Sparen – overzichtspagina
Sparen is nog helemaal zo makkelijk niet. Je kunt iedere dag, week of maand wel geld opzijzetten, maar daarmee is de kous niet af. Wist je dat je ieder jaar geld verliest, zelfs zonder negatieve rente. Of dat er nog mogelijkheden liggen voor spaarders in het buitenland? Lees alles wat je moet weten in de artikelen op deze pagina.

Heb je in 2021 50.000 euro of een ton aan spaargeld? En weet je niet wat je het beste met je spaargeld kunt doen? Lees onze 7 tips.

Wil je sparen voor een financiële buffer of heb je bepaalde spaardoelen? Lees dan hier voor hoeveel spaargeld je gemiddeld moet zorgen.

Wil je berekenen hoe lang je moet sparen om je doel te bereiken? Hoe hoog je rente of rendement was in de laatste jaren? Gebruik onze formules.

Sparen is ingewikkeld? Niet met onze tien tips die je echt helpen bij het sparen van geld. Geïnspireerd door de psychologie, nieuwe economie en meer!

Volledig online sparen en direct bij je spaargeld kunnen? Dat is een internetspaarrekening. Lees alles over hoe je de beste internetspaarrekening vindt.

Sparen op een zilvervlootrekening voor je (klein)kinderen heeft voordelen en nadelen. Lees in dit artikel wat zilvervloot sparen precies inhoudt.

Met je spaargeld de natuur en het milieu beschermen. Met belastingvoordeel! Groen sparen is slim en voordelig. Lees alles wat je er over moet weten.

Klimsparen – ieder jaar meer rente opbouwen. Klinkt te goed om waar te zijn? Ontdek de voordelen en nadelen van klimsparen!

Bouw je niet genoeg geld op uit loondienst en/of AOW? Dan kun je altijd nog sparen en zelf je pensioen voor een deel regelen. Lees hoe.

Hoeveel spaargeld mag je hebben? In dit artikel lichten we de voorwaarden voor belastingvrij sparen in 2021 toe en geven we je tips om slim te sparen.

Een gezamenlijke spaarrekening (en/en of en/of) kan heel handig zijn. Lees hoe deze rekeningen precies werken, hoe zit het met de belastingen en meer!

Levert je spaarrekening te weinig op? Waarschijnlijk wel. Bekijk onze acht alternatieve tips! Van sparen in het buitenland tot beleggen, schenken en meer.

Als je twijfelt tussen sparen of aflossen, ga dan niet over 1 nacht ijs. Lees in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen.

Wat past het beste bij jou en je spaardoelen? Bekijk hier de voordelen en nadelen van sparen en beleggen.

Er komt een hoop kijken bij op jezelf wonen. Daarom is het slim om nu alvast te beginnen met sparen voor je uitzet. Lees hier hoe je dat doet.

Hoeveel moet je tegenwoordig gemiddeld sparen voor een huis? En hoe krijg je het streefbedrag zo snel mogelijk bij elkaar gespaard? Lees onze 5 tips!
De grootste spaarders van Nederland
Waar in Nederland wordt het meest gespaard? Door de pandemie zijn mensen van over de hele wereld zich bewuster geworden van hun uitgavenpatroon. Ook Nederlanders zetten nu meer geld opzij dan ooit tevoren: tijdens de coronacrisis is het nationale spaarrecord verbroken met maar liefst 52 miljard euro.
De één kiest ervoor om dit nieuwe spaargeld te investeren, terwijl de ander de gespaarde centen liever op de spaarrekening zet. Doordat we als gevolg van de pandemie minder vaak uit eten zijn gegaan, ons sportabonnement opgezegd hebben, en minder konden winkelen, zijn er steeds meer ‘onbedoelde’ spaarders in Nederland. Maar waar in het land wonen eigenlijk de grootste spaarders?
Aan de hand van data uit Rascasse, een analysetool voor klantinzichten, hebben we onderzocht waar in Nederland de meeste interesse is in het onderwerp sparen. Zo hebben we de provincies kunnen aanwijzen waar het meest en het minst gespaard wordt. We hebben 3178 postcodegebieden, 30 steden, en 12 provincies in kaart gebracht op drie afzonderlijke heatmaps.
Met Rascasse werden gegevens van digitale platforms als Facebook, Instagram, Twitter, Google, Wikipedia, Amazon en YouTube geanalyseerd. Hieronder ziet u in welke regio’s van Nederland het meeste interesse in sparen bestaat.
De spaarzaamste postcodegebieden van Nederland
De spaarzaamste steden van Nederland
De spaarzaamste provincies van Nederland
Methodologie
In het onderzoek is gemeten waar in Nederland mensen het meest geïnteresseerd zijn in sparen, waarbij de data is gesegmenteerd op postcode, stad, en provincie. De drie kaarten geven deze drie clusters weer. De onderzoekscampagne gebruikt data verkregen uit Rascasse, een door kunstmatige intelligentie gedreven platform voor klantinzichten. Hiermee kann de interesse van mensen in bepaalde onderwerpen in kaart kan worden gebracht – in dit geval sparen. Rascasse volgt alle grote digitale platforms, waaronder socialmedianetwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram. Ook analyseert de tool zoekopdrachten op platforms zoals Google en Bing en de activiteit op e-commercesites zoals Amazon en eBay.