Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Persoonlijke lening

Gaat je auto stuk maar heb je niet genoeg geld op je rekening staan voor een nieuwe? Dan kan een lening uitkomst bieden. Maar let wel op: geld lenen kost altijd geld. Er zijn verschillende soorten leningen: een onderhandse lening bij familie of vrienden, rood staan op je betaalrekening, kopen op afbetaling, een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Als je eenmalig geld nodig hebt voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een nieuwe keuken, is het afsluiten van een persoonlijke lening het meest voor de hand liggend. Waarom dat zo is, leggen we in dit artikel uit aan de hand van de volgende vragen:

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening leen je een van tevoren vastgesteld bedrag. Dit bedrag krijg je in één keer op je rekening gestort. Bij een persoonlijke lening staan de hoogte van de rente en de looptijd op het begin al vast. De rente verandert dus niet gedurende de looptijd en je weet precies wanneer je klaar bent met aflossen. 

Een persoonlijke lening is geschikt voor producten met een bepaalde levensduur, zoals een auto, maar ook wanneer je vooraf al weet hoeveel geld je nodig hebt voor een bepaald doel, zoals voor een verbouwing.

De looptijd van de lening moet niet langer zijn dan de levensduur van het product. Op deze manier vermijd je dat je bijvoorbeeld nog voor een auto moet betalen terwijl je er zelf al niet meer in rijdt.

Je kunt het afgeloste gedeelte van je persoonlijke lening niet opnieuw opnemen. Dit is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Let bij het afsluiten van een persoonlijke lening ook op of je een boete moet betalen als je eventueel versneld wilt aflossen.

Onderhandse lening
Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een directe lening tussen bijvoorbeeld vrienden of familieleden. Leg alles goed vast om onnodige strijd te voorkomen.

Lees meer →

Lening oversluiten
Lening oversluiten

Sluit bestaande leningen over om geld te besparen of een gemakkelijker overzicht van je leningen te krijgen. Vooral nu de rentes laag zijn, kan dit de moeite waard zijn!

Lees meer →

Lening aanvragen
Lening aanvragen

Geld lenen kost geld. Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent voordat je schulden maakt. Maar hoe? Met onze tips voor het aanvragen van 'n lening!

Lees meer →

Hoe vraag je een persoonlijke lening aan?

Je kunt bij verschillende kredietverstrekkers een offerte aanvragen voor een persoonlijke lening. Vaak moet je dan gegevens met betrekking tot je financiële situatie verstrekken en aangeven hoeveel, met welk doel en hoelang je geld wilt lenen.

Je kunt een offerteaanvraag indienen bij de bank waar je ook een betaalrekening hebt maar ook bij een andere financiële instelling. Vraag uitsluitend kredieten aan bij financiële instellingen met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM); zonder AFM-vergunning staat de kredietverstrekker niet onder toezicht.

Vervolgens ontvang je offertes met een persoonlijke rente. Vergelijk de voorwaarden en kosten van de persoonlijke lening. Wanneer je met een offerte akkoord gaat, controleert de kredietverstrekker al je gegevens en of je eventueel een negatieve registratie bij het BKR hebt. Als de kredietverstrekker akkoord is, is er een leenovereenkomst.

BKR registratie verwijderen
BKR registratie verwijderen

Lukt het niet om geld te lenen omdat je een BKR-codering hebt? Lees hier dan meer over de mogelijkheden om je BKR-registratie ongedaan te maken.

Lees meer →

Negatieve BKR
Negatieve BKR


Met een negatieve BKR-registratie kan geld lenen bij een bank of financiële dienstverlener erg lastig worden. Zijn er verder nog mogelijkheden?

Lees meer →

Geld lenen met BKR
Geld lenen met BKR


Een BKR-registratie hoeft niet per se negatief te zijn. Een BKR-codering is dit in de meeste gevallen wel. Lees hier meer over de verschillen.

Lees meer →

Wat kost een persoonlijke lening?

De rente bij deze lening is persoonlijk; bij sommige kredietverleners kan het dus zo zijn dat de ene persoon meer moet betalen dan de ander. De geldverstrekker schat in wat het risico is dat iemand de persoonlijke lening niet kan terugbetalen. En hoe hoger het risico wordt ingeschat, hoe hoger de persoonlijke rente kan zijn.

Als het rentepercentage, het leenbedrag en de looptijd zijn vastgesteld, kun je berekenen wat de persoonlijke lening jou per maand en in totaal zal kosten. Hoe langer de looptijd, hoe meer de lening uiteindelijk kost. Dit is te zien in onderstaande tabel waarin de kosten per maand en de totale kosten voor een leenbedrag van € 10.000 met een rentepercentage van 6% zijn berekend.

LeenbedragDebetrenteLooptijdTermijnbedrag per maandTotaal te betalen bedrag
€ 10.0006%12 maanden€ 860€ 10.320
€ 10.0006%24 maanden€ 442€ 10.608
€ 10.0006%36 maanden€ 303€ 10.908

Als je een persoonlijke lening afsluit, kies dan voor een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je kunt dragen. En vergelijk daarnaast niet alleen de verschillende rentepercentages van verschillende aanbieders maar ook de bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld afsluit- en boetekosten.

Hoewel je door het goed vergelijken van verschillende aanbieders misschien goedkoper uit kan zijn, kost een persoonlijke lening dus altijd geld. Als je in de toekomst deze kosten niet wilt maken, is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen. Als je spaart via een depositorekening in het buitenland, krijg je nog een aantrekkelijke rente en heb je je streefbedrag voor een nieuwe auto of keuken sneller bij elkaar.

Meer weten over verschillende spaarvormen?

Internetsparen
Internetsparen


Volledig online sparen en direct bij je spaargeld kunnen? Dat is een internetspaarrekening. Lees alles over hoe je de beste internetspaarrekening vindt.

Lees meer →

Sparen


Overzichtspagina voor alle spaaronderwerpen op hoogstespaarrente.eu. Klik verder om meer te weten te komen over spaardoelen, spaarstrategieën en meer

Lees meer →

Wat te doen met spaargeld
Wat te doen met spaargeld?

Heb je in 2021 50.000 euro of een ton aan spaargeld? En weet je niet wat je het beste met je spaargeld kunt doen? Lees onze 7 tips.

Lees meer →

Samengevat Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staan de hoogte van de rente en de looptijd van tevoren vast. Je weet precies hoeveel je elke maand moet aflossen en wanneer je daar klaar mee bent. Een persoonlijke lening is dan ook een overzichtelijke manier van geld lenen. Maar bedenk wel dat geld lenen altijd geld kost. Vergelijk voordat je een persoonlijke lening afsluit de voorwaarden en rentepercentages van verschillende aanbieders.