Als je de afgelopen maanden niet in zelfisolatie in een grot zonder wifi hebt doorgebracht, heb je ongetwijfeld het begrip NFT al eens langs horen komen. NFT staat voor ‘non-fungible token’, oftewel niet-manipuleerbare penning.
NFT’s worden gebruikt om een ingewikkeld probleem op te lossen. Namelijk: hoe toon je nu eigenlijk aan dat je een digitaal voorwerp rechtmatig in je bezit hebt? Een Da Vinci of Rembrandt kun je niet zo eenvoudig kopiëren (al wordt het nog vaak genoeg geprobeerd). Van één digitaal bestand kun je met een aantal drukken op de knop miljarden duplicaten maken.
Hoe werken NFT’s?
Als je geen expert bent in de blockchain is het ingewikkeld om precies uit te leggen hoe een NFT werkt, maar we gaan het proberen.
Stel je voor dat de blockchain een soort van register is. Het register bestaat uit een serie blokjes, die gevuld worden met gegevens. Zodra één blokje vol is, wordt een nieuw blokje aan de serie toegevoegd. Ieder blokje krijgt een tijdstempel mee. Zo weet iedere computer welk blokje wanneer toegevoegd werd. En kan het blokje later niet meer gewijzigd worden.
De blockchain wordt niet beheerd door één enkele instantie, maar decentraal. Dat wil zeggen, door een netwerk van computers.
Wat heeft dit te maken met een NFT? Een NFT is eigenlijk niets anders dan een gegevenseenheid. Deze wordt opgeslagen op de blockchain. De onderliggende blockchain fungeert als een soort van certificaat. Alle computers in het netwerk weten dat dit stukje informatie op een bepaalde plek thuishoort.
De bezitter van dit stukje informatie kan het bezit hierover doorverkopen. De koper schaft hiermee het stukje informatie op de blockchain en het onderliggende kunstwerk – of andere voorwerp – aan.
Natuurlijk kan het kunstwerk, de tekst of wat dan ook gewoon digitaal gekopieerd worden. Toch blijft het geregistreerde eigendom, de NFT, in het bezit van de koper. En dit is vastgelegd in de blockchain en dusdoende geverifieerd.
Waarom zijn NFT’s plotseling populair?
Waar komen NFT’s vandaan? Wie denkt er nu eigenlijk aan om miljoenen uit te geven voor een stukje informatie zonder echte praktische toepassing? NFT’s roepen veel vragen op.
Toch is het idee achter NFT’s helemaal niet zo gek. De waarde van kunst wordt vrijwel altijd bepaald door iets anders dan praktisch nut. Met een El Greco aan de muur kun je ook niet veel beginnen. Ook schilderijen worden alsnog voor godsvermogens verhandeld.
NFT’s zijn niets anders dan de digitale voortzetting van dit principe. En vooral een investeringsobject. In zekere zin zijn NFT’s zelfs veiliger dan cryptomunten, zoals bitcoins. Bij een NFT heb je tenminste nog de zekerheid van een onderliggend kunstwerk. De koers van bitcoins wordt daarentegen vrijwel exclusief bepaald door het vertrouwen dat beleggers in de munt hebben.
Kan ik ook in NFT’s handelen?
Ondertussen zijn er heel veel NFT’s beschikbaar. En al bijna evenveel beurzen waarop ze aangeboden worden. Een grote en bekende beurs is OpenSea. Op vrijwel alle beurzen betaal je met een cryptomunt, zoals ethereum.
Jasper werkt als freelance financieel expert voor hoogstespaarrente.eu. Met een achtergrond in sociologie en filosofie is Jasper vooral geïnteresseerd in de mensen en het systeem achter geld. Door het delen van kennis en inzichten hoopt hij lezers te helpen slimme en verstandige keuzes te maken op het gebied van sparen en beleggen, belastingen en meer.