
Sparen of beleggen?
Twijfel je tussen sparen en beleggen? De rente op veel spaarrekeningen in Nederland is nagenoeg nihil. Misschien heb je gehoord dat er met beleggen nog wel een aantrekkelijk rendement te behalen is? Dan wil je misschien ook wel (een deel van) je spaargeld gaan beleggen. Maar is beleggen in plaats van sparen in jouw geval een goed idee? Je leest het in dit artikel waar we ingaan op de volgende onderwerpen:
Sparen of beleggen: samenhang rendement en risico
Het grootste voordeel van beleggen is dat je een hoger rendement kunt behalen dan bij sparen. Maar dit is niet gegarandeerd en gaat gepaard met een hoger risico. Vaak geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. En hieruit volgt direct het grootste nadeel van beleggen: het risico om (een deel van) je inleg kwijt te raken.
Als je besluit te gaan beleggen, moet je dus eerst de volgende vraag stellen: ben ik bereid het risico te nemen dat ik (een deel van) mijn inleg kwijtraak? Lang niet iedereen kan hier even goed mee omgaan. Bedenk dus van tevoren of jij wel tegen die onzekerheid kunt.
De volgende vraag die je jezelf moet stellen als je twijfelt tussen beleggen en sparen is: hoe lang kan ik het geld missen? Beleggen is geschikter voor de lange termijn omdat de markt sterk kan fluctueren. Als je je geld langer belegt, is de kans groter dat koersstijgingen de dalingen kunnen compenseren. Beleg dus alleen met geld dat je echt voor lange tijd kunt missen. Houd altijd een financiële buffer voor onverwachte uitgaven.
Naast beleggen voor de langere termijn, kun je de risico's van beleggen verlagen door risicospreiding: beleg bijvoorbeeld in beleggingsfondsen waarin verschillende aandelen en obligaties gecombineerd worden. Als je beleggen met sparen combineert, kun je ook de risico’s verlagen.Welke strategie je ook kiest, beleggen blijft altijd een risico. Immers: in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. Bereid je goed voor of neem een erkende beleggingsadviseur in de arm. Houd er rekening mee dat dit ook geld zal kosten – naast de andere kosten die beleggen met zich meebrengt.
Sparen: veiliger maar lage rentes in Nederland
Sparen is de beste optie als je risico wilt vermijden. Ook al zou de bank waar je spaart failliet gaan, je spaartegoed is binnen de EU tot € 100.000 gegarandeerd door een van de nationale depositogarantiestelsels.
Sparen is heel geschikt voor korte termijn spaardoelen omdat je het geld gemakkelijk opzij kunt zetten. Zo kun je eerst je financiële buffer bij elkaar sparen en daarna voor andere spaardoelen sparen. Mocht je het geld dan nodig hebben voor onverwachte uitgaven, kun je het geld gemakkelijk van je spaarrekening opnemen. Daarom is een spaarrekening perfect voor je financiële buffer.
Als je je buffer op orde hebt, en het geld langere tijd kunt missen, kun je denken aan een depositorekening. Dan wordt het rentepercentage voor de gehele looptijd vastgezet. Je kunt dus van tevoren berekenen wat het rendement is op je spaargeld en goed plannen voor bijvoorbeeld je pensioen of de studie van je (klein)kinderen.
Je vraagt je misschien af: maar hoe zit het dan met die lage of zelfs negatieve rentes? Heeft sparen dan nog wel zin? Het klopt dat de rente op Nederlandse spaarrekeningen historisch laag staat, maar veel buitenlandse spaarrekeningen bieden nog wel een aantrekkelijke rente aan Nederlandse spaarders.
Beleggen en sparen combineren
Heb je je financiële buffer op orde en ben je bereid meer risico te nemen met je extra spaargeld? Dan kan het een goed idee zijn om sparen en beleggen te combineren. Op die manier verlaag je het risico dat je neemt met beleggen maar bestaat wel de mogelijkheid dat je geld meer oplevert dan met sparen alleen.
Je kunt de risico’s van beleggen ook verlagen door te kiezen voor een gespreid beleggingsportfolio waarin bijvoorbeeld verschillende producten en sectoren gecombineerd worden. Bepaal zelf de hoogte van het risico dat je wilt nemen.
Alternatief: aantrekkelijke rente bij sparen in het buitenland
Als je via Raisin spaart in het buitenland, krijg je nog wel een aantrekkelijke rente op je spaargeld. Zonder het risico dat je je inleg kwijtraakt. Bovendien vallen de partnerbanken waar Raisin mee samenwerkt allemaal onder een depositogarantiestelsel: je spaargeld is tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank gegarandeerd.
Het openen van een rekening via Raisin is geheel gratis en er zijn geen verborgen kosten. Je regelt alles heel gemakkelijk online. Als je kiest voor een depositorekening hoef je slechts te bedenken hoe lang je je geld wilt vastzetten en kun je hier direct de rentes vergelijken.
Samengevat
Het belangrijkste verschil tussen sparen en beleggen zit in het risico en het rendement. Sparen is veiliger dan beleggen maar beleggen kan meer rendement opleveren. Beleg alleen met geld dat je echt kunt missen. Als je risico’s wilt vermijden, is sparen een veilige optie. En als je spaart op een rekening in het buitenland kun je bovendien nog een aantrekkelijke rente krijgen.