Spaarrentes in Oostenrijk

 

  • Spaarrentes tot 0,50% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Spaarrente in Oostenrijk

Oostenrijk is van oudsher een van de financiële motors van Centraal-Europa. De Alpenrepubliek geniet niet alleen een uitstekende reputatie onder investeerders. Ook spaarders kunnen hier terecht voor hoge rentes.

Kun jij als Nederlander ook een graantje meepikken van de aantrekkelijke aanbiedingen van banken in Oostenrijk? Lees hier in ons artikel meer over. We introduceren het land van knödel en kunst aan de hand van de volgende drie vragen:

We beginnen met een kort overzicht van de financiële situatie in Oostenrijk.

Oostenrijk – top-ratings en lage schulden

Er zijn twee belangrijke graadmeters voor de betrouwbaarheid van een land voor spaarders. Aan de ene kant de staatsschuld en aan de andere kant de inschattingen van de verschillende kredietbureaus.

Oostenrijk ontvangt van toonaangevend kredietbureau Fitch een uitstekende AA+-rating. Dit is één stapje onder de maximum-rating van AAA (Nederland, Duitsland), maar net ietsjes beter dan de AA-rating van bijvoorbeeld België en Frankrijk.

Daarnaast ligt de staatsschuld van Oostenrijk iets onder de 80% (ten opzichte van het BBP). Dit is weliswaar hoger dan de schuld van Nederland, maar lager dan het EU-gemiddelde. Je hoeft je als spaarder dus in principe geen zorgen te maken over de stabiliteit van het land.

Omdat Oostenrijk lid is van de EU, heeft het land daarnaast ook een depositogarantiestelsel. Tegoeden tot € 100.000 per klant en bank worden gegarandeerd door dit stelsel. De nationaliteit van spaarders heeft geen enkele invloed op de dekking.

Oostenrijk heft bronbelasting – hoe zit dit?

Bronbelasting is een belasting op rendement. Het wordt geheven in het land waarin rendement behaald wordt (‘aan de bron’). In Nederland betaal je als spaarder geen bronbelasting. In Oostenrijk is dit anders. Hier betalen niet-ingezetenen een belasting van 25% op hun rendement.

Je vermogen wordt ook in Nederland al belast, in de vorm van een spaartaks. Om dubbele belasting te voorkomen, bestaat er een afspraak tussen de Nederlandse en Oostenrijkse regeringen. Je kunt een verklaring overleggen dat je in Nederland gevestigd bent. Dan wordt de bronbelasting naar 0% verlaagd. Je betaalt dan geen belasting meer in Oostenrijk.

Ieder jaar overleg je een woonplaatsverklaring van de Nederlandse Belastingdienst. Deze kun je eenvoudig aanvragen bij de Belastingdienst en krijg je dan thuisgestuurd. Vervolgens stuur je het formulier naar de bank, of, als je via een spaarbemiddelaar zoals Raisin spaart, naar de spaarbemiddelaar.

In Nederland wordt je spaargeld in Oostenrijk overigens op dezelfde manier belast als je Nederlandse spaartegoeden. Zodra je de verklaring inlevert, betaal je dus geen extra belasting.

Kan ik als Nederlander wel een spaarrekening in Oostenrijk openen?

Een van de grootste hindernissen bij sparen in het buitenland, is het vinden van een bank. In Nederland kun je alles eenvoudig online regelen. Of langsgaan op kantoor. Hoe zit dit in Oostenrijk?

Bij sommige Oostenrijkse banken moet je persoonlijk langsgaan om een rekening te openen. Bij andere banken kun je alles online regelen. Al is dit als Nederlander zeker niet altijd mogelijk. Veel banken vereisen namelijk een inschrijfadres in Oostenrijk.

Een online spaarplatform biedt hier uitkomst. Zoals Raisin. Raisin werkt in Oostenrijk samen met de Euram Bank. Met rentes op depositorekeningen die een stuk hoger liggen dan in Nederland.

Het identificatieproces doorloop je volledig online. Je hoeft hiervoor ook niet ingeschreven te staan in Oostenrijk!

Samenvatting

Oostenrijk heeft een stabiele economie en relatief lage overheidsschuld. Als EU-land vallen spaartegoeden onder een depositogarantiestelsel. De bronbelasting van 25% kan tot 0% verlaagd worden. De makkelijkste manier om een rekening te openen is via een online spaarplatform.