Lijfrente afkopen

Lijfrente afkopen – mogelijkheden en gevolgen

Hoogste spaarrente » Pensioen » Lijfrente » Lijfrente afkopen

Heb je een lijfrenteverzekering maar ben je niet tevreden en wil je liever overstappen? Of heb je het geld nu dringend nodig? Dan zijn er mogelijkheden om je lijfrente af te kopen. Dit heeft echter wel gevolgen, waarbij de belastingdruk hoog kan oplopen.

Om je inzicht te geven in de mogelijkheden en gevolgen van het afkopen van je lijfrenteverzekering, geven we in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

Lijfrente afkopen, wat zijn de gevolgen?

Als je wilt, kun je je lijfrente op elk moment afkopen. De term afkopen is misschien wat verwarrend omdat je zelf niet direct extra geld hoeft te betalen; je ‘koopt’ dus niks. Bij het afkopen van je lijfrente, stop je je huidige lijfrenteverzekering.

Enerzijds kun je een lijfrente afkopen (stopzetten) om het opgebouwde bedrag aan je zelf uit te keren. Anderzijds kun je een lijfrente afkopen en vervolgens omzetten naar een ander pensioenproduct.

Misschien heb je het geld nu nodig en wil je het opgebouwde kapitaal in een keer uit laten keren. Of dit verstandig is, is nog maar de vraag. Omdat je bij het inleggen geprofiteerd hebt van belastingvoordelen, heb je kans dat het uitbetalen van de lijfrente je nu flink wat gaat kosten. Je moet over de bruto afkoopwaarde belasting betalen en mogelijk ook een boete, de revisierente.

Als je bij het inleggen de betaalde premies hebt afgetrokken, dan betaal je over de afkoopsom het percentage dat voor jou geldt in Box 1. Als de afkoopsom in 2021 meer is dan € 4547, moet je ook revisierente betalen. De revisierente bedraagt maximaal 20% van het volledige brutobedrag dat je belastingvrij hebt ingelegd.

Afhankelijk van je inkomen kan dit er dus bijvoorbeeld op neerkomen dat je van een ingelegd bedrag van € 65.000 nog minder dan € 25.000 overhoudt. En in jouw geval, kan de belastingdruk misschien nóg hoger zijn.

Nieuw oud regime lijfrente
Nieuw oud regime lijfrente

Valt je lijfrente onder het oude of het nieuwe regime? Lees alles over de gevolgen van lijfrente onder het oude of nieuwe regime. Lijfrente opties.

Lees meer →

Kun je een lijfrente afkopen en omzetten naar banksparen?

Ja, als je ontevreden bent met je huidige lijfrente, kun je je lijfrente omzetten naar een ander pensioenproduct, zoals bijvoorbeeld banksparen. Als je je lijfrente wilt afkopen zonder boete en inkomstenbelasting te betalen, dan moet het bedrag door je verzekeraar direct overgemaakt worden naar de nieuwe verzekeraar of de bankrekening van je bankspaarrekening.Op deze manier kun je je lijfrente afkopen en omzetten naar banksparen zonder revisierente (boete) of belasting in Box 1 te betalen. Ga wel goed na of er wel voordelen aan het overstappen zijn. Vergelijk verschillende offertes en bereken of de maandelijkse premies hoger of lager liggen. En vergelijk ook de bedragen die je na je pensionering gaat ontvangen.

Kun je een lijfrente afkopen voor een hypotheek?

In principe is dit mogelijk. Maar als je je lijfrente afkoopt voor een hypotheek, heeft dit dezelfde gevolgen als bij normaal afkopen; je hypotheek was niet het doel waardoor jij van belastingvoordelen hebt kunnen profiteren. De belastingdruk kan dus net zo hoog oplopen.

Meer weten over belasting en je (tweede) huis?

Grondslag sparen en beleggen
Grondslag sparen en beleggen

De spaartaks wordt berekend aan de hand van de grondslag sparen en beleggen. Lees meer over de grondslag in 2021 & 2022, met rekenvoorbeelden.

Lees meer →

Zijn er uitzonderingen bij het afkopen van lijfrente?

Bij het afkopen van een lijfrente tot € 4547 (2021), betaal je geen revisierente. In 2020 waren bedragen tot € 4475 vrijgesteld van revisierente.Daarnaast zijn premies die je ingelegd hebt in een oud-regime-lijfrente vrijgesteld. Dit zijn lijfrenten die zijn afgesloten vóór 16 oktober 1990). Ook in geval van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid kan het zo zijn dat je vrijgesteld wordt. De voorwaarden voor het afkopen van een oud-regime-lijfrente kun je nalezen op de website van de Belastingdienst.

Samengevat – je lijfrente afkopen

Bij het afkopen van een lijfrenteverzekering kan de belastingdruk hoog oplopen omdat je in de meeste gevallen zowel belasting in Box 1, als een revisierente moet betalen. Ook het afkopen van een lijfrente om deze om te zetten naar een ander pensioenproduct, zoals bijvoorbeeld banksparen, is lang niet altijd voordeliger. Overleg dus altijd met een financieel adviseur of het afkopen van je lijfrente in jouw geval wel verstandig is.