De peildatum van de Belastingdienst is 1 januari. Wat betekent dit precies? Dat je jouw vermogen nu nog kunt verlagen om uiteindelijk voor fiscaal jaar 2022 minder belasting te betalen. Hier pluk je dus pas de vruchten van over ruwweg anderhalf jaar, maar toch.

Hieronder hebben we maar liefst 16 tips voor je verzameld om je vermogen in Box 3 te verlagen, vóór de peildatum op Nieuwjaarsdag.

16 tips om je vermogen in Box 3 te verlagen

Tip 1: Schenk binnen de vrijstelling

Je kunt ieder jaar belastingvrij schenken. Aan je kinderen bedraagt in 2021 de vrijstelling € 6604. Aan een ander persoon mag je € 3244 schenken zonder dat de fiscus zich hierover buigt. Dat is € 1000 meer dan in andere jaren (vanwege de coronacrisis).

Tip 2: Schenk éénmalig een hoger bedrag

Je mag ook één keer in je leven een hogere schenking doen aan een kind. De eenmalige vrijstelling bedraagt per kind € 26.881. Je kind mag zelf beslissen hoe het geld besteed wordt, maar moet ofwel zelf tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, of een partner hebben van deze leeftijd.

Tip 3: Schenk een jubelton (aan een kind)

Exorbitante huizenprijzen en lage rentes maken het kopen van een huis bijna een must. Je kunt je kind of iemand anders een jubelton (eigenlijk: € 105.302) schenken, mits deze persoon of de partner tussen de 18 en 40 jaar oud is. Het geld moet gebruikt worden voor het kopen van een eigen woning, een verbouwing van een eigen woning of het aflossen van een hypotheek op een eigen woning.

Tip 4: Schenk aan een goed doel

Je kunt ook je eigen vermogen verlagen door een schenking te doen aan een goed doel. Dit is dan waarschijnlijk een eenmalige schenking. Hier gelden andere belastingregels voor dan bij periodieke schenkingen. Je mag het bedrag boven de 1% (of minimaal € 60) van je inkomen aftrekken, tot maximaal 10%.

Voor periodieke giften gelden deze regels overigens niet. Schenkingen aan een culturele NABI (algemeen nut beogende instelling) kun je zelfs met een factor 1,25 aftrekken in Box 1.

Tip 5: Betaal rekeningen vóór 1 januari

Je kunt uitstaande privérekeningen niet zomaar aftrekken als schuldenpost. Betaal je uitstaande rekeningen dus nog dit jaar.

Tip 6: Vraag alvast om (deel)facturen

Ben je bezig met een project, zoals een verbouwing? Vraag dan of je facturen nog dit jaar kunt ontvangen en betalen. Ook zo verlaag je jouw vermogen op tijd.

Tip 7: Begin je woning te verduurzamen

Verduurzamen is een zeer geschikt alternatief voor aflossen. Vaak zijn de maandelijkse besparingen een stuk hoger. Je kunt bijvoorbeeld nog dit jaar een voorschot betalen of alvast zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Tip 8: Maak een grote aankoop nog dit jaar

Uitstaande ‘schulden voor consumptiedoeleinden’ mag je doorgaans aftrekken in Box 3. Dus ook schulden voor bijvoorbeeld een auto. Je hoeft dus niet het gehele bedrag al direct te betalen, maar kunt ook alvast een eerste aanbetaling doen en het schuldbedrag gebruiken om je vermogen te verlagen.

Tip 9: Betaal belastingschulden af

Ook belastingschulden kun je niet zomaar aftrekken. Alleen erfbelastingschulden en sommige schulden van de inkomstenbelasting kun je gebruiken om je vermogen te verlagen. Heb je nog openstaande belastingschulden? Dan kun je ze aflossen om je schuld te verlagen, of bijvoorbeeld een (onderhandse) lening afsluiten die je wel af mag trekken.

Tip 10: Los andere niet-aftrekbare schulden af

Heb je nog schulden lopen die je niet af mag trekken van de belasting? Dan kun je ervoor kiezen om je schulden om te zetten in een schuld die je wel af kunt trekken. Waarschijnlijk is aflossen een veel betere optie. Zo betaal je geen rente en verlaag je jouw vermogen, dat kennelijk al hoog genoeg is om boven de vrijstelling uit te komen.

Tip 11: Sluit een koopsompolis af

Lijfrenteverzekeringen en bankspaarrekeningen hebben twee grote voordelen. Als je jaarruimte en/of reserveringsruimte hebt, kun je de inleg aftrekken in Box 1. Het vermogen op een lijfrente/bankspaarrekening valt daarnaast niet in Box 3, voor de gehele looptijd. Natuurlijk moet je wel zeker weten dat je het geld niet nodig hebt; als je af moet kopen betaal je een boeterente tot 20%.

Tip 12: Investeer in kunst (voor jezelf)

Wil je een investering doen, bijvoorbeeld in een kunstvoorwerp, maar zie je dit niet als belegging? Doe het dan nog deze maand, want kunstvoorwerpen zijn vrijgesteld van de Box 3-heffing. Mits je het kunststuk niet (voornamelijk) voor beleggingsdoeleinden aanschaft.

Tip 13: Neem contant geld op

Contanten en bijvoorbeeld waardebonnen zijn in 2021 tot ongeveer € 552 vrijgesteld. In 2022 zal dit bedrag ongeveer gelijk blijven. Met fiscale partner mag je zelfs het dubbele aan contanten aanhouden. Je kunt dus cash opnemen. Val je boven de grens? Dan moet je het volledige bedrag opgeven!

Tip 14: Los je hypotheek af

Door af te lossen kun je jouw vermogen verlagen. Zo krijg je lagere maandlasten en meer overwaarde (of minder onderwaarde). Let wel, hierdoor verlaag je mogelijk ook je hypotheekrenteaftrek in Box 1. En je krijgt het geld pas weer ‘terug’ zodra je verkoopt.

Tip 15: Beleg in een erkend groenfonds

Groene beleggingen leveren veel voordelen op. Zo is een belegging tot € 60.429 (met fiscale partner: € 120.858) in 2021 vrijgesteld. Voor 2022 zal het bedrag ongeveer even hoog uitvallen. Daarnaast geniet je nog een extra heffingskorting van 0,7% van het vrijgestelde bedrag in Box 1.

Tip 16: Los je schulden tot de schuldendrempel af

Alleen schulden die boven de schuldendrempel van € 3200/€ 6400 (2021) vallen mag je aftrekken. Heb je schulden die je af kunt lossen? Dan kun je aflossen, je vermogen verlagen en belastingvoordeel genieten.

Alleen netto vermogen verlagen zinvol

Bij het berekenen van de grondslag sparen en beleggen voor 2022 kijkt de Belastingdienst naar al je vermogen. Dus als je voor € 50.000 aan aandelen verkoopt maar daardoor € 50.000 meer op je spaarrekening hebt, levert dit niets op. Het enige wat echt werkt: geld uitgeven, schulden die niet in Box 3 vallen aflossen, groen beleggen of schenken.