In de vorige eeuw waren de winsten van de Nederlands grootbanken geen voorpaginanieuws. Maar sinds de financiële crisis van 2008, het noodgedwongen ingrijpen van de Nederlandse Staat (en dus de Nederlandse belastingbetaler) en oprukkende negatieve rentes, liggen de banken onder het vergrootglas van journalisten.

Dat banken geen liefdadigheidsinstellingen zijn, hoeven wij je niet te vertellen. En er is niets mis met winst behalen. De krokodillentranen (Financieele Dagblad) van de grootbanken over de rente die ze aan de Europese Centrale Bank moeten betalen voor het stallen van spaargeld, waarvoor ze (gedeeltelijk) gecompenseerd worden, maken meer emoties los.

Vooral omdat deze kosten keihard doorberekend worden aan spaarders, in de vorm van nulrentes en negatieve rentes, terwijl de kleine spaarder juist in tijden van hoge inflatie goed geholpen zou zijn met een mooie rente.

Hoe zit het met de winsten van de grootbanken in het ‘moeilijke’ jaar 2021?

ABN AMRO – € 1,2 miljard winst

We beginnen bij de ABN. De bank heeft in 2021 een winst geboekt van € 1,2 miljard. In 2020 leidde de bank nog een verlies van € 45 miljoen. In het laatste jaar voor de coronacrisis, 2019, boekt de bank nog een winst van € 2 miljard. Saillant detail: de Staat in nog altijd voor 56,3% eigenaar van de ABN AMRO.

ING – € 4,8 miljard winst

De ING doet al jaren uitstekende zaken. In het eerste coronajaar 2020 slaagde de bank er al in om een winst van 2,5 miljard euro te behalen. In 2021 is deze winst nog verder gestegen, naar 4,8 miljard. RTL Nieuws vatte in november het gevoel van veel Nederlanders al eens samen:

“Maar klanten profiteren niet mee, integendeel. De winstgroei van de bank komt voor een deel doordat klanten meer kwijt zijn aan hun bankdiensten. (…) En bij een spaarrente van 0,01 procent krijg je bij een saldo van 100.000 euro een magere 10 euro rente.”

RTL Nieuws

Sinds 1 januari van dit jaar is de rente bij de ING overigens 0%.

Rabobank – € 3,7 miljard winst

De Rabobank doet al even goede zaken als grotere broer ING en kleiner broertje ABN AMRO. De winst van de bank bedroeg in 2021 € 3,7 miljard. In 2020 viel dit lager uit, met € 1,1 miljard. Gezien de negatieve rentes die de Rabobank momenteel hanteert, sluiten wij ons aan bij wat de bank zelf op hun website schrijft:

In sommige landen is de spaarrente hoger dan in Nederland. Niet zo gek dus dat er mensen zijn die sparen in het buitenland overwegen. Stel jezelf hierbij wel de vraag of de bank in kwestie betrouwbaar is en mogelijk bestaat er in het betreffende land geen depositogarantiestelsel.

Volksbank – € 162 miljoen

De Volksbank is een staatsbank. De nadruk ligt voor deze bank niet alleen op het behalen van een hoog rendement, maar ook op ethische- en duurzamheidsoogmerken. De bescheiden winst van slechts € 162 miljoen past hier goed bij en zal minder vragen oproepen.

Hypothetisch kostenplaatje van al het Nederlandse spaargeld? € 2 miljard per jaar

Nederlanders hebben iets meer dan € 400 miljard op hun spaarrekeningen en spaardeposito’s staan. Banken gebruiken dit geld om hun activiteiten te financieren, zoals bijvoorbeeld het verstrekken van hypotheken. Zelfs een klein deel van dit geld staat dus daadwerkelijk als reserve bij de bank en moet ’s nachts ‘geparkeerd’ worden bij de ECB.

Maar zelfs als de banken al het Nederlandse spaargeld zouden moeten parkeren bij de ECB, zou dit slechts € 2 miljard per jaar kosten. De gezamenlijke winst van bijna € 10 miljard van de grootbanken is en blijft wrang voor spaarders.