SPAARREKENINGEN EN RENTE

 

  • Deposito sparen tot 2,30% p.j.
  • Vrij opneembaar sparen tot 0,65% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 1
  • Kosteloos online spaarrekeningen aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Spaarrekening openen Nederland

Beheer naast je betaalrekening ook een spaarrekening. Zo kun je inkomen opzijzetten en je spaardoelen bereiken. En ook nog spaarrente op je geld vangen. Vind de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes!

Overweeg je een spaarrekening te openen? Of wil je eerst spaarrekeningen vergelijken om de beste spaarrekening te vinden? Vind in dit artikel het antwoord op deze drie vragen:

Een spaarrekening is een rekening voor spaargeld. Klinkt eenvoudig. Toch is het handig om eerst uit te leggen wat een spaarrekening precies is.

*Alle getoonde rentetarieven zijn nominaal op jaarbasis. *bonus voor nieuwe klanten die overstappen.

Wat is een spaarrekening?

Een betaalrekening is een bankrekening die voornamelijk bedoeld is voor betalen. Je betaalrekening is ingericht voor veel transacties. Op een spaarrekening staat je geld ‘vaster’. Je komt minder vaak aan het geld en maakt bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag over.

Voor een spaarrekening heb je vaak geen betaalkaarten. Ook heb je vaak een vaste tegenrekening. Je kunt doorgaans alleen geld van je spaarrekening overboeken naar deze tegenrekening.

Op een spaarrekening staat je geld dus vast, maar je kunt er direct bij. In geval van nood kun je geld overboeken van je spaarrekening naar een betaalrekening. Zo valt een spaarrekening dus precies tussen een betaalrekening en een depositorekening. Ook de rente die je ontvangt, valt tussen deze twee spaarvormen.

Er zijn in Nederland twee soorten spaarrekening. Over het algemeen geldt – hoe hoger de rente, hoe minder vrijheid je als spaarder hebt.

Wat voor soorten spaarrekening zijn er?

Wil je veel flexibiliteit? Je geld direct en kosteloos op kunnen nemen, zonder minimale inleg of wachttijden. Kies dan voor een vrij opneembare spaarrekening.

Kun je ook wat minder flexibiliteit accepteren voor een hogere rente? Dan is een spaarrekening met beperkende voorwaarden juist eerder iets voor jou.

Wat is een vrij opneembare spaarrekening?

Een spaarrekening waarmee je geld vrij op kunt nemen wordt ook wel internetsparen genoemd. Vaak kun je een internet spaarproduct afsluiten bij je eigen bank. Je betaalrekening is dan je tegenrekening. Je kunt geld vrij heen en weer schuiven tussen de twee rekeningen.

Aan het overmaken van geld zijn geen kosten verbonden. Je hebt geen minimale inleg en kunt theoretisch al vanaf 1 cent gaan sparen. Het nadeel van al deze vrijheid? Anno 2022 ontvang je nog altijd vrijwel geen rente op je rekening.

Wat is een spaarrekening met beperkende voorwaarden?

De verschillende beperkende voorwaarden die van toepassing kunnen zijn op een spaarrekening bespreken we hieronder. In ruil voor deze beperkingen, ontvang jij vaak een hoge spaarrente.

Minimum inleg

Sommige aanbieders van spaarrekeningen vragen om een minimum inleg. Het beheren van een spaarrekening kost geld. Daarnaast bieden banken ook nog rente. Een gratis spaarrekening aanbieden met een goede rente, maar zonder minimum inleg, is vrijwel onmogelijk.

Beperkingen in overboeken/afschrijven 

Veel banken die een hogere spaarrente aanbieden, beperken de mogelijkheden van spaarders om geld over te boeken of op te nemen. Zo kan vaak geen geld van de rekening afgeschreven worden. Alleen het gehele bedrag. Soms is ook bijboeken niet mogelijk.

Opzegtermijn

Vooral banken in andere EU-landen hanteren doorgaans een opzegtermijn. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de spaarrekening annuleren en het geld pas opnemen na een periode van een aantal weken. De rente die je tot dat moment opgebouwd hebt, krijg je natuurlijk ook uitgekeerd.

Geld betalen voor afschrijvingen

Bij een klein aantal bankrekeningen moet je geld betalen voor transacties. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Eigen Huis Sparen van de RegioBank.

Hoe vind ik de beste spaarrekening? Vergelijk niet alleen de rente!

Wil je de beste spaarrekeningen vinden? Dan moet je eerst inschatten hoeveel vrijheid je nodig hebt. De spaarrekening met de hoogste spaarrente is niet altijd de beste keus. Aan de andere kant, levert volledige vrijheid nauwelijks of niet meer op dan een betaalrekening.

Vergelijk dus niet alleen de rente op spaarrekeningen. Hieronder lees je hoe je goede spaarrekeningen met de beste rentes vindt voor drie verschillende scenario’s.

Minste vrijheid, hoogste rente? Depositorekening

Een depositorekening, ook wel termijndeposito of spaardeposito genoemd, is een spaarrekening met de strengste beperkende voorwaarden. Gedurende de gehele looptijd kun je niet bij je geld, of alleen maar met verlies van rente of tegen een boete. De beste depositorekeningen vind je hier.

Enkele beperkingen, toch nog een rente? Flexibel sparen

In Nederland vind je deze vorm van spaarrekening niet vaak. Flexibel sparen is een soort van tussenvorm tussen internetsparen en een depositorekening. Je hebt geen vaste looptijd en geen vaste rente, net zoals bij een internetspaarrekening.

Toch zijn een paar van de bovenstaande beperkingen van toepassing. Weet je nog niet helemaal zeker of je een bedrag voor langer kunt missen? Maar weet je wel zeker dat je niet van de een op de andere dag bij het geld moet kunnen. En heb je een wat hoger inlegbedrag? Dan is flexibel sparen perfect voor jou.

Met een opzegtermijn staat je geld steviger vast, en kan de bank er beter mee plannen. En daarvoor word jij in andere EU-landen beloond met een aantrekkelijke rente. In Nederland ontvang je bij internetsparen daarentegen vrijwel geen geld.

Volledige vrijheid, vrijwel geen rente? Internetsparen

Is rente niet belangrijk voor je? En wil je altijd direct bij je geld kunnen. Dan is internetsparen voor jou de beste optie. In dit geval fungeert je betaalrekening als tegenrekening voor je spaarrekening.

De voordelen van een dergelijke soort spaarrekening zijn beperkt, en voornamelijk psychologisch. Zo kun je een bedrag dat je zelf spaart op een andere rekening parkeren dan je betaalrekening en je spaargeld zien groeien. Voor de rente hoef je het op dit moment echter niet te doen.

Samengevat

Ben je op zoek naar de beste spaarrekening? Vergelijk dan niet alleen de rente. De spaarrekening met de hoogste rente heeft altijd ook beperkende voorwaarden. Vrij opneembare spaarrekeningen leveren minder op dan spaarrekeningen met een opzegtermijn.

In het buitenland ontvang je vaak nog een hogere rente dan in Nederland. Ook op flexibele spaarrekeningen. Meer over sparen in het buitenland lees je hier.