Onlangs hebben we hier geschreven over de recordwinsten die banken geboekt hebben in het afgelopen jaar. Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen, maar in bepaalde zin wel nutsbedrijven. Niemand kan om de diensten van een van de Nederlandse banken heen. En daar maken de banken gretig gebruik van.

De Consumentenbond heeft uitgezocht hoeveel klanten nu en in 2017 kwijt waren voor hun betaalrekeningen. En het oude adagium ‘Alles wordt alleen maar duurder’ blijkt op de prijzen van banken in ieder geval wel van toepassing. Ook als we de cijfers corrigeren voor inflatie.

In vijf jaar tijd zijn de prijzen met gemiddeld 42% omhooggegaan. De inflatie bedroeg in dezelfde periode ongeveer 13%.

De prijzen van de goedkoopste betaalrekeningen in 2017 en 2022

In het onderzoek lezen we dat de prijzen van vrijwel alle banken omhooggegaan zijn. Alleen de Knab besloot om de tarieven niet te veranderen, die blijven bij € 60 per jaar. Voor dat relatief hoge bedrag krijg je dan wel weer meer diensten terug.

De Triodos Bank spant de kroon. Ook hier betalen klanten inmiddels € 60 per jaar. Dit is maar liefst 113% duurder dan in 2017, toen een betaalpakket nog slechts € 28 per jaar kostte. De Rabobank verhoogde de tarieven met 73% en ook de ING voerde een hoge tarijfwijziging door van maar liefst 62%.

Nederland wel nog stuk goedkoper dan andere landen

In een reactie laat de Betaalvereniging Nederland weten dat de prijsstijgingen vooral ook in perspectief moeten worden geplaatst. Vergeleken met landen om ons heen, zijn de prijzen nog altijd laag.

Klopt dat? Niet helemaal. Zo lezen we bijvoorbeeld op de Duitse website Finanztip dat een normale girorekening in Duitsland inderdaad al snel tussen de € 150 en € 250 per jaar kan kosten. Ook bij onze oosterburgen heb je wel gratis opties bij onlinebanken. In Frankrijk zijn banken gemiddeld een stukje goedkoper dan bij ons. En in België zijn de kosten per maand grotendeels vergelijkbaar.

Het citaat van de Betaalvereniging Nederland op nu.nl, dat je in deze landen “zo 200 tot 300 euro per jaar kwijt[bent]” strookt dus niet helemaal met de realiteit.

Waarom nog meer zout in de spaarwond strooien?

Banken maken weer gigantische winsten en hebben de relatief bescheiden inkomsten die ze behalen uit rekeningkosten niet per se nodig. De vraag die wij ons bij hoogstespaarrente.eu blijven stellen is, ‘Waarom nog meer zout in de spaarwond strooien?’

Wil je wat doen tegen hogere bankkosten? Overweeg dan in ieder geval eens een deel van je spaargeld in het buitenland te parkeren. Zo voorkom je dat je zuurverdiende geld ook nog eens ieder jaar minder waard wordt door inflatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.