Je kent het waarschijnlijk wel, terwijl je aan het surfen bent kom je een onwaarschijnlijk goede aanbieding tegen van een webshop. Vaak gaat het hier om ofwel zogenaamde ‘dropshippers’, handelaren die waren direct vanuit een ander land laten leveren, ofwel om handelaren uit deze landen die de waren zelf leveren. Vrijwel altijd bestel je deze producten van buiten de EU. En dit gaat ten koste van jouw veiligheid als consument.
Consumentenbond onderzoekt webwinkels – schokkend slecht
De Consumentenbond publiceerde gisteren de eerste resultaten van een onderzoek verricht naar webwinkels buiten de EU. De resultaten zijn in het kort schokkend te noemen. Dat een groot deel van de kopers soms niet tevreden zijn met hun product, is één ding. Maar dat een groot deel van de producten onveilig is, is moeilijker te accepteren.
Van een lading van 50 gekochte producten bleek ietsjes meer dan de helft niet te voldoen aan de minimale veiligheidseisen die in de EU gelden. Dit liep uiteen van het ontbreken van veiligheidsinstructies tot een airfryer die begon te roken. De meeste problemen heeft de Consumentenbond overigens vastgesteld bij producten van webwinkel ‘Wish’. Om dezelfde reden is de Wish-app ondertussen al niet meer beschikbaar in Frankrijk.
Wat voor veiligheid biedt de EU?
Het zal je niet verrassen dat de kwaliteit van producten uit de EU over het algemeen beter is. Maar ook producten uit landen zoals China die je van een handelaar in de EU koopt bieden meer zekerheid. Als er een probleem is met het product, kun je altijd aankloppen. Ook kunnen de verschillende nationale warenautoriteiten actie ondernemen tegen malafide handelaren.
Wist je daarnaast dat op EU-niveau geregeld is dat consumenten de volgende bescherming genieten als ze producten kopen van een andere partij binnen de EU?
- Recht op ‘schadeloosstelling’ als het product afwijkt van de beschrijving
- Recht op herroeping: je mag een product binnen 14 dagen terugsturen
- Wettelijke garantie van maar liefst twee jaar (één jaar bij tweedehandswaren)
Misschien kost een product ietsjes meer als je het van een handelaar met vestiging in de EU koopt. Maar zo weet je wel (vrijwel) zeker dat je jouw aanspraak op een goed product ook wettelijk geldend kan maken. En dat een product voldoet aan de strenge veiligheidseisen die binnen de gehele EU gelden.
De EU biedt ook spaarders meer zekerheid
Bij hoogstespaarrente.eu zijn we een groot fan van de veiligheid die de EU biedt. Dankzij het veiligheidsnet dat de EU gespannen heeft voor spaarders, in de vorm van wettelijke depositogarantiestelsels, kunnen EU-burgers overal in de EU terecht voor veilige spaarproducten.
Zolang je in euro spaart binnen de EU, kun je met een gerust hart op zoek gaan naar hogere rentes over de grens. En van dit gelijke speelveld profiteert uiteindelijk iedereen, maar vooral spaarders die zich in het nauw gedreven voelen door lage rentes op de thuismarkt en hoge inflaties.
Jasper werkt als freelance financieel expert voor hoogstespaarrente.eu. Met een achtergrond in sociologie en filosofie is Jasper vooral geïnteresseerd in de mensen en het systeem achter geld. Door het delen van kennis en inzichten hoopt hij lezers te helpen slimme en verstandige keuzes te maken op het gebied van sparen en beleggen, belastingen en meer.