Negatieve BKR

 

Geld lenen met een negatieve BKR

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Negatieve BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke Nederlanders een krediet afsluiten met een waarde van meer dan € 250. Als je niet op tijd hebt betaald, kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Andere kredietverstrekkers kunnen deze kredietoverzichten inzien en geld lenen met een negatieve BKR wordt daarom erg lastig.

Als je een nieuwe hypotheek of lening wilt afsluiten, ben je er misschien achter gekomen dat je een negatieve BKR-registratie hebt. Dan ben je wellicht op zoek naar de antwoorden op deze vragen:

Kun je geld lenen met een negatieve BKR-registratie?

Het is erg lastig om als particulier geld te lenen met een negatieve BKR-registratie. Wanneer je een nieuwe lening of hypotheek aanvraagt, vraagt de nieuwe kredietverstrekker je gegevens op. Als ze zien dat jij een BKR-codering hebt, en dus achterloopt met betalen, zullen kredietverstrekkers je geen nieuw krediet te verstrekken. Ze willen graag de garantie dat jij je lening ook daadwerkelijk terugbetaalt.

Een BKR-registratie blijft 5 jaar zichtbaar na het beëindigen van het krediet. Als je achterliep met betalen, en dus een BKR-codering hebt, blijft dit ook 5 jaar te zien. Het BKR wil hiermee voorkomen dat mensen opnieuw betaalproblemen krijgen en bijvoorbeeld een nieuwe lening afsluiten om andere schulden af te lossen.

Wat is er mogelijk met een negatieve BKR?

Er bestaan mogelijkheden om een negatieve BKR-registratie te laten verwijderen. Zo kun je je kredietverstrekker aanschrijven met de vraag of deze de BKR-codering kan verwijderen. Bijvoorbeeld omdat je huidige situatie veranderd is. Lees ons artikel over het verwijderen van een negatieve BKR-registratie voor meer opties.

Heb je een negatieve BKR-codering en wil je toch lenen? Dan is het nog wel mogelijk om onderhands geld te lenen bij familie of vrienden. Zorg er dan wel voor dat je de afspraken (over bijvoorbeeld het bedrag, de rente, wijze van afbetalen en de looptijd) schriftelijk vastlegt.

Kun je geen geld lenen bij familie en vrienden? Dan is de enige andere mogelijkheid om te wachten; een doorlopend krediet of persoonlijke lening met negatieve BKR is niet mogelijk. Als je aan je betalingsverplichting hebt voldaan, verdwijnt de BKR-registratie na vijf jaar.

Laat je niet verleiden tot leningen bij kredietverstrekkers zonder BKR-toetsing. Dit zijn meestal erg dure leningen met hoge rentes waardoor je in de problemen kunt komen bij het afbetalen.

Ook meer lezen over het formuleren van spaardoelen?

Hoeveel sparen

Wil je sparen voor een financiële buffer of heb je bepaalde spaardoelen? Lees dan hier voor hoeveel spaargeld je gemiddeld moet zorgen.

Lees meer →

Spaarcalculator
Spaarcalculator

Wil je berekenen hoe lang je moet sparen om je doel te bereiken? Hoe hoog je rente of rendement was in de laatste jaren? Gebruik onze formules.

Lees meer →

Sparen tips
Sparen tips

Sparen is ingewikkeld? Niet met onze tien tips die je echt helpen bij het sparen van geld. Geïnspireerd door de psychologie, nieuwe economie en meer!

Lees meer →

Hoe kun je een negatieve BKR-registratie voorkomen?

Is je BKR-registratie verdwenen en wil je weer opnieuw geld lenen? Belangrijk bij het voorkomen van een BKR-codering in de toekomst, is het kiezen van een lening die bij je past, met een zo laag mogelijke rente. Dat klinkt misschien logisch maar zorg er daarom altijd voor dat je leningen met elkaar vergelijkt.

Kijk naar de verschillen in leenvorm (persoonlijke lening of doorlopend krediet), looptijd, rente en de voorwaarden. Bij het vergelijken van de voorwaarden moet je dan goed letten op bijkomende kosten voor bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen of een overlijdensrisicoverzekering.

Samengevat – geld lenen met een negatieve BKR

Met een negatieve BKR-registratie is geld lenen bij een bank of financiële instelling niet mogelijk. Je kunt nagaan of de negatieve registratie verwijderd kan worden maar als dit niet mogelijk is, zul je 5 jaar moeten wachten totdat de BKR-codering uit je overzicht verdwenen is óf een onderhandse lening bij familie of vrienden afsluiten. Je zou eventueel een lening bij een kredietverstrekker zonder BKR-toetsing af kunnen sluiten, maar dit is niet aan te bevelen.