De beslissing van de Hoge Raad eind vorig jaar heeft flink veel stof op doen waaien. Het belasten van fictief rendement is niet alleen maar wettelijk bedenkelijk. Het is zelfs in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Spaarders en kleine beleggers verheugen zich. Het systeem gaat zeer binnenkort op de schop. Maar eigenlijk moet de regering van de Hoge Raad nog een stap verder gaan.

Hoge Raad vordert rechtsherstel: worden ‘gedupeerden’ gecompenseerd?

Het lijkt er sterk op dat het nieuwe kabinet de portemonnee moet gaan trekken. Omdat de belasting die in de afgelopen jaren geheven werd niet rechtsgeldig is, want in strijd met Europese wetgeving, zullen belastingbetalers gecompenseerd gaan moeten worden. Hoe? Dat weet voorlopig niemand.

Het besluit dat het fictieve rendement en het gemaakt onderscheid tussen sparen en beleggen niet wetmatig is kan dus betekenen dat Box 3-aangiftes tot 2017 ongeldig worden. Het geleden nadeel van belastingplichtigen is in dit geval het te veel betaalde bedrag. Maar goed, hoe wil de Belastingdienst dit bedrag vast gaan stellen?

Moeten belastingplichtigen zelf aan gaan geven hoeveel inkomsten ze daadwerkelijk behaald hebben met hun vermogen? Hoe werkt dat dan met bijvoorbeeld een tweede woning? En kunnen mensen die negatieve rente betaald hebben daadwerkelijk geld terug gaan krijgen?

Dit zal in de komende maanden allemaal nog moeten blijken.

Vanaf 1 maart kun je aangifte doen. Moet je dat nog steeds voor Box 3?

Vanaf 1 maart tot 14 juli 2022 kun je aangifte doen over fiscaal jaar 2021. Zodra je vermogen boven de € 50.000/€ 100.000 (fiscale partners) uitkomt, moet je ook aangifte doen in Box 3. Tenminste, dit was in de afgelopen jaren zo. En nu?

Je moet nog steeds aangifte doen. Maar het blijft de vraag of je ook echt belasting moet gaan betalen. Onze tip? Reken je nog niet rijk en ga ervan uit dat je uiteindelijk geen belasting terugkrijgt en alsnog belasting moet gaan betalen. Zo kan het uiteindelijk alleen maar meevallen.

In 2023 ga je overigens een heel stuk minder belasting betalen. De vrijstelling wordt andermaal verhoogd, tot € 80.000 (per fiscale partner). Het fictieve rendement wordt vervolgens in 2025 afgeschaft. Dan zijn ook alle discussies verleden tijd.