Waarschijnlijk wist je al dat Nederlanders een echt spaarvolk zijn. Maar wist je ook dat Nederlanders in het eerste halve jaar van 2021 meer gespaard hebben dan alle andere Europeanen? Niet in absolute getalen, natuurlijk, maar wel per persoon. We hebben in zes maanden tijd maar liefst € 1734 per hoofd opzijgezet. Gemiddeld bijna een tientje per dag.

Dit blijkt uit een onderzoek van onze zusterwebsite Raisin, waar onder andere de Telegraaf vorige week over berichtte.

Spaartempo blijft hoog

Het is niet verwonderlijk dat we zoveel geld opzijgezet hebben. Cafés en winkels waren een tijd lang dicht en Nederlandse vakantiegangers kozen ervoor om dicht bij huis te blijven. Van juli 2020 tot juni 2021, wat we toch gerust als een coronakalenderjaar mogen beschouwen, zagen we onze tegoeden met € 38 miljard groeien.

Dit past overigens allemaal binnen een trend die in vrijwel alle EU-landen zichtbaar is. Iedereen is meer gaan sparen. Vervelend is alleen dat we geen aantrekkelijke spaarrentes meer ontvangen op al dat geld, maar dat drukt de spaarlust verder niet.

Wat gebeurt er nu met dat geld?

Op het eerste gezicht klinkt dat allemaal als goed nieuws: we hebben allemaal meer geld opzijgezet en kunnen daar meer spullen van kopen en leuke dingen doen. Zo eenvoudig is de situatie helaas niet. Er is bijzonder veel geld beschikbaar op de markt. Dit is een van de redenen waarom Nederlandse banken nauwelijks nog rentes bieden. Daarnaast drijft een groot aanbod aan geld de inflatie omhoog.

Het kan dus zomaar zijn dat iedere Nederlander, vlijtige spaarder of niet, meer geld uit moet gaan geven voor dezelfde diensten en producten. Lage (hypotheek)rentes stuwen daarnaast ook de woningprijzen naar nieuwe hoogtes.

Het blijft te bezien of de spaarwoede in Nederland en de rest van de EU negatieve uitwerkingen heeft voor Jan en Truus Modaal. En het blijft te hopen dat we dat geld ook daadwerkelijk uit kunnen geven, en dat het in de komende jaren niet allemaal verdampt vanwege een hoge inflatie.