Wat is de MSCI World Index?

Hoogste spaarrente » Investeren » ETF » MSCI World Index

De MSCI World Index is een van de bekendste wereldwijde aandelenindexen en wordt onderhouden door de onderneming Morgan Stanley Capital International (MSCI). In dit artikel leggen we uit wat de MSCI World Index inhoudt en of een MSCI indextracker in jouw beleggingsportefeuille past.

Hoe is de MSCI World Index samengesteld?

De MSCI World Index wordt sinds 1969 berekend en bestaat uit meer dan 1600 aandelen aandelen uit 23 ontwikkelde landen. In de index zijn geen aandelen opgenomen uit de zogenoemde opkomende economieën, zoals bijvoorbeeld Brazilië, China of India.

De term ‘wereldindex’ kan dus wat verwarrend zijn. Aandelen uit de VS wegen het zwaarst – meer dan de helft – in de MSCI index. Bedrijven uit de financiële sector en technologiesector zijn het sterkst vertegenwoordigd.

De index is dus sterk gebonden aan de grote Amerikaanse indexen. Hierdoor is de  risicospreiding naar andere markten en valuta’s bij ETFs die de MSCI index tracken kleiner dan bij bijvoorbeeld de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, waarin ook bedrijven uit opkomende economieën opgenomen zijn. Let wel op: ook in de FTSE All-World index is het merendeel van de aandelen genoteerd in de VS.

Desondanks is de MSCI World Index een toonaangevende index voor de wereldeconomie en zijn MSCI World Indextrackers populair. Vrijwel alle grote aanbieders van ETF’s bieden een MSCI World Index-tracker aan. Zo biedt iShares bijvoorbeeld de MSCI World UCITS ETF die je via een beursmakelaar als DeGiro aan kunt schaffen. En biedt Lyxor de Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF aan.

Wat zijn de voordelen en nadelen van MSCI World indextrackers?

Voor langetermijnbeleggers kunnen MSCI World-indextrackers interessant zijn; de MSCI World Index levert de laatste jaren een aardig rendement op. Maar let wel op: de volatiliteit van de MSCI World Index is zeer hoog.

De MSCI World Index koers hangt namelijk sterk samen met algehele ontwikkelingen op de wereldmarkt en die kan sterk fluctueren. In 2009 verloor de index bijvoorbeeld maar liefst 45% van de waarde.

Een voordeel van ETF’s is dat de beheerskosten relatief laag zijn. En met een wereldwijde ETF, zoals de MSCI World Indextracker, is je beleggingsportefeuille beter bestand tegen landspecifieke economische recessies dan wanneer je alleen nationale indextrackers opneemt. 

Sommige MSCI-ETF’s zijn herbeleggend – het dividend wordt niet uitgekeerd maar gebruikt om meer aandelen te kopen. Andere keren het dividend uit aan de aandeelhouders. In dit geval kun je met een dividendlek te maken krijgen. Het kan dan ingewikkeld zijn om de bronbelasting over het dividend terug te vragen of te krijgen.

Wat is het rendement van de MSCI World Index?

In onderstaande tabel vind je een overzicht van het jaarlijkse rendement van de MSCI World Index van de afgelopen 10 jaar. Hoewel de MSCI World Index op de lange termijn een redelijk rendement kan bieden, zie je in de tabel terug dat de MSCI World Index sterk volatiel is.

JaarJaarlijks rendement
2011–5,02%
201216,54%
201327,37%
20145,50%
2015–0,32%
20168,15%
201723,07%
2018–8,20%
201928,40%
202016,50%

Hoe zorg je voor een gebalanceerde beleggingsportefeuille?

De koers van de MSCI World Index kan dus sterk fluctueren. Algemene trends op de (Amerikaanse) aandelenmarkten hebben een grote invloed. Zorg er dus voor dat je deze risico’s opvangt.

In een gezonde beleggingsportefeuille zitten daarom ook altijd rentedragende beleggingen. Met een depositorekening van Raisin heb je een gegarandeerde rente voor een vaste looptijd. Op het spaarplatform zijn spaarrekeningen uit de gehele EU samengebracht.

Tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en bank (of het equivalent in de lokale valuta) worden gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel van het land waarin de bank gevestigd is en je krijgt een aantrekkelijke rente over je geld.

Samengevat – MSCI Indextrackers

De MSCI World Index trackt veel aandelen uit ontwikkelde landen en kan een redelijk rendement bieden maar de volatiliteit van de index is hoog. Met rentedragende beleggingen, zoals een depositorekening, balanceer je je beleggingsportefeuille en kun je de risico’s van een volatiel ETF, zoals een MSCI indextracker, opvangen.