
Geld lenen zonder of met een laag inkomen
Het is meestal niet mogelijk om geld te lenen bij een bank of kredietverstrekker als je geen inkomen hebt. Ze willen graag de zekerheid dat jij in staat bent de lening terug te betalen en zonder inkomen is dat onzeker. Zijn er alternatieven als je geen inkomen hebt en toch geld wilt lenen?
In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en de volgende vragen:
Wat zijn de mogelijkheden om geld te lenen zonder inkomen?
Als je geen inkomen hebt, en toch geld wilt lenen, kun je een onderhandse lening overwegen. Dan leen je, in plaats van bij de bank of een kredietverstrekker, van familie, vrienden of bekenden. Om problemen te voorkomen, is het erg belangrijk dat je alle gemaakte afspraken noteert in een leenovereenkomst.
Hierin moeten in ieder geval de het leenbedrag, de aflossingstermijnen en het rentetarief in opgenomen worden. Welke punten nog meer in het contract moeten staan en of een onderhandse lening in jouw geval een goede optie is, lees je in ons artikel over onderhandse leningen.
Een andere mogelijkheid om geld te lenen zonder inkomen of met een minimuminkomen, is door na te gaan of je een lening aan kunt vragen bij de gemeente waarin je woont. Bij sommige gemeenten kun je via de Gemeentelijke Kredietbank of een andere instantie terecht voor een persoonlijke of een sociale lening.
Een sociale lening is een lening voor personen van 18 jaar of ouder die niet bij een commerciële bank kunnen lenen om bepaalde redenen. Of en hoeveel je kunt lenen, hangt af van je persoonlijke en financiële situatie.
Studeer je nog en heb je geen of een laag inkomen? Dan kun je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een lening aanvragen. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden. Voordat je een lening aanvraagt, is het slim om eerst na te gaan of je recht hebt op een aanvullende beurs. Deze wordt namelijk omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Dit geldt niet voor een lening.

De basisbeurs werd in 2015 afgeschaft. Iedereen die studiefinanciering ontvangt, gaat hiervoor een lening aan bij de overheid. De rente die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) berekent, is weliswaar niet bijzonder hoog (momenteel 0%), maar toch heeft een studielening gevolgen. Voor je besteedbaar inkomen later en ook voor bijvoorbeeld een hypotheek.
Wat zijn de gevolgen voor je BKR?
Het BKR (Bureau Krediet Registratie) verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld ook het bezit van een creditcard geregistreerd. Als je altijd op tijd betaalt, hoeft een BKR-registratie in principe geen probleem te zijn.
Als je echter een betalingsachterstand hebt (gehad), kan dit leiden tot een negatieve BKR-registratie. Met een negatieve BKR-registratie is het vrijwel onmogelijk een lening af te sluiten. Zelfs als je na verloop van tijd weer (een hoger) inkomen hebt.

Lukt het niet om geld te lenen omdat je een BKR-codering hebt? Lees hier dan meer over de mogelijkheden om je BKR-registratie ongedaan te maken.

Met een negatieve BKR-registratie kan geld lenen bij een bank of financiële dienstverlener erg lastig worden. Zijn er verder nog mogelijkheden?

Een BKR-registratie hoeft niet per se negatief te zijn. Een BKR-codering is dit in de meeste gevallen wel. Lees hier meer over de verschillen.
Als je een sociale lening afsluit via je gemeente, wordt deze ook geregistreerd bij BKR. Een lening bij DUO wordt niet geregistreerd maar kan wel van invloed zijn als je een hypotheek wilt aanvragen.
Een onderhandse lening bij familie of vrienden wordt niet bij het BKR geregistreerd. Maar vraag jezelf af of een onderhandse lening überhaupt wel verstandig is als je een negatieve BKR-registratie hebt. Zo’n registratie is er om er voor te zorgen dat je geen kredieten afsluit die je niet af kunt betalen en zo niet (verder) in de financiële problemen komt.
Is geld lenen zonder inkomen verstandig?
Als je geen of een laag inkomen hebt en toch dringend geld nodig hebt, houd dan in je achterhoofd dat geld lenen altijd geld kost. Ook bij een onderhandse of sociale lening. Bedenk dan ook goed van tevoren of geld lenen in jouw situatie echt noodzakelijk is.
Laat je niet verleiden tot het afsluiten van een minilening of flitskrediet. Dit zijn leningen die je in korte tijd terug moet betalen en waarbij niet altijd een BKR-toetsing plaatsvindt. Dit lijkt misschien aantrekkelijk maar als je geen inkomen hebt, kun je hierdoor (verder) in de financiële problemen raken.
Heb je op een gegeven moment wel weer een (vast) inkomen? Zet dan elke maand een vast bedrag opzij. Als je een spaarbuffer opbouwt, hoef je in de toekomst geen geld te lenen als je inkomen wegvalt en je onverwachte uitgaven hebt.
Meer lezen over spaardoelen? Klik op één van onderstaande infocards

Wil je sparen voor een financiële buffer of heb je bepaalde spaardoelen? Lees dan hier voor hoeveel spaargeld je gemiddeld moet zorgen.

Wil je berekenen hoe lang je moet sparen om je doel te bereiken? Hoe hoog je rente of rendement was in de laatste jaren? Gebruik onze formules.

Sparen is ingewikkeld? Niet met onze tien tips die je echt helpen bij het sparen van geld. Geïnspireerd door de psychologie, nieuwe economie en meer!
Samengevat – geld lenen zonder inkomen
Geld lenen zonder inkomen is niet mogelijk bij een bank of kredietverstrekker. Maar als je toch dringend geld nodig hebt, kun je een onderhandse lening afsluiten bij familie of vrienden of nagaan of je een sociale lening kunt aanvragen bij je gemeente. Als je studeert, kun je een lening bij DUO afsluiten. Besef wel dat geld lenen altijd geld kost en vraag jezelf af of geld lenen als je geen vast inkomen hebt, in jouw geval wel verstandig is.