
Spaarrentes in België
- Spaarrentes tot 0,75% p.j.
- Spaar al vanaf een inleg van € 5.000
- Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account
* de getoonde rente is de basisrente + getrouwheidspremie.
Hoogste spaarrente » Sparen in het buitenland » Sparen in België
Negatieve rentes? Niet in België. Bij onze zuiderburen zijn nulrentes zelfs verboden. Iedere Belgische spaarder heeft recht op een wettelijke minimumrente. Die bij depositorekeningen alleen maar stijgen met langere looptijden. Klinkt te goed om waar te zijn? Ontdek nu hoe ook jij kunt sparen in België. Misschien vraag je je af:
Stap voor stap introduceren we het land van wielrennen, bier en rentes om je vingers bij af te likken.
Moet ik langs in België als ik een spaarrekening wil openen?
Misschien woon je zelf in de grensregio. Dan is het opzoeken van een filiaal niet ingewikkeld. Neem een identificatiedocument en een bewijs van je woonadres mee. Sommige banken vragen ook om een salarisstrookje.
Het is niet altijd haalbaar of praktisch om voor al je bankzaken de grens over te steken. Voor Nederlanders is het ook mogelijk om online een rekening in België te openen. Bijvoorbeeld via Raisin. Het identificatieproces doorloop je dan vanuit je eigen woonkamer. En je kunt al je bankzaken volledig online regelen.
Hoe zit het met de veiligheid van mijn spaargeld in België?
In het buitenland sparen boezemt sommige Nederlanders angst in. Dit is begrijpelijk. Spaargeld is de belangrijkste pijler van je persoonlijke financiën en de Nederlandse banken hebben een uitstekende reputatie. Ook hebben Nederlanders een rotsvast vertrouwen dat de Nederlandse staat in kan grijpen in geval van nood.
In Nederland hebben we hiervoor een depositogarantiestelsel. De regels voor dit stelsel zijn op EU-niveau vastgelegd. Alle EU-landen moeten aan dezelfde minimumeisen voldoen. Dit betekent onder andere een dekkingsgraad van € 100.000 per klant en bank (of het equivalent in de lokale valuta). Ook geniet iedere spaarder dezelfde bescherming, ongeacht nationaliteit.
Als er iets met een Belgische bank gebeurt, verzekert de Belgische staat spaartegoeden tot deze dekkingsgrens. Nederlandse spaarders hebben hier dezelfde aanspraak op als Belgische spaarders. Dat schept vertrouwen.
De Belgische staat heeft een iets minder stevige financiële positie dan de Nederlandse. Toonaangevend kredietbureau Standard & Poor’s geeft het land een rating van AA. Dit komt overeen met een sterk vertrouwen dat de staat aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bijvoorbeeld wanneer een bank omvalt.
Sparen in België – krijg je te maken met dubbele belasting?
België is een van de landen waarin de zogenaamde bronbelasting geheven wordt. Wat betekent dit voor jou?
In beginsel wordt 30% van het rendement dat je in België behaalt, ingehouden, waaronder dus ook rendement op een spaarrekening of een depositorekening. Omdat je spaargeld in Nederland ook al belast wordt, zou dit betekenen dat je dubbel belast wordt.
Om dit te voorkomen, kun je een attest inleveren. Hierop verklaar je dat je al in Nederland ingeschreven staat en daar belasting betaalt. Oftewel, dat je geen ingezetene bent van België. Zodra dit attest verwerkt is, wordt de bronbelasting verlaagd naar 0%.
Dit klinkt wellicht ingewikkeld en als veel gedoe voor een beetje rente. Online spaarbemiddelaar Raisin helpt je bij het inleveren van dit attest en zet alvast alle documenten voor je klaar.
Voor je Nederlandse belastingopgave verandert er niet veel. Je betaalt net zoveel belasting als je zou betalen over een Nederlandse spaarrekening. Dat je daadwerkelijk een hogere rente behaalt, heeft hier geen invloed op.
Wat voor spaarrente ontvang ik in België?
Wist je dat België een wettelijke minimumrente hanteert? De minimum basisrente is 0,01%, met een minimum getrouwheidspremie (bij langere looptijden) van 0,1%. De minimumrentes zijn in België dus al hoger dan de gemiddelde rentes bij ons.
Belgische spaarders profiteren van rentes die schommelen tussen een halve en hele procent. Hier kun je in Nederland momenteel alleen maar van dromen.
Samenvatting
Sparen in België is over het algemeen net zo veilig als in Nederland, dankzij het depositogarantiestelsel en stabiele staatsfinanciën. Nederlanders kunnen de bronbelasting naar 0% laten verlagen. Zo betaal je over Belgisch spaargeld niet meer dan over Nederlands spaargeld.
Je kunt een Belgische bankrekening op kantoor openen. Ook online kun je als Nederlander profiteren van de hoge rentes (minimumrentes zijn zelfs wettelijk vastgelegd). Bijvoorbeeld via Raisin.