Een ETF-portefeuille samenstellen in 4 stappen

Hoogste spaarrente » Investeren » ETF » Portefeuille samenstellen

Sommigen vinden beleggen in ETF’s ideaal omdat je er zo weinig kennis van de beurs voor nodig hebt. Anderen beweren dat zelfs diepgaande kennis van de beurs niet voor een beter rendement zal zorgen. Een beetje kennis van zaken is alsnog geen slecht idee als je gaat beleggen – ook in ETF’s.

Een verstandige strategie zorgt er misschien niet voor dat je keer op keer ongelofelijk goede investeringsopties ontdekt. Maar het zorgt er wel voor dat je beleggingen bij jou passen en transparant zijn, de kosten niet te hoog en dat de risicospreiding gezond is. In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van jouw eigen ETF-portfolio:

Stap 1: Bepaal je eigen risicoprofiel

De allereerste stap bij het samenstellen van jouw ETF-portfolio is het inschatten van jouw persoonlijke risicoprofiel. Bij het vastleggen van je risicoprofiel werk je met de negatiefste aannemelijke scenario’s. Dit betekent dat je de slechtst mogelijke performance van jouw pakket aan ETF’s als beginpunt neemt.

Je bepaalt hoeveel startkapitaal je hebt. Dit is al het geld dat je vrij zou kunnen beleggen. Dus in principe je spaargeld en ander liquide vermogen minus je financiële buffer en andere verplichtingen.

Voordat je bepaalt hoeveel je gaat beleggen in ETF’s, moet je eerst besluiten hoeveel van dit geld je zou kunnen verliezen. Wat is voor jou een acceptabel verlies per jaar? Wees eerlijk tegen jezelf. Weet je heel zeker dat je niet in paniek zou verkopen als je merkt dat je ETF’s in een maand tijd 15% dalen?

Ga hierbij uit van een aannemelijk verlies van de meeste ETF’s van tussen de 30% en 40% per jaar. Heb je € 100.000 te beleggen en kun je een verlies van € 20.000 accepteren? Dan kun je dus € 50.000 beleggen en bij een verlies van 40% alsnog niet in paniek raken. De rest van het geld steek je in rentedragende activa.

Stap 2: Leg de balans in je profiel vast

Niemand kan vooraf voorspellen hoe een bepaalde investering uitpakt. Maar je kunt wel een goede inschatting krijgen aan de hand van de verwachte en de historische volatiliteit. Hoe werkt dit?

Sommige investeringen hebben een zeer hoog inherent risico. Denk aan cryptomunten of speculatieve beleggingen in kleine, onbekende bedrijven. Er is een grote kans op een hoog rendement, maar een bijna even grote kans op een groot verlies. Deze heftige schommelingen betekenen een hogere verwachte en historische volatiliteit.

Andere investeringen zijn minder riskant of hebben vrijwel geen risico. Dit zijn voornamelijk rentedragende activa (interest-bearing assets). Dit is vermogen waarop je een vaste of variabele rente of een vast of variabel rendement ontvangt. Voorbeelden van zulke activa zijn obligaties, spaarrekeningen en termijndeposito’s.

Door een verstandige mix samen te stellen van rentedragende activa (met een inherent laag risico) en volatiele investeringen zoals aandelen, kun je het risico van je beleggingen beperken.

Omdat de wereldeconomie sterk vervlochten is, kan dit zelfs met een zeer goede spreiding over verschillende markten en industrieën niet bereikt worden met een pakket dat uitsluitend bestaat uit aandelen-ETF’s.

Hieronder hebben we een aantal voorbeeldprofielen voor je samengevat:

Profieltype% aandelen% rentedragende beleggingen
Zeer offensief1000
Offensief7030
Gebalanceerd5050
Defensief3070
Zeer defensief1090

Stap 3: Vergelijk aanbieders van ETF’s

ETF’s worden aan de beurs verhandeld. Je kunt via verschillende brokers – zoals je bank of een beleggingsplatform – ETF’s aanschaffen. Nadat je een portfolio samengesteld hebt, bekijk je wat de transactiekosten en andere kosten zijn van aanbieders.

Niet alleen de kosten van de broker zijn belangrijk (transactiekosten en spread), maar ook de kosten van de ETF’s zelf. Niet alle ETF’s hebben dezelfde jaarlijkse kosten. Het is daarnaast niet eenvoudig om de totale kosten van de ETF te achterhalen.

