
Studenten Spaarrekening
Als je studeert of gaat studeren, ga je waarschijnlijk steeds meer financiële zaken zelf regelen. Zoals bijvoorbeeld je verzekeringen en het betalen van je collegegeld. En als je op kamers gaat, komen daar nog andere uitgaven, zoals kamerhuur en dagelijkse boodschappen, bij.
Om deze zaken te regelen, gebruik je een betaalrekening. Als het je daarnaast lukt om (regelmatig) te sparen, kan het slim zijn om een aparte studenten spaarrekening te openen.
In dit artikel geven we antwoord op de volgende vragen:
Hoeveel spaart een student gemiddeld?
Uit onderzoek van het Nibud van begin 2021 blijkt dat 91 procent van de studenten spaart. Ze sparen voornamelijk omdat ze het belangrijk vinden om geld achter de hand te hebben en voor later, bijvoorbeeld voor een vervolgstudie of als ze op zichzelf willen gaan wonen.
Volgens het onderzoek sparen studenten gemiddeld 194 euro per maand. Thuiswonende studenten sparen meer (204 euro) dan uitwonende studenten (181 euro). De meeste studenten sparen alleen wat ze overhouden en hebben tussen de € 1000 en € 25.000 aan spaargeld.
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de coronacrisis gevolgen heeft voor het spaargedrag van studenten. Een kwart van de studenten is zich bewuster geworden van het nut van een financiële buffer en is door de coronapandemie meer gaan sparen.
Waarom een studenten spaarrekening openen?
Nu kun je je spaargeld natuurlijk op je studenten betaalrekening laten staan. Maar bij de meeste banken ontvang je dan geen rente. Op spaarrekeningen is de rente op dit moment ook historisch laag. Verwacht dus geen enorm hoge bijschrijvingen aan rente als je naast je betaalrekening een studenten spaarrekening opent.
Waarom dan toch een spaarrekening openen? Met name omdat het handig is om overzicht over je financiële zaken te houden. Het geld op je spaarrekening staat echt apart, je kunt er niet direct mee betalen zoals dat kan vanaf je betaalrekening. Zo houd je je financiële buffer gescheiden van het geld op je betaalrekening dat bestemd is voor je dagelijkse uitgaven.
Als je daarnaast voor een bepaald doel spaart, zoals bijvoorbeeld een laptop of vakantie, kun je direct zien hoeveel extra spaargeld je nog nodig hebt – en hoe lang je nog door moet sparen – totdat je je spaardoel bereikt hebt.
Daarnaast kun je extra inkomsten, zoals het vakantiegeld van je bijbaan of een extraatje van je (groot)ouders, direct op je spaarrekening zetten. Zo wordt de verleiding om het gelijk uit te geven aan die leuke sneakers of de nieuwste telefoon een stuk minder groot.
Met een studenten spaarrekening kun je ook automatisch elke maand een vast bedrag opzij laten zetten. Zo gaat sparen haast vanzelf en als je van automatisch sparen een gewoonte maakt, heb je daar de rest van je leven profijt van!
Wat is de beste bank voor studenten?
De meeste Nederlandse banken bieden naast een studenten betaalrekening ook de mogelijkheid aan studenten om een spaarrekening te openen. Maar op spaarrekeningen van de meeste Nederlandse (groot)banken, ontvang je tegenwoordig nauwelijks meer rente.
Je vraagt je misschien af welke bank dan nog wel een aantrekkelijke rente op een studenten spaarrekening biedt. Al eens aan sparen in het buitenland gedacht? Via een spaarplatform als Raisin is sparen in het buitenland heel gemakkelijk; je regelt alles online en kunt zelf kiezen in welk land je wilt sparen, bij welke bank en met welke rente.
Met een dagelijks opvraagbare rekening kun je altijd bij je geld; noodzakelijk in het geval dat je wasmachine of koelkast het begeeft. Het openen van de rekening is geheel gratis en je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt. Automatisch sparen behoort ook tot de mogelijkheden.
Als je zeker weet dat je een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd kunt missen, is een depositorekening misschien interessant. Dan zet je je geld voor langere tijd vast en ontvang je gemiddeld een hogere rente dan op een spaarrekening. Sommige studenten openen een depositorekening om hun studielening op een spaarrekening te zetten.
De rente die studenten betalen over hun studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), is in 2021 0%. De rente die je ontvangt op een depositorekening is hoger dan de rente die je op de schuld betaalt. Als je je studielening op een depositorekening vastzet, moet je het geld dus echt kunnen missen en het niet uitgeven als het weer vrijkomt.
Denk hier goed over na want een studieschuld heeft impact op de maximale hypotheek die je later kunt krijgen als je een huis wilt kopen. Daarnaast geeft het hebben van een schuld natuurlijk niet altijd een prettig gevoel.
Samengevat
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel studenten sparen. Voor later maar ook voor hun financiële buffer. Het openen van een aparte studenten spaarrekening helpt studenten om hun financiën overzichtelijk te houden; de financiële buffer staat apart en het is direct inzichtelijk hoeveel geld er nog extra gespaard moet worden voor concrete spaardoelen.
Ook al is de rente op studenten spaarrekeningen van Nederlandse banken historisch laag, via een spaarplatform als Raisin kunnen studenten bij buitenlandse banken nog een aantrekkelijkere rente krijgen.