Spaarrentes in Zweden

 

  • Spaarrentes tot 0,15% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Sparen in Zweden

Ook in Zweden ontvangen spaarders nog een eerlijke rente op hun spaargeld. Rentes die oplopen tot een procent bij internetsparen, en zelfs meer dan een procent bij termijndeposito’s.

Nu wil je natuurlijk weten, of jij ook een graantje hiervan mee kunt pikken. En zo ja, hoe? In dit artikel beantwoorden we de volgende vier vragen.

Hoe hoog is de spaarrente in Zweden?

De Zweedse en Nederlandse economieën zijn vergelijkbaar. Het is dus niet al te verbazingwekkend, dat Zweedse spaarders ook genoegen moeten nemen met lagere rentes dan vroeger. Er is veel geld in omloop en banken kunnen relatief eenvoudig aan geld komen tegen een laag tarief.

Toch ontvangen spaarders in Zweden tenminste nog een eerlijke rente. En dat terwijl de Zweedse Rijksbank als een van de eerste landen een negatieve rente begon te hanteren voor banken.

Als lid van de EU/EER, is in Zweden de rente ondertussen historisch laag. Zweedse spaarders krijgen ook te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank. Hierdoor is veel goedkoop geld beschikbaar op de kapitaalmarkt. Maar, historisch laag is niet direct hetzelfde als geen rente – of zelfs een nulrente.

In Zweden bestaat nog een gezondere vraag naar spaargeld. Dit laten ook de rentepercentages van verschillende Zweedse banken zijn. Met een internetspaarrekening profiteer je in Zweden nog van een rente van enkele tienden van een procent.

Kun je het geld langer missen? Dan belonen verschillende Zweedse banken je zelfs met rentes van meer dan één procent. Zulke aantrekkelijke aanbiedingen, vind je in Nederland niet meer.

Hoe open ik een spaarrekening in Zweden?

Waarschijnlijk ben je geen gelukkige eigenaar van een inschrijfadres in Zweden. Als je daarnaast ook geen arbeidsovereenkomst met een Zweeds bedrijf hebt, wordt het openen van een spaarrekening of depositorekening in Zweden een lastig verhaal.

Verschillende Zweedse banken zoeken echter ook buiten de landsgrenzen naar spaargeld. Dit is goed nieuws voor spaarders in bijvoorbeeld Duitsland. Via online spaarbemiddelaars, kunnen EU-burgers uit verschillende landen spaarrekeningen openen in Zweden.

Ook als Nederlander kun je sinds kort een rekening in Zweden openen. Raisin werkt samen met de Zweedse Nordax Bank en Klarna Bank om dagelijks opvraagbare spaarrekeningen en depositorekeningen aan te bieden met rentes die je zo snel niet vindt in Nederland.

Betaal ik in Zweden belasting over mijn spaargeld?

In verschillende landen in de EU, waaronder Zweden, wordt bronbelasting ingehouden. Deze belasting betalen alle particulieren die een rendement behalen in het desbetreffende land. Rendement kan dividend zijn, maar bijvoorbeeld ook behaalde rente op spaargeld.

Zweden heft bronbelasting, maar spaarrekeningen vallen hier niet onder. Als je zou gaan beleggen in Zweden, bijvoorbeeld, wordt je rendement belast. Spaarders ontspringen de dans en hoeven zich over de bronbelasting geen zorgen te maken.

Dit betekent natuurlijk niet, dat je ontkomt aan de spaartaks in Nederland. Net zoals al je Nederlandse tegoeden, moet je het bedrag op je Zweedse rekening opgeven bij de belastingopgave. Voordelig is, dat het niet uitmaakt hoeveel rente je daadwerkelijk ontvangt. Alleen het vermogen zelf wordt gebruikt om de belasting te bepalen.

Is sparen in Zweden veilig?

Voor de meeste spaarders, is niets belangrijker dan veiligheid. Niemand wil te maken krijgen met het nachtmerriescenario dat zuurverdiend geld in rook opgaat omdat een bank omvalt.

Gelukkig voor spaarders, heeft Zweden net zoals alle andere EU-landen een depositogarantiestelsel. Het Zweedse stelsel dekt tegoeden tot 1.050.000 Zweedse kroon. Dit is ongeveer gelijk aan het geharmoniseerde dekkingsbedrag van € 100.000 dat in de gehele EU geldt.

Zweden ontvangt van alle gerenommeerde kredietbureaus de allerhoogste rating (AAA). Het is dus zeer waarschijnlijk, dat de Zweedse staat zijn verplichtingen na kan komen. In dit opzicht, is sparen in Zweden dus net zo veilig als sparen in Nederland.

Zweden is lid van de EU, maar geen euroland. Dit betekent, dat je te maken kunt krijgt met valutaschommelingen. Als je een rekening in Zweedse kroon opent, is het mogelijk dat de kroon later meer of minder waard is geworden ten opzichte van de euro. Dit risico kun je vermijden door een rekening in euro te openen. Mits de bank dit aanbiedt.

Samenvatting

Sparen in Zweden is doorgaans lucratiever dan in Nederland. Daarnaast wordt de veiligheid van spaargeld gegarandeerd door een depositogarantiestelsel. Achter dit stelsel staat een sterke en betrouwbare staat. In Zweden betalen Nederlandse spaarders geen bronbelasting.

Helaas is het niet eenvoudig om een spaarrekening of depositorekening in Zweden te openen. Momenteel zijn er nog geen Nederlandse spaarplatformen die spaarrekeningen in Zweden aanbieden.

Via Raisin kun je ook als Nederlander een spaarrekening openen bij de Zweedse Nordax Bank.