De TER (total expense ratio) geeft je een goede eerste inschatting. Zodra je een ETF gekozen hebt, kun je op de website van de aanbieder bekijken hoe hoog deze kosten liggen. Gemiddeld schommelen de jaarlijkse kosten van een ETF rond een half procent of lager.

Voor rentedragende activa’s kun je uitwijken naar termijndeposito’s in andere EU-landen. Hier ontvang je vaak nog een goede rente. Daarnaast zijn deposito’s bij een spaarplatform zoals Raisin volledig gratis. Kosten van een half procent op een obligatie-ETF kunnen daarentegen de opbrengst flink drukken.

Als je een hoger rendement op obligaties wilt, gaat dit inherent gepaard met een hoger risico. Dit kan vervolgens leiden tot hogere verliezen dan je aanvankelijk wilde accepteren.

Stap 4: Houd je ETF-portfolio onder controle

Misschien zegt het begrip rebalancing je al iets? Dit werkt als volgt:

Stel je hebt aan het begin van je beleggingsavontuur een verhouding van 70% rentedragende activa en 30% ETF’s. Vanwege een snellere waardestijging van de ETF’s ten opzichte van de rentedragende activa, verandert de procentuele verhouding van je belegde geld. Je hebt nu bijvoorbeeld nog maar 65% aan rentedragende activa in je portfolio.

Ook is het natuurlijk mogelijk dat je verlies lijdt. Als je alsnog uitzicht wilt blijven houden op het beoogde rendement, moet je nu geld verschuiven van je rentedragende activa naar je ETF’s.

Als je jouw beleggingen een paar jaar door laat lopen zonder te rebalancen, kan er een flinke verschuiving in je portfolio optreden. Evalueer ieder jaar opnieuw hoeveel risico je wilt nemen en pas je portfolio aan. Bij sommige aanbieders van automatische beleggingsproducten wordt dit automatisch voor je gedaan – maar daar betaal je vervolgens ook weer voor.

Voorbeelden ETF-portefeuilles 2021

Waarschijnlijk vraag je je af hoe zo’n ETF-portfolio er nu uit kunt zien. Voor de vijf verschillende profielen die we een stukje hierboven op de pagina geïntroduceerd hebben, vind je hieronder. We kiezen voor verschillende wereldwijde ETF’s die in euro aangeboden worden. Zo spreid je jouw beleggingsrisico’s verstandig en voorkom je daarnaast ook nog valutarisico’s. Obligaties en andere rentedragende beleggingen zijn dikgedrukt.

ProfieltypeProduct 1 (%)Product 2 (%)Product 3 (%)Verwachte maximale volatiliteit
Zeer offensiefLyxor MSCI World UCITS ETF (40%)Vanguard FTSE Europe ETF(30%)iShares AEX UCITS ETF (30%)40%
OffensiefSPDR S&P 500 (35%)Vanguard Total Stock Market ETF (35%)Depositorekening bij Raisin (30%)30%
GebalanceerdVanguard FTSE Emerging Markets ETF(25%)Vanguard FTSE Developed Markets (25%)Depositorekening bij Raisin (50%)20%
DefensiefiShares Core MSCI Europe UCITS ETF (30%)Xtrackers EUR Corporate Bonds (20%)Depositorekening bij Raisin (50%)15%
Zeer defensiefiShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (10%)iShares USD Development Bank Bonds UCITS ETF USD (20%)Depositorekening bij Raisin (70%)9%

Over het algemeen geldt, dat depositorekeningen de veiligste optie zijn. Gevolgd door obligatiefondsen, die vooral in waarde schommelen afhankelijk van de heersende rentes. Aandelenfondsen zijn het sterkst gevoelig voor schommelingen.

ETF-portefeuilles – samengevat

Bij het samenstellen van een ETF-portfolio kijk je eerst naar het risico dat je wilt lopen. Vervolgens bepaal je de verhouding tussen rentedragende beleggingen en ETF’s met aandelen. Hierna vergelijk je aanbieders, onder andere aan de hand van de totale kosten per jaar. Zodra je jouw portfolio samengesteld hebt, loont het om ieder jaar de balans te herstellen (rebalancing).