Persoonlijke lening aftrekbaar

Kun je een persoonlijke lening aftrekken van de belasting?

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Persoonlijke lening aftrekbaar

Je mag de rente op een persoonlijke lening alleen aftrekken van de belasting als je de lening afgesloten hebt voor je eigen woning. Box 1 van de inkomstenbelasting is namelijk gereserveerd voor inkomen uit werk en woning. Naast deze renteaftrek profiteer je mogelijk van een verlaging van je vermogen in Box 3.

Hoe zit dit precies? In dit artikel beantwoorden we de volgende drie vragen:

Kan ik de rente op een persoonlijke lening aftrekken van de belasting?

Je kunt de rente op een persoonlijke lening aftrekken van de belasting, mits je deze lening inzet voor het verbouwen, renoveren of aanschaffen van een eigen woning. Daarnaast geldt deze aftrek alleen voor onroerende zaken, oftewel zaken die je niet meer mee kan nemen naar een andere woning.

Een lening voor een balkon komt dus wel in aanmerking, maar een lening voor een bootje aan de steiger of een nieuwe bank niet.

Dit betekent overigens ook dat je de rente op een lening die je afsluit voor het financieren van een tweede woning of een woning waar je niet zelf in woont, niet af mag trekken. Waarom is dit? Omdat Box 1 van de inkomstenbelasting alleen bedoeld is voor je eigen woning.

Voor je eigen woning gelden andere regels dan voor een tweede woning of onroerend goed dat je commercieel exploiteert. Dit is fiscaal zo vastgelegd. Daarom mag je bijvoorbeeld de rente die je betaalt op een hypotheek voor een tweede woning ook niet aftrekken.

Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet welke leendoelen onder Box 1 vallen.

Van welke persoonlijke leendoelen is de rente aftrekbaar?

Hieronder vind je een kort lijstje met persoonlijke leendoelen voor een eigen huis, en of de rente hierop aftrekbaar is in Box 1.

LeendoelRente persoonlijke lening aftrekbaar?
BadkamerJa
KeukenJa
GarageJa, mits de garage aangebouwd is of op hetzelfde grondstuk staat
Zonnepanelen?Ja, mits de zonnepanelen niet los staan
BootNee
TuinJa, behalve het meubilair
IsolatieJa
Uitbouw, zoals een balkon, dakkapel, enz.Ja
Restschuld op een hypotheekNee
Kosten koperJa
Persoonlijke lening
Persoonlijke lening

Als je geld nodig hebt, kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Maar wat is een persoonlijke lening precies en wat zijn de kosten? Lees het hier!

Lees meer →

Kan ik een persoonlijke lening als schuld opgeven in Box 3 van de belastingopgave?

Iedere lening die je niet mee mag nemen voor Box 1, kun je mogelijk nog wel inzetten voor Box 3. Dit is de vermogensrendementsheffing of spaartaks. Zodra je schulden samengerekend boven de schuldendrempel uitkomen (2021 en 2022: € 3200/€ 6400), mag je het resterende bedrag aftrekken van je bezittingen.

Onder je schulden vallen leningen voor consumptiedoeleinden, zoals een vakantie, auto of boot. Daarnaast mag je ook een hypotheek (een vorm van persoonlijke lening) die je afsluit voor een tweede woning als schuld opgeven in Box 3. Hier staat dan wel de WOZ-waarde van de woning als bezit tegenover.Een volledig overzicht van leningen en andere schulden die je op mag geven in Box 3 vind je op deze website van de Belastingdienst.

Zijn andere leenvormen, zoals een hypotheek of doorlopend krediet, ook aftrekbaar?

Voor je hypotheek geldt: je mag de hypotheek in Box 1 of in Box 3 inzetten, maar niet zomaar kiezen. Heb je een hypotheek afgesloten voor je eigen huis, die aan de voorwaarden (onder andere aflossing) voldoet? Dan mag je de rente op deze hypotheek aftrekken van de belasting. In Box 1. Hiertegenover staat het eigenwoningforfait, dat je op moet tellen bij je inkomen.

Heb je een hypotheek op een huis dat niet voldoet aan de eisen voor een eigen woning, een tweede huis of een vakantiehuisje? Dan mag je deze enkel inzetten om je vermogen in Box 3 te verlagen.

Doorlopende kredieten vallen sinds 2013 niet meer onder de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor aftrekbare leningen. Hetzelfde geldt voor rood staan op een bankrekening, creditcardschulden en soortgelijke schulden.

Ook meer lezen over sparen?

Groen sparen
Groen sparen

Met je spaargeld de natuur en het milieu beschermen. Met belastingvoordeel! Groen sparen is slim en voordelig. Lees alles wat je er over moet weten.

Lees meer →

Alternatief sparen
Alternatief sparen

Levert je spaarrekening te weinig op? Waarschijnlijk wel. Bekijk onze acht alternatieve tips! Van sparen in het buitenland tot beleggen, schenken en meer.

Lees meer →

Belastingvrij sparen
Belastingvrij sparen

Hoeveel spaargeld mag je hebben? In dit artikel lichten we de voorwaarden voor belastingvrij sparen in 2021 toe en geven we je tips om slim te sparen.

Lees meer →

Samengevat – is een persoonlijke lening aftrekbaar?

Er zijn verschillende manieren om je auto te financieren: sparen, private lease en lenen. Omdat lenen altijd geld kost, is De rente op een persoonlijke lening is aftrekbaar, mits de persoonlijke lening gebruikt wordt voor een eigen woning. Naast het aanschaffen van een eigen woning en de kosten koper kun je ook een aanbouw, tuinwerkzaamheden en soortgelijke onroerende leendoelen voor je eigen woning aftrekken. Leningen waarvan je de rente niet af kunt trekken in Box 3, kun je mogelijk wel nog inzetten om je vermogen te verlagen in Box 3.