Spaardoelen

Hoogste spaarrente » Sparen » Spaardoelen

Concrete spaardoelen motiveren je om te sparen en het maakt sparen gemakkelijker en leuker. Maar als je weet waarvoor je wilt sparen, ben je er nog niet.  Wat komt allemaal kijken bij een slim spaarplan? En welk spaarsysteem past het beste bij jouw spaardoelen? In dit artikel gaan we in op de volgende onderwerpen:

Spaardoelen en spaarplan formuleren

Mensen hebben verschillende redenen om te sparen. Dit kunnen spaardoelen voor de kortere termijn zijn, zoals een vakantie, nieuwe meubels of een andere auto. Maar ook langere termijn spaardoelen zoals sparen voor een huis, sparen voor je uitzet, voor de studie van (klein)kinderen of sparen als aanvulling op je pensioen.

Wat je spaardoel ook is, het is slim om je spaardoelen op te schrijven en een spaarplan te maken. Daarbij is het verstandig om in je spaarplan een financiële buffer aan te houden van drie keer je maandlasten – voor onverwachte uitgaven.

Met een spaarplan houd je gemakkelijker overzicht. Zorg dat je in je spaarplan in ieder geval de volgende berekeningen opneemt:

  • Hoeveel je per spaardoel moet sparen
  • Hoe lang je moet sparen (inclusief de einddatum)
  • Het spaarbedrag dat je per maand opzij moet zetten

Houd in je spaarplan ook rekening met geld dat je eventueel al hebt gespaard. Denk eraan om je financiële buffer apart te houden.

Voorbeeld

Stel je kunt over twee jaar drie maanden onbetaald verlof opnemen en je wilt op reis in Azië. Je berekent dat je naast je uitgaven van ongeveer € 50 per dag, nog € 2500 nodig hebt voor je ticket, inentingen, reisverzekeringen en dergelijke. Dit komt neer op een totaal van € 7000. Naast je financiële buffer, heb je al € 2000 extra gespaard. Dit betekent dat je dus nog € 5000/24 maanden = € 208,35 per maand moet sparen. 

Om te bepalen welk spaarbedrag per maand voor jou realistisch en haalbaar is, is het slim om je inkomsten en uitgaven eerst op een rijtje te zetten. Kijk hierbij ook of er eventueel extra inkomsten binnenkomen. Zoals bijvoorbeeld je vakantiegeld dat je dan eventueel direct opzij kunt zetten.

Wees niet te streng voor jezelf: lukt het om een bepaalde maand niet te sparen, kun je de volgende maand misschien wat extra’s sparen. Of pas je maandelijkse spaarbedrag aan als na verloop van tijd blijkt dat het niet realistisch is. En spaar eventueel nog langer door en ga een half jaar later op reis.

Natuurlijk is een spaarplan voor het ene spaardoel gemakkelijker te berekenen en te realiseren dan voor het andere spaardoel. Als je een mooie bank hebt gezien, is het eindbedrag duidelijk. Maar als je bijvoorbeeld voor het eerst een auto wilt kopen, zul je bij het bepalen van het maandbedrag niet alleen met de aanschafkosten maar ook met terugkerende vaste en variabele kosten rekening moeten houden. Ook bij langere termijn spaardoelen komt meer kijken. Als je bijvoorbeeld voor later of een aanvullend pensioen wilt sparen, moet je rekening houden met waardevermindering van het geld. Bovendien moet je niet vergeten dat je vanaf bepaalde bedragen belasting moet gaan betalen over je spaargeld.

Hoe bereik ik mijn spaardoelen? Spaarvorm en spaarrente 

Afhankelijk van je specifieke spaardoel, kun je voor verschillende spaarsystemen kiezen. Zet je je geld vast of kies je liever voor een vrij opneembare spaarrekening? We geven je hieronder enkele tips die je bij je keuze kunnen helpen.

Als je hebt bepaald hoeveel je per maand wilt en kunt sparen, kun je bij veel spaarrekeningen voor automatisch sparen kiezen. Dan wordt het bedrag elke maand automatisch afgeschreven en heb je er geen omkijken naar. Eventuele extra’s kun je dan zelf overmaken naar je spaarrekening.

Vrij opneembare spaarrekeningen (internetsparen) zijn ideaal voor korte termijn spaardoelen. Je houdt overzicht en zodra je het geld voor je nieuwe keuken of vakantie bij elkaar hebt gespaard, kun je je geld direct en kosteloos opnemen.

Helaas krijg je in Nederland bedroevend lage rentes op je spaargeld. Als je überhaupt nog spaarrente ontvangt. Maar heb je al eens aan sparen in het buitenland gedacht? Raisin werkt samen met partnerbanken in de EU waar je nog wel een aantrekkelijke rente over je spaargeld krijgt.

Als je al een deel hebt gespaard en je een lange termijn spaardoel voor ogen hebt, kun je besluiten een depositorekening te openen. Hierop zet je een bedrag vast voor een bepaalde periode. Dit kan bijvoorbeeld 1, 5 of 10 jaar zijn. Je kunt tussentijds niet bij je spaargeld, maar ontvangt over dit spaargeld doorgaans wel een nog hogere rente. 

Heb je al veel spaargeld en wil je extra sparen voor bijvoorbeeld je pensioen? Dan kun je ook overwegen een deel van je spaargeld te beleggen. Let wel op: hoewel het rendement hoger kan zijn dan op een spaarrekening gaat dit ook gepaard met meer risico.

Ben je op zoek naar meer spaar ideeën om je spaardoelen zo snel mogelijk te realiseren? Lees dan hier verder. 

Samengevat – spaardoelen

Hoe concreter je je spaardoelen formuleert en berekent, hoe gemotiveerder je bent om te sparen. Leg een einddatum vast en bereken hoeveel je per maand moet sparen om je spaardoel te bereiken. Zorg ervoor dat dit realistisch is. Als je spaart op een spaarrekening bij een van de partnerbanken van Raisin, krijg je een hogere rente dan op een Nederlandse spaarrekening en kun je je spaardoelen sneller realiseren.