7 alternatieven voor sparen

HomeSparen › Alternatief sparen

In tijden van hoge inflatie lijkt sparen niet zo interessant, maar alles beleggen is ook niet voor iedereen weggelegd, vooral nu de aandelenmarkten het zwaar te verduren hebben. Welke alternatieven zijn er voor sparen? Wat zijn de risico’s en waar moet je rekening mee houden?

In het kort
  • De beste alternatieven voor sparen leveren ofwel een hoger rendement of lagere lasten op
  • Wat het beste bij je past, hangt af van het risico dat je wilt nemen en de mogelijkheden die je hebt
  • Naast beleggen en aflossen, kun je ook overwegen om in het buitenland te sparen
3,10%
p.j.
CKV Spaarbank
België
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,50%
p.j.
Haitong Bank
Portugal

Raisin behandelt hier zeven populaire alternatieven voor je spaarrekening; van beleggen tot aflossen en zowel riskantere opties als opties met minder risico. Hoe zorg je ervoor dat je geld wat oplevert?

Sparen – weer aantrekkelijk?

Na jaren van nul- en negatieve rentestanden, kun je sinds een jaar weer profiteren van rente op je spaargeld ontvangen. Echter, ondanks meerdere renteverhogingen, lopen de huidige rentestanden bij de grootbanken niet in de pas met de ECB rente. Moeten andere mogelijkheden nog steeds overwogen worden?

Hoe je jouw spaargeld wilt inzetten, hangt af van je omstandigheden en het risico dat je wilt  en kunt lopen. We bekijken eerste de opties met een zeer laag of geen risico zoals aflossen of een spaarrekening met een hogere rente. Daarna gaan we in op riskantere ondernemingen zoals beleggen in ETF’s en trading.

Alternatieven voor sparen met laag risico –
eigen huis

Heb je een eigen huis? Dan kun je geld in stenen investeren. De twee meest voorkomende manieren zijn het aflossen van je hypotheek en verduurzamen van je huis.

1: Aflossen hypotheek

Door je hypotheek af te lossen wordt je woning bij verkoop voor jou meer waard. Daarnaast gaan je maandelijkse lasten omlaag. Het lijkt dus voor de hand liggend om af te lossen zodra de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente.

Houd er wel rekening mee dat dit geld pas vrijkomt zodra je je huis verkoopt. Je kunt het geld tot op het moment van verkoop nergens anders voor gebruiken, dus ook niet voor een lange termijn spaardoel.

2: Verduurzamen

Heb je er al eens over nagedacht om je huis te verduurzamen? Zo draag je bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot en verlaag je tegelijkertijd je energiekosten. Ook is een duurzaam huis – met bijvoorbeeld goede isolatie of zonnepanelen – vaak meer waard. Zo profiteer je zowel op de lange als korte termijn.

Sparen of aflossen
Sparen of aflossen

Zodra de spaarrente lager is dan je hypotheekrente moet je aflossen. Toch? Aflossen is vaak, maar zeker niet altijd de beste optie. Raisin legt uit wanneer je beter af kunt lossen en wanneer het goed is je spaargeld (deels) te behouden.

Lees meer
Spaardoelen
Spaardoelen

Voor later, voor een kind, voor een huis – of voor een nieuwe auto. Mensen sparen allemaal voor iets anders. Hoe kun je jouw dromen waarmaken door te sparen en hoe spaar je slim en met een goed systeem voor een bepaald doel? Raisin zet alles voor je op een rijtje.

Lees meer
Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch kan het soms ingewikkeld zijn om een rekening te openen in het buitenland. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Andere alternatieven voor sparen
met laag risico

Ook als je geen huis bezit zijn er twee aantrekkelijke opties om spaargeld verstandig en met een laag risico in te zetten.

3: Sparen in het buitenland

Dit is natuurlijk niet echt een alternatief voor sparen, maar wel een optie waar mensen meestal niet over nadenken. Bij Nederlandse banken ontvang je ook na de recente renteverhogingen relatief weinig rente op je spaargeld. Bij buitenlandse aanbieders vind je vaak hogere rentes en betere voorwaarden.

Sparen buiten de EU is niet zonder risico. Je loopt valutarisico’s als bijvoorbeeld de lokale munt in waarde verliest ten opzichte van de euro. Daarnaast kan een bank ook omvallen en dan zijn spaarders meestal hun geld kwijt.

Binnen de EU gelden geharmoniseerde standaarden om spaargeld te beschermen in het geval een bank failliet gaat. Raisin werkt uitsluitend samen met partnerbanken in de EU. Zo loop je als spaarder niet de risico’s die je buiten de EU loopt en ontvang je alsnog een rente die veel hoger is- tot wel 3,65% per jaar- dan in Nederland.

4: Schenken

In Nederland betaal je boven een vrijstellingsbedrag vermogensrendementsheffing. Zo wordt je spaargeld niet alleen minder waard door inflatie, maar ook door belasting. Dit kun je vermijden door te schenken aan bijvoorbeeld een kind of kleinkind.

De Belastingdienst hanteert verschillende grenzen voor schenkingen. Zorg ervoor dat je precies op de hoogte bent van de voorwaarden voordat je schenkt anders loop je het risico dat je schenkbelasting dient te betalen.

Lees hieronder meer over depositorekeningen en spaarrekeningen met en zonder voorwaarden bij Raisin en hoe het precies zit met de depositogarantiestelsels.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’?Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Alternatieven voor sparen met hoog risico
beleggen

Veel mensen lopen niet graag risico met hun geld en vermijden daarom beleggen. Beleggen kan echter deel uitmaken van een verstandig financieel plan. Alles hangt samen met het risico dat je wilt en kunt lopen en je persoonlijke instelling.

