ETF’s kopen – in drie stappen

Wil je beginnen met beleggen op de beurs, of ben je van plan je portfolio uit te breiden met ETF’s? Misschien ben je dan ook benieuwd hoe het kopen van een ETF precies in z’n werk gaat?

ETF’s hebben verschillende voordelen, maar vooral het gemak waarmee je in ETF’s kunt handelen is aantrekkelijk voor beleggers. Omdat ETF’s aan de beurs verhandeld worden, en dus niet door één centrale instantie beheerd worden, kun je ETF’s met hetzelfde gemak kopen en verkopen als afzonderlijke aandelen.

Op deze pagina leggen we in drie stappen uit hoe je ETF’s kunt kopen en verkopen.

Stap 1: Bepaal welke en hoeveel ETF’s je wilt kopen

Voordat je daadwerkelijk een ETF kunt gaan kopen, moet je eerst bepalen welke ETF’s je wilt kopen en hoeveel. Idealiter heb je al een portfolio samengesteld van één of meer ETF’s en een procentuele verhouding tussen deze afzonderlijke fondsen.

Aan de hand van de koers van de ETF kun je vastleggen hoeveel ETF’s je aan wilt schaffen. Tijdens het koopproces bij brokers en beursplatformen krijg je direct te zien hoeveel geld een bepaald aantal ETF’s kost. Dit hoef je dus niet allemaal van tevoren al te bedenken.

Wil je weten welke ETF voor jou geschikt is? Daar kun je alles over lezen in onze artikelen over het opstellen van een ETF-portefeuille, de risico’s van ETF’s. Voor beginners zijn vooral wereldwijde ETF’s bijvoorbeeld een interessante optie.

Stap 2: Kies een broker voor je ETF’s

Bij het aanschaffen van ETF’s krijg je te maken met twee kostenposten. Aan de ene kant zijn dit transactiekosten van de broker, het beursplatform of je bank. Aan de andere kant, betaal je ook een hogere prijs voor je ETF dan je zou ontvangen als je verkoopt. Dit is het verschil tussen de biedprijs (bid) en vraagprijs (ask) en heet de spread.

De spread wordt niet door de broker vastgelegd, maar is afhankelijk van de spelers op de marktplaats (beurs). Met deze kosten moet je dus altijd rekenen. Hier komen de transactiekosten nog bovenop, die verschillen wel van aanbieder tot aanbieder. Bij het vergelijken van brokers is het belangrijk om te kijken naar de totale transactiekosten die je betaalt. 

Ook andere factoren kunnen doorslaggevend zijn bij het uitkiezen van een aanbieder. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn als je jouw transacties direct van je bankrekening (of een tegenrekening) door kunt voeren bij je huisbank. Dan hoef je geen geld over te maken en weer terug te storten naar een ander platform.

Stap 3: De ETF’s kopen

Je kunt ETF’s aanschaffen en verkopen zolang de beurs geopend is. Zo is de AEX in Amsterdam bijvoorbeeld geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot en met 17.30 uur.

Dit betekent niet dat je geen orders kunt plaatsen terwijl de beurs gesloten is. Dit is echter niet raadzaam. Je weet niet precies tegen welke voorwaarden je uiteindelijk de ETF gaat kopen, omdat de koers voor het openen van de beurs kan veranderen. Direct na het openen en vóór het sluiten van de beurs, schommelen koersen vaak ook sterker. Midden op de dag blijven de koersen stabieler.

Iedere ETF heeft een eigen ISIN-nummer. Dit nummer kan je gebruiken om de juiste ETF te vinden op jouw beleggingsplatform. Veel ETF’s hebben lange namen die daarnaast ook nog sterk op elkaar lijken. Als je het ISIN-nummer gebruikt, vermijd je dat je, bijvoorbeeld, ETF’s die onder dezelfde naam in euro en dollar gehandeld worden door elkaar haalt. 

Waar moet je nog meer op letten bij het plaatsen van je order?

Het is raadzaam om een limiet (limit) order te plaatsen. Hiermee leg je zelf de limietprijs, waartegen je de ETF’s koopt, vast. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als de koers ineens omhoogschiet voordat de bestelling ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Bij een limit order komt er in dit geval geen transactie tot stand.

Daarnaast is het ook verstandig om de kijken bij welke beurs je ETF verhandeld wordt. Vaak zie je bij een aankoop als beurs ‘EAM’ staan. Dit betekent dat je transactie in Amsterdam doorgevoerd wordt. Soms zijn er kleine verschillen tussen de verschillende beursprijzen, maar doorgaans selecteert je broker zelf al de beurs met de meest gunstige voorwaarden.

ETF’s kopen – samengevat

ETF’s koop en verkoop je aan de beurs, net zoals aandelen. Om een ETF te kunnen kopen, moet je toegang krijgen tot de beurs via je bank of een broker. Je kunt een ETF gemakkelijk vinden aan de hand van het ISIN-nummer. Zodra je een bestelling plaatst, is het raadzaam om te letten op de beurs waar de ETF verhandeld wordt en een limiet toe te voegen.