Wat is een ETF?

Hoogste spaarrente » Investeren » ETF » Wat is een ETF?

Ben je bang voor de beurs? Dat is begrijpelijk. Beelden van snel langsflitsende getallen en hectische beursvloeren schrikken de gemiddelde Nederlander al snel af. Dat is jammer, want je hoeft helemaal geen snelle speculant te zijn om je graantje mee te kunnen pikken op de beurs. ETF’s zijn onder andere bedoeld om beleggen voor iedereen bereikbaar te maken.

Normaal gesproken schrijven we op deze website voornamelijk over spaarproducten. We willen je ook bekend maken met de verschillende alternatieven die je hebt voor sparen. Zodat jij uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw geld. Vind op hoogstespaarrente.eu een antwoord op deze vragen:

Wat is een ETF?

Een ETF is een passief fonds dat aan de beurs verhandeld wordt. Een fonds is een pakket aan aandelen, of een financieel product waarmee een pakket aan aandelen nagebootst wordt. Het woord passief betekent dat het fonds niet actief beheerd wordt, maar automatisch aangepast wordt aan verschillende (markt)ontwikkeling. Omdat het fonds aan de beurs verhandeld wordt, kunnen beleggers het fonds direct van elkaar kopen en aan elkaar verkopen.

Veelal wordt ETF gebruikt als synoniem voor een indextracker. Een indextracker is een fonds dat probeert om een onderliggende index – zoals de AEX, DAX of Dow Jones – te volgen. Een perfecte indextracker heeft dus exact dezelfde waardefluctuaties als de koers van de onderliggende index.

Waarom is dit interessant voor beleggers? Omdat een ETF het mogelijk maakt om met één product een heel pakket aan aandelen te kopen. Zo ben je minder afhankelijk van de prestaties van een enkel bedrijf in het pakket. Stel je koopt een AEX-ETF. Als Unilever een crisis doormaakt en 10% van de waarde verliest in één dag, heeft dit slechts een bescheiden impact op het fonds in het geheel.

Dit heet risicospreiding en is één van de fundamenten van een verstandige beleggingsstrategie. Het opstellen van een solide strategie was lange tijd vooral een aangelegenheid voor professionele beleggers.

Omdat een ETF passief beheerd wordt, komt bij het beheer van het fonds geen beleggingsadviseur kijken. Bij het samenstellen van het pakket aan aandelen wordt een duidelijk doel vastgelegd – zoals het volgen van een index, of het zo goed mogelijk repliceren van een bepaalde industrie zoals de IT-sector. Alle aanpassingen die later aan het pakket gemaakt worden, zijn uitsluitend bedoeld om een balans te herstellen die door marktontwikkelingen scheef geraakt is.

Laten we de AEX gebruiken als voorbeeld om dit te illustreren. Stel dat een bedrijf uit de AEX gehaald wordt en vervangen wordt door een nieuw bedrijf. In dit geval, zal het fonds zijn aandelen in het oude bedrijf verkopen en aandelen in het nieuwe bedrijf kopen.

De weging van de AEX wordt dan ook meegenomen. Sommige koersen hebben een grotere invloed dan anderen. Als Aandeel A voor 10% de koers van de AEX bepaalt, en Aandeel B voor 2%, dan worden er vijf keer meer aandelen in Aandeel A beheerd dan in Aandeel B.

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar we vatten het hieronder nog kort voor je samen. Een ETF is:

·   Passief beheerd

·   Wordt verhandeld aan de beurs

·   Volgt vaak een onderliggende index

Ook meer te weten komen over sparen?

Wat te doen met spaargeld?

Heb je in 2021 50.000 euro of een ton aan spaargeld? En weet je niet wat je het beste met je spaargeld kunt doen? Lees onze 7 tips.

Lees meer →

Hoeveel Sparen
Hoeveel sparen

Wil je sparen voor een financiële buffer of heb je bepaalde spaardoelen? Lees dan hier voor hoeveel spaargeld je gemiddeld moet zorgen.

 Lees meer →

Hoe werkt beleggen in een ETF?

Wil je ook beginnen met ETF’s? Dan moet je op een gegeven moment een ETF kopen. Dit werkt vrijwel precies hetzelfde als het kopen van aandelen. ETF’s worden aan beurzen aangeboden, waar verkopers en kopers samenkomen om te handelen. Via je broker – zoals het beleggingsplatform van je bank – kun je een ETF kopen.

Op een later moment kun je jouw ETF dan weer verkopen. Aan een beurs. Je geeft je broker de opdracht om jouw aandelen in een ETF van de hand te doen. Voor meer informatie: we hebben een volledig artikel gewijd aan het kopen en verkopen van ETF’s.

Wat zijn de voordelen van ETF’s?

ETF’s bieden verschillende voordelen. Ze zijn eenvoudig en toegankelijk, hebben lage kosten, een goede gemiddelde performance en een grotere spreiding dan losse aandelen. Met behulp van ETF’s krijgen ook onervaren beleggers toegang tot een instrument waarmee ze verstandig kunnen beleggen.

-          Eenvoudig

De eenvoud van ETF’s ligt in een simpel principe. Als je een DAX-tracker koopt, weet je precies waar je aan toe bent: een fonds dat min of meer de koers van de DAX volgt. Zonder veel moeite kun je beleggen in een hele industrie of nationale economie, zonder dat je hier diepgaande kennis voor nodig hebt.

