Spaarrentes in Tsjechië

 

  • Spaarrentes tot 1,20% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 10.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Sparen in Tsjechië

Tsjechië heeft een van de snelst groeiende economieën van de EU. Dit drijft ook de vraag naar investeringsgeld (en dus spaargeld) omhoog. En dat is een van de redenen waarom Tsjechische spaarders geen genoegen hoeven te nemen met een nulrente.

Ben je ook op zoek naar hogere rentes? En overweeg je om je spaargeld in Tsjechië aan het werk te laten gaan? In dit artikel vind je een antwoord op de volgende drie vragen:

Is mijn spaargeld veilig in Tsjechië?

Als spaarder kun je te maken krijgen met verschillende risico’s. Je spaargeld is nooit 100% veilig. Ook in Nederland niet. Maar, de Nederlandse banken hebben een goede reputatie en we kennen onze huisbanken door en door.

Als er in Nederland een bank omvalt, is de waarschijnlijkheid dat de staat garant kan staan voor de tegoeden zeer groot. Dankzij de stevige financiële positie van Nederland.

Als spaarder krijg je in het buitenland met twee belangrijke vragen te maken. Aan de ene kant, “Is mijn spaargeld veilig, mocht er iets met de bank gebeuren?” Ook is het belangrijk om na te gaan, of je te maken krijgt met wisselkoersen. Dit is natuurlijk alleen relevant in landen waar de euro niet ingevoerd is – zoals Tsjechië.

  • Wat als de bank omvalt?

De wereldeconomie is zeer sterk vervlochten. De bankencrisis in de Verenigde Staten van 2007 en 2008 had ook grote uitwerkingen op banken in Nederland en andere EU-landen. De staat moest zelfs in Nederland ingrijpen, om de stabiliteit van het financiële stelsel te garanderen.

De veiligheid van je spaargeld bij de bank, is dus ook voor een groot deel afhankelijk van de stabiliteit van het land waarin de bank gevestigd is. En het is belangrijk om te weten of er binnen het land afspraken gemaakt zijn over wat er gebeurt met tegoeden van banken die omvallen.

Tsjechië heeft een depositogarantiestelsel. Net als alle andere EU-landen. De regels van deze stelsels zijn geharmoniseerd in de hele EU (dekkingsgraad van € 100.000 per klant en bank, of het equivalent in de lokale valuta).

Daarnaast schatten de verschillende kredietbureaus de financiële gezondheid van Tsjechië rooskleurig in. Standard & Poor’s en Fitch geven het land een uitstekende rating van AA-.

Mocht een bank omvallen, is de waarschijnlijkheid dat de Tsjechische regering zijn verplichtingen na kan komen dus hoog.

  • Kroon of euro?

Omdat Tsjechië geen euroland is, bieden Tsjechische banken hun rekeningen voornamelijk in de Tsjechische kroon aan. Dit betekent ook, dat je als Nederlandse spaarder goed na moet denken of je jouw geld wel op een rekening in kronen wilt zetten.

Daalt de kroon gedurende de looptijd van je spaarrekening in waarde ten opzichte van de euro? Dan verliest je geld aan waarde zodra je het weer terug moet wisselen. Een van de grote voordelen van sparen – ten opzichte van beleggen – is natuurlijk het vaste rendement, zonder marktrisico’s.

De veiligste spaarrekeningen die je in Tsjechië kunt openen, zijn dus in euro. Bij een bank die aangesloten is bij het Tsjechische depositogarantiestelsel.

Hoe zit het met de belasting op spaargeld in Tsjechië?

Ben je bekend met bronbelasting? Dit is een heffing die door veel landen geheven wordt over rendement dat behaald wordt. Bijvoorbeeld via beleggingen, maar ook op spaargeld.

Nederland heft bijvoorbeeld ook bronbelasting, maar niet over spaarrente. Tsjechië heft ook op spaarrente bronbelasting van 15%. Het goede nieuws is, dat je de bronbelasting kunt verlagen tot 0%. Je betaalt immers ook al spaartaks in Nederland. Zo voorkom je dubbele belasting.

Je hoeft hiervoor slechts één keer een woonplaatsverklaring te overleggen. Deze ontvang je van de Nederlandse Belastingdienst. Als je via Raisin spaart, worden alle benodigde documenten voor je klaargezet.

Overigens wordt je Tsjechische spaargeld in Nederland op dezelfde manier belast. Je moet je tegoeden in Tsjechië dus optellen bij je vermogen en opgeven in Box 3 van je belastingaangifte.

Hoe vind ik als Nederlander de hoogste spaarrente in Tsjechië?

Om in Tsjechië een rekening te openen, hoef je bij de meeste banken alleen maar een geldig paspoort en ander identiteitsdocument te hebben. Soms kun je een rekening ook online openen. Het probleem is, dat je daarna persoonlijk bij een bankloket langs moet gaan.

Wil je profiteren van de hoge spaarrente in Tsjechië. Dan kun je het beste gebruikmaken van een spaarplatform, zoals Raisin. Het identificatieproces doorloop je dan volledig online, en je hoeft niet persoonlijk langs bij de bank.

Je hebt als spaarder wel een kleinere keus aan rekeningen en rentes waar je uit kunt kiezen. Alsnog vind je via zo’n platform nog spaarrentes in Tsjechië die vele malen hoger zijn dan waar je bij de Nederlandse (groot)banken op kunt rekenen.

Samengevat

Tsjechië heeft een sterke economie en een goede reputatie. De Tsjechische banken bieden doorgaans hogere rentes dan Nederlandse banken, ook op spaarrekeningen in euro. Als Nederlandse spaarder kun je de bronbelasting in Tsjechië tot 0% verlagen. Het openen van een spaarrekening kan ingewikkeld zijn, maar gaat eenvoudig via online spaarplatforms.