Internetsparen

Hoogste spaarrente » Sparen » Internetsparen

Internetsparen is een van de meest populaire spaarvormen. Het woord internetsparen wordt tegenwoordig ook wel gebruikt als synoniem voor spaarrekening. Vrijwel alle spaarrekeningen zijn toch al volledig online te openen en beheren.

In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een betaalrekening, depositorekening en een internetspaarrekening en de voorwaarden van internetsparen. Daarnaast leggen we uit waar je de hoogste rentes op internetsparen vindt.

We leggen eerst maar eens uit wat de verschillen zijn tussen een internetspaarrekening en andere bekende spaarvormen.

Wat is het verschil tussen een betaalrekening en internetsparen?

Je betaalrekening is bedoeld voor de dagelijkse uitgaven. Vrijwel altijd ontvang je bij je betaalrekening ook een pinpas. Met je pinpas kun je geld opnemen en betalingen doen in winkels. Een internetspaarrekening is bedoeld als tweede rekening naast je betaalrekening. Veel Nederlanders hebben een internetspaarrekening bij hun huisbank.

Je ontvangt bij je internetspaarrekening geen pinpas. Ook krijg je geen papieren afschriften thuis. De rekening wordt volledig online geopend en beheerd. Wil je geld afboeken of bijstorten? Dat kan doorgaans alleen vanaf een vaste tegenrekening. Als je bij je huisbank een betaalrekening hebt, is de tegenrekening je betaalrekening.

Wat is het verschil tussen internetsparen en een spaardeposito?

Ook een depositorekening regel je vrijwel altijd volledig online. Dit is dus ook een internetrekening. Met het woord internetsparen, wordt echter een dagelijks opvraagbare spaarrekening die volledig online is bedoeld. Dus zonder vaste looptijd, minimuminleg of vaste rente. Maar met alle flexibiliteit die je nodig hebt.

Een depositorekening heeft altijd een minimuminleg. Daarnaast is geldverkeer (bijstorten of opnemen) gedurende de looptijd niet mogelijk. De rente op een termijndeposito staat voor de hele looptijd vast.

Wat zijn de voorwaarden van internetsparen?

Eigenlijk is het openen van een internetspaarrekening heel eenvoudig. Je hoeft immers niet langs op kantoor om de rekening te openen. De voorwaarden van een internetspaarrekening verschillen per bank. 

Je moet je in ieder geval altijd identificeren. Vaak door een bedrag van één cent over te maken vanaf een andere rekening op jouw naam. Bij sommige aanbieders – en als je spaart in het buitenland – doorloop je vaak een online identificatieproces. Via de webcam en met een identiteitsbewijs en adresbewijs.

Wil je een internetspaarrekening openen bij een grootbank, zoals de ING of ABN AMRO? Dan moet je een betaalrekening bij dezelfde bank hebben. Dit is dan de vaste tegenrekening. Spaar je bij een bank zonder betaalrekeningen? Dan moet je een andere bank in Nederland of een ander EU-land opgeven als tegenrekening.

Waar vind ik de beste rente op internetsparen?

Vroeger ontving je ook in Nederland nog mooie variabele rentes op internetspaarrekeningen. Die tijden zijn helaas voorbij. In Nederland komt de rente momenteel (juli 2021) niet boven de 0,1% per jaar uit.

Om nog een aantrekkelijke rente te ontvangen, moet je over de landsgrenzen gaan kijken. En vooral internetsparen is een bijzonder handige spaarvorm, omdat je alles online kunt regelen. Je hoeft dus niet langs op kantoor.

Niet alle banken bieden een online spaarrekening aan voor buitenlanders. Toch zorgt de lage rente in Nederland voor een stroomversnelling. Meerdere spaarplatformen die samenwerken met banken uit verschillende EU-landen bieden ondertussen internetspaarrekeningen aan in ons land.Wil je interspaarrekeningen vergelijken? De beste rentes vind je op raisin.nl. Je hoeft je slechts eenmalig te identificeren en daarna kun je direct verschillende rekeningen openen. Net zo makkelijk als bij een Nederlandse bank dus!

Samengevat – internetsparen

Een internet spaarrekening open je volledig online. Je moet altijd een tegenrekening opgeven, bij de grootbanken kun je vaak geen internet spaarrekening openen zonder betaalrekening. De hoogste spaarrente op internetsparen vind je in het buitenland. Ga je aanbiedingen van internetsparen vergelijken? Kijk dan zeker ook over de landsgrenzen!