Spaarrentes in Duitsland

 

  • Spaarrentes tot 1,00% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Sparen in Duitsland

Onze oosterburen genieten een uitstekende reputatie. Als sterkste economie van de hele EU en een van de financiële wereldmachten. Duitsland staat bekend om oerdegelijke systemen, verstandige budgetten en… hogere spaarrentes dan bij ons.

Ben je op zoek naar alternatieven voor je Nederlandse spaarrekening? Wellicht gemotiveerd door de oprukkende negatieve spaarrentes? Dan heb je vast een paar vragen. Zoals ‘Kan ik wel een spaarrekening in Duitsland openen?’. Op hoogstespaarrente.eu beantwoorden we deze en de volgende drie vragen:

We beginnen met het doornemen van je mogelijkheden om een spaarrekening in Duitsland te openen.

Kan ik een Duitse spaarrekening openen?

Iedere EU-burger heeft in principe het recht om een bankrekening in een ander EU-land te openen. Dankzij het vrije verkeer van goederen. Helaas loopt de internationale bankensector op het gebied van digitale dienstverlening voor particulieren nog flink achter op sommige andere branches. Zo moet je meestal nog persoonlijk langs op kantoor om een rekening te openen.

Daarnaast vereisen veel Duitse banken dat je een (inschrijf)adres hebt in Duitsland. Als je geen inschrijfadres hebt, moet je op z’n minst een tijdelijk Duits correspondentieadres op kunnen geven. Zo voldoen de banken aan de zogenaamde KYC-eis. Deze schrijft voor dat banken hun klanten afdoende moeten identificeren.

Misschien overweeg je een bankrekening te openen bij een Duitse zusterbank van een Nederlandse bank? Zoals bijvoorbeeld de ING Diba. Helaas zijn deze banken zelfstandige dochterondernemingen. Ook bij deze banken moet je op kantoor langs en een Duits adres opgeven.

Verschillende nieuwere banken, zoals N26, maken het makkelijker om volledig online een rekening te openen. Helaas hoef je bij deze banken niet op een aantrekkelijke rente te rekenen.

Een beter alternatief wordt aangeboden door online spaarbemiddelaars. Zoals Raisin. Raisin werkt in Duitsland onder andere samen met de North Channel Bank. Op deze depositorekeningen ontvang je nog een fiks hogere rente dan in Nederland. 

Je kunt het proces volledig online en vanuit Nederland doorlopen. En je hoeft geen adres in Duitsland op te kunnen geven, de communicatie verloopt voornamelijk online.

Is een bankrekening in Duitsland wel veilig?

Zodra een Duitse bank omvalt, treedt het Duitse depositogarantiestelsel in werking. Dit stelsel garandeert tegoeden tot minstens € 100.000 per klant en bank. Dit zijn overigens geharmoniseerde voorwaarden die in alle EU-landen van kracht zijn.

Betekent dit dat je als Nederlandse spaarder precies dezelfde bescherming geniet als Duitse spaarders? Of krijgen Duitsers voorrang? De regels schrijven heel duidelijk voor, dat alle spaarders met een rekening in Duitsland, ongeacht nationaliteit, beschermd worden door het stelsel. Dus als Nederlander ben je net zo veilig als een Duitse spaarder.

Waarschijnlijk hoeven we je niet te overtuigen van de betrouwbare Duitse economie. De economische grootmacht krijgt dezelfde AAA-ratings als Nederland (de hoogste score) van verschillende kredietbureaus. Veiligere landen dan Duitsland zul je dus niet snel vinden.

Betaal ik belasting op spaargeld in Duitsland?

Wellicht heb je weleens van bronbelasting gehoord. Of ben je dit begrip tegengekomen op je zoektocht naar een buitenlandse spaarrekening. Bronbelasting wordt door verschillende landen geheven. Het is een directe afdracht over rendement, die in het land zelf geheven wordt.

Gelukkig voor Nederlandse spaarders, heft Duitsland geen bronbelasting voor niet-ingezetenen. Met andere woorden: je krijg als Nederlandse spaarder niet te maken met Duitse belastingen.

Overigens verandert er voor je Nederlandse belastingopgave ook niet veel. Je geeft je spaartegoeden in Duitsland op in Box 3. Hier wordt het samengeteld met je overige vermogen. Daarvan worden je schulden afgetrokken en dit vormt de basis voor berekening van de vermogensrendementsheffing (‘spaartaks’).

Hoeveel spaarrente je uiteindelijk ontvangt, heeft geen enkele invloed op hoeveel belasting je betaalt. Niet in Nederland en niet in Duitsland.

Wat voor spaarrentes ontvang ik in Duitsland?

Over nulrentes of zelfs negatieve rentes hoeven Duitse spaarders zich nog geen zorgen te maken. De rentes zijn niet bijzonder hoog. Maar op zowel spaarrekeningen als depositorekeningen ontvangen Duitse spaarders nog rentes tot ongeveer een half procent.

Ook als Nederlandse spaarder vind je bij het vergelijken van spaarrentes in Duitsland nog depositorentes rond een half procent.

Samengevat

Duitsland heeft een ijzersterke economie. De spaarrentes zijn in Duitsland hoger dan in Nederland. Online kun je eenvoudig een spaarrekening openen vanuit Nederland, via een spaarbemiddelaar zoals Raisin, en ontvang je nog aantrekkelijke rentes. Voor je belastingaangifte maakt het geen verschil of je spaart in Nederland of Duitsland.