ETF’s Wereldwijd

Hoogste spaarrente » Investeren » ETF » Wereldwijd

ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn beleggingsfondsen die aan de beurs verhandeld worden. Hiermee kun je gespreid beleggen, bijvoorbeeld in een index zoals de AEX of Dow Jones. Er zijn duizenden ETF’s waar je uit kunt kiezen. 

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een AEX indextracker, maar ook voor ETF’s die beurzen in andere landen nabootsen. Of ETF’s die een selectie van verschillende nationale indexen tracken. Maar wat zijn de mogelijkheden van deze wereldwijde ETF’s? En is het altijd verstandig om hierin te beleggen? In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

ETF’s wereldwijd – wat zijn de mogelijkheden?

Voor veel Nederlandse beleggers ligt het misschien voor de hand om te beleggen in de AEX-index. In de AEX zijn de 25 grootste aandelen van de Amsterdamse effectenbeurs opgenomen. Met een AEX-tracker spreid je dus het risico van je beleggingen over aandelen van verschillende bedrijven. Maar de ontwikkeling van de AEX-index hangt natuurlijk sterk samen met de ontwikkeling van de Nederlandse economie.

Het kan verstandig zijn ook buiten de landsgrenzen te kijken. Met een wereldwijde ETF spreid je de risico’s over verschillende economieën en ben je minder afhankelijk van de ontwikkelingen binnen één sector of nationale economie. Dit betekent natuurlijk niet dat je de risico’s volledig weg kunt nemen.

Met een wereldwijde ETF wordt niet één enkele index getrackt, maar een selectie van aandelen. Een bekend voorbeeld van een wereldwijde tracker is de MSCI World Index. Deze index is volledig opgebouwd uit aandelen afkomstig uit 23 verschillende landen.

Naast het verkleinen van de impact van bijvoorbeeld een recessie in een specifiek land, kunnen wereldwijde trackers je ook helpen om de valutarisico’s te spreiden, doordat je bijvoorbeeld in zowel dollars als euro’s kunt beleggen.

Om voor nog meer spreiding in je ETF-portefeuille te zorgen, kun je ook denken aan ETF’s in zogenoemde opkomende economieën als India of China. Er wordt flink geïnvesteerd in deze landen en als belegger kun je hier mogelijk van profiteren. Er zijn mogelijk wel andere risico’s aan verbonden; bijvoorbeeld valutarisico’s in landen met een hoge inflatie.

Welke wereldwijde ETF’s zijn populair?

Hier vind je een overzicht van de vijf grootste wereldwijde ETF’s. De ETF’s zijn gesorteerd op de marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie van een ETF wordt berekend door het aantal aandelen te vermenigvuldigen met de prijs.

  1. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) – USD – TER: 0,20%
  2. Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C – USD – TER: 0,19%
  3. iShares MSCI World UCITS ETF (Dist) – USD – TER: 0,50%
  4. Lyxor MSCI World UCITS ETF - Dist – EUR – TER: 0,30%
  5. Xtrackers MSCI World Swap UCITS ETF 1C – USD – TER: 0,45%

Vergelijk ook de beheerkosten van de verschillende ETF’s bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille. Bij de bovenstaande vijf ETF’s herken je de beheerkosten aan de Total Expense Ratio (TER). Alleen de Lyxor MSCI World UCITS ETF wordt in euro aangeboden, de andere ETF’s zijn in dollar.

Hieronder vind je nog drie andere grote wereldwijde ETF’s die in euro verhandeld worden:

  1. Amundi MSCI World UCITS ETF EUR (C) – TER: 0,38%
  2. Deka MSCI World UCITS ETF – TER: 0,31%
  3. Amundi Index MSCI World UCITS ETF DR EUR (D) – TER: 0,18%

ETF’s wereldwijd – wat zijn de nadelen?

Ook al probeer je met wereldwijde ETFs de risico’s van je beleggingen zo veel mogelijk te spreiden, de wereldeconomie is nu eenmaal sterk vervlochten en een flinke mondiale crisis, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis, is merkbaar in alle nationale economieën.

Hierdoor kan de spreiding over verschillende landen de illusie van veiligheid geven, terwijl deze niet gegarandeerd is. Verdere spreiding van je complete beleggingsportfolio, bijvoorbeeld door het opnemen van rentedragende beleggingen, blijft daarom noodzakelijk voor een gezond en evenwichtig beleggingsprofiel.

Andere nadelen:

  • Gebrek aan transparantie, waardoor je bepaalde risico’s kunt lopen
  • Dividendlek, waarbij je de buitenlandse belasting op dividend niet terug kunt vragen

Verlaag de risico’s met sparen

Een voorbeeld van een rentedragende belegging is een termijndeposito. Als je spaart op een depositorekening via spaarplatform Raisin zijn tegoeden tot € 100.000 per klant per bank gedekt, dankzij het depositogarantiestelsel van het land waar de bank gevestigd is.

Hierdoor loop je veel minder risico dan bij andere beleggingen. Bovendien ontvang je bij de partnerbanken waar Raisin mee samenwerkt ook nog een aantrekkelijke rente over je spaargeld.

Stel je beleggingsprofiel dus weloverwogen samen en spreid de risico’s; niet alleen door te beleggen in wereldwijde ETF’s, maar ook door een deel van je geld voor een bepaalde periode vast te zetten op een depositorekening met een aantrekkelijke rente.

Wereldwijde ETF’s – samengevat

Met een AEX-indextracker ben je sterk georiënteerd op de Nederlandse markt. Het grootste voordeel van een wereldwijde ETF is dat je de risico’s beter spreidt. Maar let wel op: ondanks de spreiding met wereldwijde ETF’s, blijft beleggen altijd een risico. Kies dus altijd voor een goede balans en combineer beleggen met sparen, bijvoorbeeld op een depositorekening.