Spaarrentes in Frankrijk

 

  • Nederlandse spaarders kunnen profiteren van de samenwerking tussen Raisin en Renault Bank
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account
  • Altijd met de veiligheid van een depositogarantiestelsel, ook in Frankrijk

 

Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Sparen in Frankrijk

Wist je dat spaargeld in Frankrijk veel meer oplevert dan in Nederland? Helaas is het openen van een spaarrekening of depositorekening in Frankrijk niet zo eenvoudig. Toch kun je ook als Nederlandse spaarder profiteren van de hoge spaarrente in Frankrijk.

In dit artikel gaan we in op de volgende vragen:

Hoe hoog is de spaarrente in Frankrijk?

Frankrijk is het land van chansons, roomboter en la belle époque. Maar dat zijn niet de enige redenen, waarom Franse spaarders zo gelukkig zijn.

Waar spaarders bij Nederlandse banken al in hun handen mogen wrijven, als ze überhaupt nog rente ontvangen, hebben de spaarders in Frankrijk het een stuk makkelijker. Niet zelden bieden Franse banken nog rentes van meer dan één procent aan. Er zijn zelfs officiële, door de overheid gereguleerde depositorekeningen en spaarrekeningen die je als inwoner van Frankrijk kunt openen (Livrets).  

Waarom is de spaarrente in Frankrijk zo hoog? Die vraag laat zich beter beantwoorden, door uit te leggen, waarom de spaarrente in Nederland zo laag is. Lang verhaal kort, werken verschillende macroeconomische trends in het nadeel van Nederlandse spaarders.

Aan de ene kant, is de rente in de hele EU op het moment relatief laag door het beleid van de Europese Centrale Bank. Daarnaast worden de effecten van deze kwantitatieve versoepeling (overspoelen van de markt met geld) het sterkst gevoeld in Noordwest Europa.

Omdat er in Frankrijk nog meer vraag is naar (spaar)geld, geven Franse banken ook een hogere beloning (rente) aan spaarders.

Hoe open ik een spaarrekening in Frankrijk?

We gaan er maar even van uit dat je niet in Frankrijk woont. Waarom is het dan voor Nederlandse spaarders interessant wat voor rentepercentages Franse banken bieden?

Uiteindelijk kan iedereen een bankrekening te openen in een ander EU-land. Dankzij het vrije verkeer van goederen, kunnen ook Nederlanders van de diensten van Franse banken gebruikmaken.

Het enige probleem is, dat Franse banken vaak eisen stellen aan het openen van een bankrekening. Zoals een Frans belastingnummer of een adres in Frankrijk. Zo voldoen de banken aan de strenge antiwitwaswetgeving van de Franse regering.

Daarnaast is het openen van een bankrekening is Frankrijk natuurlijk ingewikkeld, als je dit op kantoor moet doen. Zelfs Noord-Frankrijk ligt niet bepaald om de hoek, en je bankzaken regel je toch liever volledig online.

Dit is ook direct het voordeel van online spaarbemiddelingsdiensten. Zo kun je geheel online een rekening openen. Via zo’n dienst kun je zelf ook identificatieproces en het zogenaamde know-your-customer-proces doorlopen. Daarmee voldoen de banken op hun beurt weer aan de wettelijke vereisten – ze weten namelijk met wie ze te doen hebben.

Nederlandse spaarders kunnen via het spaarplatform van Raisin.nl geheel online een spaarrekening openen. Met een rente die vele malen hoger is dan je bij Nederlandse aanbieders vindt. Meer weten? Neem eens een kijkje op de website van Raisin.

Hoe zit het met belastingen op spaargeld in Frankrijk?

Zodra je als Nederlander in het buitenland een rendement behaalt, bijvoorbeeld rente, kun je te maken krijgen met een rendementsheffing. Deze zogenaamde bronbelasting wordt ingehouden door het land waarin de financiële instelling gevestigd is.

Frankrijk heeft weliswaar een bronbelasting, maar deze is bijvoorbeeld van toepassing op rendement uit beleggingen. En niet op rendement van spaarders. Omdat er geen bronbelasting ingehouden wordt door de Franse staat, betekent dit ook dat je als Nederlander verder niets hoeft te doen.

In Nederland moet je ook tegoeden op buitenlandse rekeningen bij de Belastingdienst opgeven. Je spaargeld in Frankrijk wordt precies hetzelfde belast als spaargeld in Nederland. Omdat de Belastingdienst een fictief rendement gebruikt, maakt het dus ook niet uit, of je in Frankrijk een hogere rente ontvangt dan in Nederland.

Samenvatting

Sparen in Frankrijk is aantrekkelijk vanwege de hoge spaarrente. Voor Nederlandse spaarders is het openen van een spaarrekening of depositorekening moeizaam. De gemakkelijkste manier om een rekening te openen in Frankrijk is via het online spaarplatform van Raisin.nl. Raisin werkt in Frankrijk samen met Renault Bank.