De grootste spaarders van Nederland

Waar in Nederland wordt het meest gespaard? Door de pandemie zijn mensen van over de hele wereld zich bewuster geworden van hun uitgavenpatroon. Ook Nederlanders zetten nu meer geld opzij dan ooit tevoren: tijdens de coronacrisis is het nationale spaarrecord verbroken met maar liefst 52 miljard euro.

De één kiest ervoor om dit nieuwe spaargeld te investeren, terwijl de ander de gespaarde centen liever op de spaarrekening zet. Doordat we als gevolg van de pandemie minder vaak uit eten zijn gegaan, ons sportabonnement opgezegd hebben, en minder konden winkelen, zijn er steeds meer ‘onbedoelde’ spaarders in Nederland. Maar waar in het land wonen eigenlijk de grootste spaarders?

Aan de hand van data uit Rascasse, een analysetool voor klantinzichten, hebben we onderzocht waar in Nederland de meeste interesse is in het onderwerp sparen. Zo hebben we de provincies kunnen aanwijzen waar het meest en het minst gespaard wordt. We hebben 3178 postcodegebieden, 30 steden, en 12 provincies in kaart gebracht op drie afzonderlijke heatmaps.

Met Rascasse werden gegevens van digitale platforms als Facebook, Instagram, Twitter, Google, Wikipedia, Amazon en YouTube geanalyseerd. Hieronder ziet u in welke regio’s van Nederland het meeste interesse in sparen bestaat.

De spaarzaamste postcodegebieden van Nederland

De spaarzaamste steden van Nederland

De spaarzaamste provincies van Nederland

Methodologie

In het onderzoek is gemeten waar in Nederland mensen het meest geïnteresseerd zijn in sparen, waarbij de data is gesegmenteerd op postcode, stad, en provincie. De drie kaarten geven deze drie clusters weer. De onderzoekscampagne gebruikt data verkregen uit Rascasse, een door kunstmatige intelligentie gedreven platform voor klantinzichten. Hiermee kann de interesse van mensen in bepaalde onderwerpen in kaart kan worden gebracht – in dit geval sparen. Rascasse volgt alle grote digitale platforms, waaronder socialmedianetwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram. Ook analyseert de tool zoekopdrachten op platforms zoals Google en Bing en de activiteit op e-commercesites zoals Amazon en eBay.