Gelukkig nieuwjaar! Over tien jaar zullen maar weinig Nederlanders met veel plezier terugdenken aan het afgelopen jaar. Natuurlijk vanwege de aanhoudende coronapandemie, maar ook vanwege allerhande financiële beslommeringen. Een groot deel van de bevolking is erin geslaagd om meer geld opzij te zetten, maar een even groot deel geeft volgens het Nibud aan dat de lockdown ervoor zorgde dat ze minder geld overhielden.

En meer spaargeld betekent niet meteen minder financiële zorgen. Door de aantrekkende inflatie en lage spaarrentes verdampt een groot deel van dat geld weer als je zelf niet in actie komt. Hieronder hebben we vijf goede spaarvoornemens voor het nieuwe jaar voor je op een rijtje gezet.

De vijf tips van hoogstespaarrente.eu voor 2022:

  1. Let op kleine verschillen in spaarrentes
  2. Spaar niet alleen meer, maar ook slim
  3. Probeer eens een nieuwe spaarmethode, zoals de depositoladder
  4. Stel direct een spaardoel voor 2022
  5. Koppel geld uitgeven aan sparen

Goed voornemen 1: Op kleine verschillen letten

Misschien heb je zelf nog niet het gevoel dat een kleine spaarrente van minder dan een procent op jaarbasis een groot verschil maakt. Maar over een lange periode genomen tikken kleine verschillen flink aan. Als je in 2022 € 50.000 op een spaarrekening hebt staan, en de komende vijf jaar een rente van één procent weet te behalen, levert dit zonder rente op rente al € 2500 extra op. Dit is ongeveer wat een gemiddeld gezin in een half jaar opzij zou moeten zetten volgens het Nibud.

Goed voornemen 2: Niet alleen meer, maar ook slimmer sparen

Voor veel Nederlanders houdt sparen niet meer in dan een maandelijkse overboeking instellen. In tijden van hoge spaarrentes, waar alle banken nog hoge rentes aanboden, was deze houding nog te begrijpen. Tegenwoordig is het niet alleen belangrijk om te sparen, maar ook om actief en slim te sparen. Vergelijk in 2022 regelmatig aanbiedingen van verschillende banken en platforms en speel in op veranderingen.

Goed voornemen 3: Nieuw jaar, nieuwe spaarmethode

Over slim sparen gesproken. Heb je al eens de depositoladder overwogen? Met een depositoladder verspreid je jouw spaargeld over verschillende deposito’s die allemaal in een ander jaar eindigen. Zo kun je nu bijvoorbeeld drie deposito’s afsluiten, met een looptijd van 1, 2 en 3 jaar. Volgend jaar in begin januari komt het geld op je eerste deposito alweer vrij, waarna je kunt kijken wat je dan met je geld doet. Het grote voordeel? Je profiteert vanaf dag één van de hogere rentes van een deposito op al je spaargeld, maar blijft flexibel en kunt inspelen op veranderende marktrentes.

Goed voornemen 4: Stel een spaardoel voor 2022

Hoeveel wil je nu eigenlijk opzijzetten dit jaar? Begin januari is de beste periode om eens na te gaan denken over welke spaardoelen je wilt bereiken in de komende twaalf maanden. Wees creatief en ga aan de slag met een mooie spreadsheet. Wil je sparen voor een nieuwe auto of een reis? Maak dan een grafiekje met je spaardoel als achtergrondafbeelding. Iedere keer dat je geld opzij kunt zetten, kom je een stapje dichter bij je doel – ook visueel. Zo stimuleer je het beloningscentrum van je hersenen, dat bijvoorbeeld ook gestimuleerd wordt als je iets moois koopt.

Goed voornemen 5: Spaar met iedere aankoop

De mens is niet gemaakt om te sparen. Meestal wint de directe bevrediging van geld uitgeven het van de verstandige keuze om iets op te potten voor de lange termijn. Je kunt besparen door minder geld uit te geven, maar er zijn ook verschillende manieren om geld te sparen met iedere aankoop. Er zijn apps waarmee kleine pinbedragen direct naar boven afgerond worden en je automatisch geld opzijzet. Ook kun je bij iedere grotere aankoop zelf besluiten om tien procent extra opzij te zetten. Zo koppel je in 2022 de bevrediging van geld uitgeven aan het verstandige van sparen.