Groen sparen

Hoogste spaarrente » Sparen » Groen sparen

Natuurlijk kun je korter onder de douche staan, vaker de trein pakken en een aantal maaltijden per week vleesvrij genieten. Toch is een van de belangrijkste bijdragen die je kan maken aan het milieu, het bewust opzijzetten van je geld.

Vind in ons artikel over groen sparen een antwoord op deze drie vragen:

Allereerst leggen we uit wat een groene spaarrekening nu precies inhoudt.

Wat is een groene spaarrekening en wanneer is een spaarrekening echt groen?

Het lijkt wellicht een eenvoudige vraag om te beantwoorden, maar in de realiteit is het nog niet zo simpel om een exacte definitie van een groene spaarrekening te geven. Het geld dat op een groene spaarrekening staat, zou ingezet moeten worden voor duurzame doeleinden. Of in ieder geval niet voor vervuilende industrieën. Maar hoe weet je nu – als consument – of een rekening wel echt groen is?

Verschillende grote banken bieden een groene spaarrekening aan. Hier is vaak zoveel interesse voor, dat slechts gedurende een korte periode inschrijvingen geaccepteerd worden. Zijn deze rekeningen echt groen?

Aan de ene kant, kun je ervan uitgaan dat jouw geld inderdaad voor duurzame doeleinden ingezet wordt. Toch zeggen critici dat zulk groen spaargeld er uiteindelijk alleen maar toe leidt, dat het overige ‘grijze’ spaargeld minder ingezet wordt voor duurzame doeleinden. Banken zouden alleen maar schuiven met geld om een groen product aan te kunnen bieden.
Wil je helemaal zeker zijn dat je geld voor de juiste doeleinden ingezet wordt? Dan is een spaarrekening bij een duurzame bank de beste optie. De grootbanken krijgen bij de Bankwijzer van de Eerlijke Geldwijzer bijzonder slechte beoordelingen. De vraag is dan, of een rekening bij zo’n bank überhaupt duurzaam kan zijn...

Groene spaarrekeningen met of zonder belastingvoordeel?

Misschien hoeven we je niet meer te overtuigen van het algemene nut van echt groene spaarrekeningen. Maar wist je dat de Belastingdienst het maatschappelijke nut van groene deposito’s beloont met extra belastingvoordelen?

Net zoals bij veel andere spaarproducten, hoef je geen hoge rentes te verwachten op je groene spaarrekening of spaardeposito. De belastingvoordelen kunnen hier ruimschoots voor compenseren. Want niet alleen is een bepaald bedrag vrijgesteld van de spaartaks in Box 3, ook kun je een heffingskorting krijgen in Box 1. Deze kan oplopen tot 0,7%.
De overheid ziet erkende groene deposito’s als een vorm van groen beleggen. Als je meer te weten wilt komen over de belastingvoordelen bij groen sparen, kun je dus terecht op de website van de Belastingdienst over groen beleggen.

Hoe kun je een groene spaarrekening openen?

Groene spaarrekeningen lijken dus alleen maar voordelen te hebben. En dit is ook zo, afgezien van de lage rente. Dit betekent ook dat er veel vraag naar groene spaarproducten is, terwijl er vaak niet eens genoeg vraag naar groen investeringsgeld is. Om deze reden, is het lastig om een groen spaarproduct te vinden.

De groene deposito’s van de grootbanken gaan slechts af en toe open voor nieuwe inschrijvingen. En de grootbanken ontvangen in het algemeen slechte beoordelingen op het gebied van duurzaamheid.

Vind je het niet zo erg om zonder belastingvoordeel te sparen, en wil je vooral een bijdrage leveren aan het milieu en een betere wereld met je spaargeld? Dan kun je er altijd voor kiezen om een spaarproduct af te sluiten bij een duurzame financiële instelling. 

Je rekening is dan misschien niet erkend als een product met belastingvoordeel, maar je geld wordt dan nog steeds gebruikt voor goede doeleinden.

Niet groen, wel een hoge rente

Ben je op zoek naar een alternatief voor een groene spaarrekening, om (een deel van) je spaargeld op te zetten? Dan is het een goed idee om een mooie rente te ontvangen. De beste rentes ontvang je als Nederlandse spaarder in andere landen in de EU. Lees hier meer over in ons artikel over sparen in het buitenland!

Groen sparen – samengevat

Geld op een groene spaarrekening wordt ingezet om duurzame doelen te behalen. De Belastingdienst beloont het inleggen van geld in groene deposito’s met belastingvoordeel. Helaas is het moeilijk om een open groendeposito te vinden. Je kunt er altijd voor kiezen om bij een duurzame bank te sparen zonder belastingvoordeel – of een deposito in het buitenland overwegen.