Black Friday, een van oorsprong Amerikaans fenomeen, heeft ook in Nederland voet aan de grond gekregen. De koopjesdag wordt gezien als het ‘officiële’ begin van het shoppingseizoen. Nu Nederlanders meer spaargeld dan ooit op hun rekening hebben staan, is het niet ondenkbaar dat er dit jaar nieuwe records gebroken gaan worden.

Het leven is geen impulsaankoop

Natuurlijk wil ook jij dit jaar een goedgevulde zak met cadeautjes presenteren onder de schoorsteen of kerstboom, als mooie afsluiting van een uitdagend jaar. Het is ook waarschijnlijk dat er op het wensenlijstje van je kind een cadeautje staat dat eigenlijk te groot is. De meeste kids zetten liever hoog in en hopen dat ze er het meeste uit kunnen slepen.

Het klinkt misschien gek, maar je kunt dit gebruiken om je kinderen bekend te maken met de voordelen van sparen. Voor de rente hoef je het in Nederland weliswaar niet te doen op het moment, maar de meeste volwassenen blijven sparen voor bepaalde doelen in de toekomst. Voordat je jouw keuken kan renoveren, moet je eerst een aantal maanden of zelfs jaren gedisciplineerd geld opzijzetten.

Kinderen die vroeg leren begrijpen dat het leven niet alleen uit impulsaankopen bestaat, kunnen later beter met hun geld omgaan. Dit blijkt keer op keer uit onderzoek, en wordt ook door bijvoorbeeld het Nibud benadrukt.

Een spaarafspraak met de Sint

En zo komen we bij ons cadeauadvies voor dit jaar. Neem het duurste, mooiste of leukste cadeautje op het lijstje van je kind en leg uit dat Sinterklaas, de Kerstman of jijzelf in december nog niet genoeg geld had om het aan te schaffen. Gelukkig is de goede Sint niet voor één gat te vangen, en heeft hij een oplossing bedacht. Iedere maand maakt hij een klein bedrag over, op een speciale spaarrekening voor je kind of op jouw eigen rekening. Over een aantal maanden staat daar dan genoeg geld op om het gewenste cadeau te kunnen kopen.

Met een spaarcadeau leert je kind niet alleen dat dingen geld kosten en dat niet altijd alles kan, maar voorkom je ook veel te dure spontane aankopen. Misschien wil je spruit dat videospelletje over een aantal maanden wel helemaal niet meer. Dan kan het zelf kiezen waar het opgebouwde bedrag aan uitgegeven wordt. Precies zoals in het echte leven dus, maar dan wat leuker.

Zoals een oud Nederlands spreekwoord ons leert: ‘Wie de kern wil smaken, moet eerst de pepernoot kraken.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.