalrekening naar een spaarrekening. 

Bij restsparen, wordt het volledige bedrag op je betaalrekening dat boven een vastgelegd bedrag staat, overgeboekt. Stel dat je maximaal € 6000 op je betaalrekening wilt hebben aan het eind van de maand. Als je nu € 6565 op je rekening hebt staan, wordt een bedrag van € 565 automatisch overgeboekt naar je spaarrekening.