Spaarrentes in Italië

 

  • Spaarrentes tot 1,20% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Spaarrente in Italië

De laars aan de Middellandse Zee is niet alleen een fantastische vakantiebestemming. Italiaanse banken bieden betere spaarrentes aan Italiaanse spaarders. En ook aan Nederlanders!

Benieuwd hoe je als Nederlander een mooie spaarrente ontvangt in Il Bel Paese? Lees op deze pagina alles over sparen en de hoogste spaarrentes in Italië. We beantwoorden de volgende vier vragen:

Hoe hoog zijn de Italiaanse spaarrentes?

De effectieve rentes zijn in Italië hoger dan bij ons. Tenminste, als je een depositorekening opent. Helaas hoeven ook Italianen op hun gewone spaarrekeningen niet meer op rente te rekenen.

De rente op depositorekeningen is natuurlijk altijd afhankelijk van de bank en de looptijd. Bij sommige banken ontvangen ook Italiaanse spaarders nauwelijks rente. Bij andere banken loopt de effectieve rente op Italiaanse depositorekeningen op tot ongeveer 0,7% bij een looptijd van één jaar en 1,3% bij een looptijd van 5 jaar.

Zulke rentes hoef je in Nederland op het moment niet te verwachten. De Nederlandse grootbanken heffen tegenwoordig zelfs negatieve rentes voor vermogende spaarders. Hier krijgen Italianen niet mee te maken.

Hoe kan ik als Nederlander een spaarrekening openen in Italië?

Italiaanse banken maken het spaarders uit Nederland niet bepaald gemakkelijk. Zoals bij de meeste diensten in Italië, heb je voor het openen van een depositorekening een zogenaamde codice fiscale nodig.

Een codice fiscale ontvang je zodra je je inschrijft in Italië. Vervolgens kun je bij sommige banken je rekening volledig online openen.

We gaan er maar even van uit dat je niet ingeschreven staat in Italië. Dan heb je nog altijd de optie om een spaarrekening in Italië te openen. Via een online spaarbemiddelaar zoals Raisin. Er is namelijk geen enkele Italiaanse wet die buitenlanders verbiedt om een spaarrekening te openen.

Door gebruik te maken van een online platform, heb je ook als Nederlander zonder inschrijfadres in Italië de mogelijkheid om te profiteren van de hoge spaarrentes in Italië.

Hoe wordt mijn spaargeld in Italië belast?

Zodra je in het buitenland gaat sparen, kun je te maken krijgen met twee soorten belasting. Aan de ene kant ben je als belastingplichtig persoon in Nederland verplicht om je spaartegoeden op te geven in Box 3 van je belastingaangifte. Aan de andere kant heffen verschillende landen bronbelasting.

Bronbelasting is een belasting op rendement. Het wordt geheven aan de ‘bron’, oftewel, in het land waarin het rendement (dus ook spaarrente) behaald wordt.

Italië heft geen bronbelasting. Je hoeft hier verder niets voor te doen en krijgt het volledige rentebedrag uitgekeerd.

De Nederlandse spaartaks is niet afhankelijk van het rendement dat je daadwerkelijk met je geld behaalt. Of je nu 0% rente in Nederland ontvangt of 1% rente in Italië: alleen je totale vermogen bepaalt hoeveel belasting je betaalt.

Je spaargeld in Italië wordt dus op precies dezelfde manier belast als je spaargeld in Nederland.

Hoe veilig is sparen in Italië?

Italië is een van de zes oprichtende staten van de (voorloper van de) EU, net als Nederland. De Italiaanse economie is de op twee na grootste van de EU, na Duitsland en Frankrijk. Het belang van Italië wordt nogal eens onderschat in Nederland, maar Italië is een dragende en zeer belangrijke economie in Europa.

Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten over de kredietstatus van het land. En dit is niet helemaal zonder reden. De schuldenlast van het land is bijvoorbeeld hoog.

Wel is het belangrijk om dit in perspectief te plaatsen. Een groot deel van de Italiaanse schuld is in handen van Italiaanse burgers. Daarnaast heeft Italië een voor de EU gemiddeld werkloosheidscijfer.

De meeste kredietbureaus geven Italië een rating van BBB(+). Dit komt overeen met een ‘adequaat’ vertrouwen dat het land zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

Net zoals alle andere EU-landen, heeft Italië een depositogarantiestelsel. Dit stelsel heeft al meermaals succesvol ingegrepen bij het omvallen van kleinere, regionale banken. Geen enkele spaarder – Italiaans of uit een ander land – heeft geld verloren tot de dekkingsgraad.

De dekkingsgraad op spaartegoeden is in Italië € 100.000 per klant per bank. Hiermee voldoet het land aan de geharmoniseerde dekkingslimiet op EU-niveau.

Samenvatting

In Italië ontvangen spaarders op depositorekeningen een hogere rente dan in Nederland. Om een rekening te openen in Italië, hebben spaarders een codice fiscale nodig. Hiervoor moet je in Italië een inschrijfadres hebben of gehad hebben.

Alsnog is het voor Nederlandse spaarders mogelijk om te profiteren van goede aanbiedingen van banken. Via online spaarbemiddelaars zoals Raisin.