5: Beleggen op de lange termijn

Op de (zeer) lange termijn levert beleggen over het algemeen goede resultaten op. Beleg alleen geld als je instaat bent om waardedalingen op te vangen. Verstandig beleggen op de lange termijn houdt in dat je een gezond risicoprofiel samenstelt. Hierin speelt spaargeld ook altijd een belangrijke rol.

6: Alternatieve vormen van beleggen

Er komen steeds meer alternatieve vormen van beleggen op de markt. Vooral crowdfunding is in opmars.

Met crowdfunding proberen ontwikkelaars – van individuen tot grote projectontwikkelaars – investeringen aan te trekken van veel verschillende partijen. Het is een democratische vorm van investeren met lage drempels.

Democratisering van de markt voor investeerders is een goede ontwikkeling. Vaak vereisen banken van projectontwikkelaars die een lening aanvragen dat zij een bepaald bedrag zelf inbrengen. Dit bedrag generen deze projectontwikkelaars dan via crowdfunding. Zo krijgen ook kleinere investeerders toegang tot lucratieve beleggingsmogelijkheden.

Maar crowdfunding is een ongespreide manier van beleggen. Vaak investeer je in één project. Als het project faalt, is je geld weg. Het rendement is vaak vrij hoog, maar het risico ook. Wed dus nooit op één paard. Daarnaast kan een financiële crisis al snel roet in het eten gooien, zelfs als je in meerdere projecten investeert.

7: Trading

Misschien zie je af en toe reclames langskomen van trading-platforms die je gouden bergen beloven. Trading is vaak gericht op de korte termijn. Een vorm van trading die vooral in de laatste jaren bijzonder populair is geworden in Nederland is cryptotrading.

Trading op de (zeer) korte termijn is zelfs voor zeer ervaren beleggers zeer riskant. Zo zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het volgende over trading in cryptomunten:

“Crypto’s hebben spectaculaire groeispurten en even extreme dalingen doorgemaakt, juist omdat het zo moeilijk is er een gefundeerde waarde aan toe te kennen. Investeren in crypto’s brengt grote risico’s met zich mee.”

AFM

Trading is geen duurzame strategie om vermogen op te bouwen. Het merendeel van gebruikers van platforms zoals eToro verliest uiteindelijk geld via het platform. Er zijn veiligere, slimmere en duurzamere manieren om je geld voor je te laten werken.


Veel beginners kiezen ervoor om te beleggen in ETF’s. Hier bij Raisin vind je veel informatie over verstandig beleggen in ETF’s. Klik op de infocards hieronder om meer te weten te komen over de risico’s en mogelijkheden.

ETF
ETF

ETF’s zijn een eenvoudig beleggingsconcept dat is ontwikkeld zodat beleggers gemakkelijk risico kunnen spreiden. Verreweg de meeste ETF’s zijn indextrackers. In de volksmond worden de begrippen door elkaar gebruikt. Maar wat is een ETF eigenlijk? Waar liggen kansen en waar moeten (beginnende) beleggers goed op letten?

Lees meer
ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan en niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige strategie kun je gecalculeerde risico’s nemen. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

De beste alternatieven voor sparen –
veelgestelde vragen

Is sparen een onaantrekkelijke optie voor mijn geld?

Sparen is niet onaantrekkelijk. Sterker nog: geen enkel gezond huishoudboekje kan zonder spaargeld. Wat wel onaantrekkelijk is zijn lage rentes, en dan vooral rentes die lager zijn dan de inflatie. Dat zit zo: zodra de gemiddelde prijzen sneller stijgen dan de rente die je ontvangt op je spaargeld, verliest je geld ieder jaar aan waarde.

Momenteel (januari2024) bieden de Nederlandse grootbanken weer rente, en ondanks meerdere renteverhogingen binnen een jaar ligt deze (nog steeds) een stuk lager dan de ECB rente. Het is dan ook zeker de moeite waard om te overwegen een deel van je spaargeld op een andere manier in te zetten. Je kunt besparen op je maandlasten door je hypotheek sneller af te lossen, je kunt in een lijfrente geld opzijzetten voor later en je kunt risicovollere opties zoals obligaties en aandelen overwegen.

Uiteindelijk ontkom je niet aan sparen. Je persoonlijke buffer voor onverwachte uitgaven moet bijvoorbeeld zo liquide mogelijk zijn (snel opneembaar en/of om te zetten in cash). Bij Raisin raden we aan om vooral beleggen en aflossen te overwegen, maar een mooie rente op je spaargeld helpt altijd. De hoogste spaarrentes vind je vooral in andere EU-landen.

Wat zijn de gevaren van sparen?

Kan sparen eigenlijk gevaarlijk zijn? Een goede vraag met een tweeledig antwoord: ja en nee. Het ligt er heel erg aan hoe je spaart. Hieronder lichten we kort de twee gevaren van sparen uit.

Allereerst is er het gevaar van waardeverlies van je spaargeld. Dit is altijd het geval zodra de reële rente (nominale rente – inflatie) onder de nulgrens zakt.

En dan is er nog het gevaar dat er iets gebeurt met je spaargeld. Dit wordt ook wel een tegenpartijrisico genoemd. Vele Nederlanders kunnen zich wellicht het IceSave-debacle nog herinneren. Binnen de EU loop je dankzij de depositogarantiestelsels een zeer laag risico, aangezien alle spaartegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank zijn beschermd.

Wat zijn de beste alternatieven voor sparen?

Er zijn vele alternatieven voor sparen. De drie beste alternatieven zijn aflossen, beleggen en sparen in het buitenland. Met de eerste optie bespaar je geld op je maandlasten, met de tweede kun je een hoger rendement behalen (dit is natuurlijk nooit zeker) en met de derde kun je een hogere rente ontvangen.