-          Toegankelijk

ETF’s zijn toegankelijk omdat je er direct mee kunt handelen aan de beurs. Bij fondsen met een centrale beheerder en uitgever, moet je het fonds ook direct daar kopen. Dit kan vaak maar één keer per dag. Bij deze fondsen kan ook de kostenstructuur ondoorzichtig zijn. Een ETF van een gerenommeerde aanbieder koop je met hetzelfde gemak als een aandeel.

-          Lage kosten

Actief beheerde fondsen zijn vrijwel altijd duurder dan ETF’s. De onderliggende reden is simpel: duurbetaalde fondsmanagers. Passief beheerde fondsen worden automatisch aangepast. Hier wordt doorgaans een geautomatiseerd algoritme voor gebruikt. Zo zijn de beheerkosten van ETF’s tot wel een vol procentpunt per jaar lager.

-          Goede performance

Een van de meest bekende adagia van de beurs luidt: je weet nooit meer dan de markt. Dit gaat zelfs voor de meeste fondsmanagers op. Omdat de financiële interesses immens zijn, en er dus heel veel informatie en kennis vergaard wordt door heel veel spelers, en speculatief beleggen vaak meer met geluk dan met wijsheid te maken heeft. Passief beheerde fondsen presteren zelfs in 70-90% van de gevallen beter dan actief beheerde fondsen.

-          Risicospreiding

Het kan altijd gebeuren dat een bedrijf failliet gaat. Zelfs een bedrijf waarvan je het nooit zou verwachten. Het is aan de andere kant niet aannemelijk dat de volledige Nederlandse of Duitse economie volledig instort. Omdat je met een ETF je risico spreidt over een gehele index of sector, loop je minder risico door gebrekkige spreiding dan wanneer je slechts een aantal aandelen koopt.

ETF Risico
ETF Risico

Heldere en gemakkelijke spreiding van je investeringsgeld over verschillende aandelen. Maar hoe zit het met de risico’s van ETF’s? Lees waar je goed op moet letten.

Lees meer →

ETF
ETF

Alles wat we geschreven hebben over ETF’s op één plek. Met links naar interessante artikelen over ETF’s kopen, AEX- en DAX-ETF’s, jouw persoonlijke risicoprofiel en meer.

Lees meer →

ETF Portefeuille
ETF - portefeuille

Ook zonder diepgaande kennis van de beurs kun je een beleggingsplan samenstellen. Met ETF’s en andere investeringen. Lees hier hoe je jouw portfolio samenstelt!

Lees meer →

Wat zijn de nadelen van ETF’s?

ETF’s hebben ook nadelen. Zoals alle beleggingen kan niemand je een rendement garanderen. Zelfs bij ETF’s is de kans op een flink kapitaalverlies aannemelijk. Daarnaast kunnen ETF’s veiliger lijken dan ze eigenlijk zijn.

De moderne wereldeconomie is zeer sterk vervlochten. Nationale economieën en zelfs verschillende sectoren zijn doorgaans sterk van elkaar afhankelijk. Zo kun je zelfs met de meest optimale spreiding verliezen lijden tot wel 40% per jaar. Zelfs als je in verschillende ETF’s belegt, die bijvoorbeeld verdeeld zijn over de hele wereld.

Dit is natuurlijk een fundamenteel probleem van beleggen. Het opstellen van een beleggingsstrategie die bij jouw persoonlijke profiel past, is onontbeerlijk. Voor de meeste beleggers, betekent dit dat ze een aanzienlijk deel van hun investeringsgeld eerder in rentedragende beleggingen onderbrengen. Dit zijn bijvoorbeeld obligaties, maar ook spaarrekeningen.

In Nederland ontvang je nauwelijks nog rente op een termijndeposito of spaarrekening. In andere EU-landen ziet de situatie er nog rooskleuriger uit. Ben je benieuwd naar je opties? Lees dan ons artikel over sparen in het buitenland.

Wat zijn populaire ETF’s in Nederland?

Misschien verwacht je dat Nederlanders het liefste in de thuismarkt beleggen. Uiteindelijk blijkt dat beleggers hier te lande het liefste hun toevlucht zoeken in de Amerikaanse en wereldwijde markten. Hieronder vind je een klein overzicht van populaire ETF’s in Nederland:

NaamMarktenISINGeschat risicoType replicatieKosten per jaar
Vanguard FTSE All-WorldWereldwijdIE00B3RBWM255 uit 7Fysieke0,22%
iShares MSCI WorldWereldwijdIE00B4L5Y9835 uit 7Fysieke0,24%
Vanguard S&P 500Verenigde StatenIE00B3XXRP095 uit 7Fysieke0,07%
iShares AEXNederlandIE00B0M62Y336 uit 7Fysieke0,30%
Vanguard FTSE Developed Europe EuropaIE00BK5BQX276 uit 7Fysieke0.11%

In de bovenstaande tabel zijn alle ETF’s fysiek replicerend. Verreweg de meeste ETF’s gebruiken deze vorm van replicatie. In dit artikel kun je precies lezen wat het verschil is tussen fysieke en synthetische replicatie.

ETF’s – samengevat

ETF’s zijn fondsen – aandelenpakketten – die passief beheerd worden en aan de beurs verhandeld worden. ETF’s geven ook onervaren beleggers een gemakkelijke mogelijkheid om te beleggen. Vooral de lage kosten, potentieel grote spreiding en goede gemiddelde performance van ETF’s zijn voordelig. Maar net zoals alle andere beleggingsproducten, kunnen ETF’s ook riskant zijn.