
Spaarrentes in Estland
- Spaarrentes tot 1,15% p.j.
- Spaar al vanaf een inleg van € 500
- Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account
Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Spaarrente in Estland
Estland is niet het eerste land waar je aan denkt voor je spaargeld? Dat snappen we maar al te goed. De Baltische staat is relatief onbekend. Toch loont het de moeite om eens goed naar de mogelijkheden te kijken.
In dit artikel stellen we je de republiek aan de Oostzee voor. Wist je dat Estland een van de meest geavanceerde digitale infrastructuren van de hele EU heeft? Ook de financiële sector is zeer innovatief.
In dit artikel geven we je antwoorden op de volgende vier vragen. Zo weet je meteen of sparen in Estland voor jou interessant is.
Is sparen in Estland überhaupt mogelijk voor Nederlandse spaarders?
In de introductie noemden we al even de vergevorde digitale infrastructuur van Estland. Zo is het zelfs voor buitenlanders mogelijk om ‘digitale burger’ van Estland te worden. Als digitale burger, kun je gebruikmaken van alle diensten in Estland. Dus ook een spaarrekening openen.
Helaas is het digitale burgerschap niet ontwikkeld voor Jan met de pet en vooral gericht op ondernemers.
Het gebruikelijke proces dat je moet doorlopen om een bankrekening te openen, is waarschijnlijk te ingewikkeld. Als je een hoger bedrag in wilt leggen, moet je namelijk persoonlijk langs op kantoor.
Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Als Nederlandse spaarder heb je altijd nog de mogelijkheid om vanuit Nederland een rekening te openen. Estse banken zijn geïnteresseerd in buitenlands spaargeld en werken digitaal samen met spaarplatformen, zoals Raisin.
Het identificatieproces kun je volledig online doorlopen. Daarna kun je heel gemakkelijk een rekening in Estland openen. In euro, zonder kosten en zonder rompslomp.
Is sparen in Estland wel veilig?
Als je gaat sparen, is niets belangrijker dan de veiligheid van je spaargeld. Aan ieder spaarproduct zijn risico’s verbonden. Toch wordt sparen over het algemeen gezien als minder riskant dan bijvoorbeeld beleggen. Omdat de rente vaststaat, of op z’n minst niet ‘plotseling’ negatief wordt.
Het grootste risico bij sparen, hangt samen met de betrouwbaarheid van de bank. Als een bank omvalt, kan deze mogelijk niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen ten opzichte van spaarders.
In een dergelijke situatie, treden binnen de EU de depositogarantiestelsels in werking. Deze stelsels garanderen dat tegoeden tot een vaste limiet uitbetaald worden als de bank dit niet meer kan. Deze limiet is vastgelegd op € 100.000 (of het equivalent hiervan in de lokale valuta).
Daarom is sparen vooral veilig binnen de EU en in stabiele economieën. Estland voldoet aan deze criteria. Zo geven kredietbureau Standard & Poor’s het land bijvoorbeeld een sterke rating van AA-. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een land als België.
Krijg ik niet te maken met een ingewikkelde belastingaangifte?
Het laatste waar je zin in hebt, is gedoe bij je belastingopgave. Gelukkig hoeft sparen in het buitenland niet ingewikkeld te zijn. Vooral als het land waarin je spaart geen bronbelasting heft. Zoals Estland.
Bronbelasting is een belasting op rendement. Soms ook op spaarrente. De belasting wordt direct ingehouden in het land waar het rendement behaald wordt, aan de bron. Estland heft, net zoals bijvoorbeeld Nederland, geen bronbelasting op spaarrente. Je krijgt dus je volledige rente uitbetaald.
In Nederland wordt spaargeld in het buitenland daarnaast op precies dezelfde manier belast als spaargeld in Nederland. Je telt je vermogen op een buitenlandse spaarrekening dus gewoon op bij je andere vermogen. Dit geef je allemaal op in Box 3 van je belastingaangifte.
Ook de rente die je behaalt op je spaargeld heeft geen invloed op de belasting die je betaalt. Vanwege het zogenaamde fictieve rendement dat de Belastingdienst hanteert.
Zijn de spaarrentes in Estland wel de moeite waard?
Meer en meer spaarders in Nederland maken zich zorgen over negatieve rentes. In Estland is om verschillende redenen nog een gezondere vraag naar spaargeld. Banken belonen spaarders nog met hogere rentes.
De rentes in Estland lopen voor Estse spaarders zelfs op tot 2% per jaar, bij een wat langere looptijd. Ook Nederlandse spaarders kunnen zich nog verheugen op aantrekkelijke aanbiedingen. Bijvoorbeeld via Raisin, met rentes tot 0,80% per jaar!
Samenvatting
Estland heeft een stabiele en snelgroeiende economie en een uitstekende kredietbeoordeling. Daarnaast is het land lid van de EU. Dit zorgt dankzij het depositogarantiestelsel en de uniforme regels voor extra veiligheid.
De spaarrentes zijn in Estland hoger dan in Nederland. Deze rente wordt niet extra belast – niet in Estland en ook niet in Nederland. Het openen van een rekening is ingewikkeld, maar niet via online spaarplatformen zoals Raisin.