
Geld lenen voor zonnepanelen
Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland. En dat is logisch; ze zijn niet alleen duurzaam maar ook gunstig voor je portemonnee: met zonnepanelen kun je flink besparen op je energierekening. De gemiddelde prijs voor de aanschaf van tien zonnepanelen ligt echter rond de € 5000. Niet iedereen heeft dit bedrag direct beschikbaar, maar er zijn ook mogelijkheden om geld te lenen voor zonnepanelen.
Wat zijn de mogelijkheden als je een lening wilt afsluiten voor zonnepanelen? In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen:
Op welke manieren kan ik zonnepanelen financieren?
Je kunt de aanschaf van zonnepanelen financieren met spaargeld of door een lening af te sluiten. Met spaargeld is het goedkoopst omdat geld lenen altijd geld kost. Een lening voor zonnepanelen kan toch een goed idee zijn. De investering betaalt zich in de loop van de tijd al snel terug.
Hoe lang het duurt voordat je je investering terugverdient, hangt af van een aantal factoren. Onder andere van de elektriciteitsprijs. Bij stijgende elektriciteitsprijzen verdien je de investeringskosten sneller terug. Gemiddeld is de terugverdientijd bij zonnepanelen 6 tot 7 jaar.
Als je geld leent voor je zonnepanelen is de terugverdientijd ook afhankelijk van de rente die je in totaal betaalt voor je lening. Hoe hoger de extra maandelijkse lasten op je lening, hoe lager de winst die je behaalt in de vorm van opgewekte stroom.

Als je geld nodig hebt, kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Maar wat is een persoonlijke lening precies en wat zijn de kosten? Lees het hier!
Hoe kan ik geld lenen voor zonnepanelen?
Net als voor andere leendoelen kun je voor zonnepanelen een persoonlijke lening afsluiten. De rente die je betaalt op een persoonlijke lening voor zonnepanelen is aftrekbaar in Box 1. Mits je de zonnepanelen installeert op je eigen koopwoning. Alleen de rente op leningen die je afsluit voor niet beweeglijke zonnepanelen die je op je eigen huis installeert mag je namelijk aftrekken.
Je hoeft natuurlijk geen huiseigenaar te zijn om een persoonlijke lening voor zonnepanelen af te sluiten. In dit geval kun je de rente echter niet aftrekken. Wel kun je de lening inzetten om je vermogen in Box 3 te verlagen.
Als je overwaarde hebt, kun je ook je hypotheek uitbreiden om je zonnepanelen te financieren. De rente is doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening en eveneens aftrekbaar. Je moet wel rekenen op extra kosten, dus bereken of het in jouw geval slim is om je zonnepanelen te financieren met je hypotheek.
Meer weten over hypotheek en vruchtgebruik? Klik op één van onderstaande infocards
Bloot eigendom en vruchtgebruik zijn ingewikkelde begrippen. Tijd om alles eens goed uit te leggen en te kijken naar de belastingen.

Je eigen woning valt standaard in Box 1. De onderliggende hypotheek kun je ook naar Box 3 verplaatsen. Is dat zinvol en hoe zit het met het fiscale plaatje?
Er zijn ook verschillende speciale leningen om zonnepanelen te financieren. Veel gemeenten of provincies bieden een duurzaamheidslening aan. De voorwaarden en tarieven van deze lening voor energiebesparende maatregelen verschillen per gemeente maar over het algemeen geldt dat de aanvrager ook eigenaar en bewoner moet zijn van de woning.
De energiebespaarlening is een andere speciale lening voor het verduurzamen van je woning. Deze vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds. Ook hier geldt dat je eigenaar en bewoner moet zijn van de woning. Daarnaast geldt dat je maximaal 75% van de lening mag gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen; de overige 25% moet je gebruiken voor een andere energiebesparende maatregel, zoals bijvoorbeeld het isoleren van je dak.
Tot slot bieden de Rabobank, ING en GreenLoans (dochter van ABN AMRO) groene leningen aan. Ook hiermee kun je je zonnepanelen financieren. Er gelden vaak bepaalde voorwaarden. In ons artikel over groene leningen lees je hier meer over.
Welke subsidies zijn er?
Er is geen landelijke aankoopsubsidie voor zonnepanelen. Sommige gemeenten hebben eigen subsidieregelingen en bieden de bovengenoemde duurzaamheidslening aan. De btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je wel terugvragen. Dat scheelt al 21%. Hoe je dit doet, lees je op de website van Milieu Centraal.
Maar ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Bovendien is de rente op een lening voor zonnepanelen voor je eigen huis aftrekbaar in Box 1, mits de zonnepanelen niet te verwijderen zijn zonder ze te beschadigen. Let wel op: de rente is niet aftrekbaar bij een doorlopend krediet.
Als je maximaal wilt profiteren, moet je niet te lang wachten met de aanschaf van zonnepanelen. Na 2023 gaat de huidige salderingsregeling waarschijnlijk wijzigen. De energieleverancier moet de stroom die je teruglevert verrekenen met de stroom die je afneemt. Na 2023 wordt de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk lager.
Samengevat – geld lenen voor zonnepanelen
Als je besloten hebt om een lening aan te vragen voor zonnepanelen, zijn er verschillende mogelijkheden. Naast een persoonlijke lening of het uitbreiden van je hypotheek zijn er verschillende speciale leningen zoals een duurzaamheidslening, groene lening of de energiebespaarlening. Bereken en vergelijk wat in jouw geval de gunstigste optie voor het lenen van zonnepanelen is.