Geen zin in stress? Wil je met een gerust hart een nieuwe wasmachine kunnen kopen en dan alsnog genoeg geld over hebben om op vakantie te kunnen gaan? Iedere Nederlanders zou een financiële buffer aan moeten houden. Toch is dat nog niet altijd even gemakkelijk. Hoe hoog moet zo’n spaarbuffer nu eigenlijk zijn om slapeloze nachten te vermijden?

Minstens drie maanden + een beetje

Het NIBUD raadt aan om ten minste drie maanduitgaven aan buffer bij elkaar te sparen. En wie zijn wij om het daarmee oneens te zijn? Met een dergelijke buffer heb je tenminste even de tijd om je draai weer te vinden als je bijvoorbeeld je baan verliest.

Wij raden daarnaast aan om nog een beetje extra buffer opzij te zetten. Je kunt meerdere buffers aanleggen voor verschillende doelen. Je de ‘drie maanden buffer’ is dan heilig – daar kom je alleen in echt uitzonderlijke situaties aan. Dit is de spaarbuffer die ervoor moet zorgen dat je altijd op je pootjes terecht komt.

De andere buffers kunnen bijvoorbeeld bedoeld zijn voor consumptiegoederen. Heb je een laptop van € 840 gekocht met een garantieperiode van twee jaar? Leg dan iedere maand € 840 / 24 = € 35 opzij voor een nieuwe laptop. Hetzelfde doe je voor je wasmachine, auto, fiets, enz.

Het leuke hieraan is: als je spullen langer meegaan, houd je geld over. Dit kun je dan uitgeven aan iets waar je blij van wordt. Of gebruiken om je hoofdbuffer mee aan te vullen, bijvoorbeeld.

Buffervoorbeeld hoogstespaarrente.euBedragInleg per maand
Hoofdbuffer€ 9.600€ 0
Laptop€ 280€ 40
Wasmachine€ 450€ 30
Auto€ 2.500€ 250

Zzp’er? Drie maanden is niet genoeg

Als zzp’er heb je doorgaans minder beroepszekerheid dan een medewerker. De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat je inkomsten zomaar maanden of zelfs jaren weg kunnen vallen. Je kunt als zzp’er niet alle risico’s opvangen, maar een buffer van tenminste een half jaar aan netto-inkomsten is zinvol.

Maar zelfs een buffer voor drie maanden aanhouden is niet zo eenvoudig. Twintig procent van de zzp’ers slaagt hier niet in.

Ik heb helemaal geen buffer. Wat nu?

Je bent in ieder geval niet de enige. Een op de vijf Nederlandse huishoudens spaart helemaal niet. Probeer wel zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. Zelfs een minibuffer is beter dan niets.

Je kunt met verschillende spaarmethodes proberen om toch nog wat opzij te zetten. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Maak zodra je maandinkomsten binnen zijn direct geld over naar je spaarrekening. Liefst 10% van het nettobedrag
  • Spaar slim kleine bedragen. Bijvoorbeeld met pinsparen of een app die je betalingen automatisch naar boven afrondt
  • Besparen is nog makkelijker dan sparen. Stel jezelf een doel – ik wil iedere maand € 50 besparen. Op abonnementen, sigaretten of dure dagelijkse uitgaven. Dit bedrag maak je dan natuurlijk over naar je spaarrekening, liefst aan het begin van de maand.

Nog meer spaartips vind je hier.