Groene leningen

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Groene lening

Het verduurzamen van de woning staat bij steeds meer Nederlanders op de agenda. En dat is niet zo vreemd; je bespaart op je energiekosten en levert een bijdrage aan klimaatverbetering. Als je niet voldoende spaargeld hebt, of je spaargeld liever aan andere zaken besteedt, kun je een groene lening afsluiten om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren.  

In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden en voorwaarden van groene leningen aan de hand van de volgende vragen:

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een lening waarbij je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen om in je huis energiebesparende maatregelen te nemen. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld om de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen. Maar ook om isolatiemaatregelen zoals bijvoorbeeld HR++ beglazing, dak- en/of vloerisolatie. 

Er zijn verschillende partijen die een groene lening aanbieden. Zo biedt de overheid de ‘energiebespaarlening’ aan. Deze groene lening kun je aanvragen via het Nationaal Warmtefonds. Bij verschillende gemeenten kun je een duurzaamheidslening aanvragen. Deze loopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Daarnaast zijn er nog andere kredietverstrekkers die een groene lening aanbieden. Zo heeft Greenloans, een dochteronderneming van de ABN AMRO, een groene lening voor energiebesparende maatregelen. Ook de Rabobank biedt een duurzaamheidslening aan, met een speciale vaste rente voor energiebesparende maatregelen.

Onderhandse lening

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een directe lening tussen bijvoorbeeld vrienden of familieleden. Leg alles goed vast om onnodige strijd te voorkomen.

Lees meer →

Lening oversluiten

Lening oversluiten

Sluit bestaande leningen over om geld te besparen of een gemakkelijker overzicht van je leningen te krijgen. Vooral nu de rentes laag zijn, kan dit de moeite waard zijn!

Lees meer →

Lening aanvragen

Lening aanvragen

Geld lenen kost geld. Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent voordat je schulden maakt. Maar hoe? Met onze tips voor het aanvragen van 'n lening!

Lees meer →

Wat is het verschil tussen een groene lening en andere leningen?

Het belangrijkste verschil met een ‘gewone’ lening is dat je bij een groene lening aan een bepaald aantal voorwaarden moet voldoen. Deze voorwaarden verschillen per kredietverstrekker maar over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je een groene lening alleen kunt afsluiten als de energiebesparende maatregelen door een erkend bouwinstallatiebedrijf worden uitgevoerd en je eigenaar en bewoner bent van de woning.

Soms worden er bij groene leningen extra voorwaarden gesteld. Zo mag je bijvoorbeeld bij een energiebespaarlening niet meer dan 75% van de lening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden en mogelijkheden om geld te lenen voor zonnepanelen.

Bij een ‘gewone’ lening kun je zelf bepalen welke maatregelen je wilt nemen en door welk bedrijf je deze laat uitvoeren of installeren. Daar staat tegenover dat voor groene leningen vaak een gunstig rentetarief geldt.

De exacte rentetarieven en voorwaarden van een groene lening verschillen per kredietverstrekker, dus vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk de voorwaarden en totale kosten goed. Ook het maximale leenbedrag en de looptijden van de lening verschillen per kredietverstrekker.

Als je de lening voor je eigen huis gebruikt en elke maand een vast bedrag aflost, is de rente die je betaalt over zowel een ‘gewone’ als een groene lening fiscaal aftrekbaar in box 1.

Meer doen met je spaargeld? Klik op één van onderstaande infocards

Hoeveel sparen

Hoeveel sparen

Wil je sparen voor een financiële buffer of heb je bepaalde spaardoelen? Lees dan hier voor hoeveel spaargeld je gemiddeld moet zorgen.

Lees meer →

Spaarcalculator

Spaarcalculator

Wil je berekenen hoe lang je moet sparen om je doel te bereiken? Hoe hoog je rente of rendement was in de laatste jaren? Gebruik onze formules.

Lees meer →

Sparen tips

Sparen tips

Sparen is ingewikkeld? Niet met onze tien tips die je echt helpen bij het sparen van geld. Geïnspireerd door de psychologie, nieuwe economie en meer!

Lees meer →

Welke subsidies zijn er?

Als huiseigenaar kun je subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen. De overheid biedt de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) aan. Deze subsidie geldt voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en vijf typen isolatiemaatregelen.

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je huiseigenaar bent en ook in de woning woont, en als je kunt aantonen dat de energiebesparende maatregelen of installaties nieuw aangeschaft of geïnstalleerd zijn. Ook hier geldt dat de installatie door een erkend bedrijf uitgevoerd moet zijn. 

De hoogte van de subsidie hangt bijvoorbeeld af van de grootte van het te isoleren oppervlakte. Je kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met de rekentool kun je berekenen op hoeveel subsidie je recht hebt. 

Samengevat groene lening

Met een groene lening kun je duurzaamheidsmaatregelen voor je woning financieren. Verschillende kredietverstrekkers bieden een groene lening aan, zo is er bijvoorbeeld de energiebespaarlening van de overheid. Bij een groene lening moet je voldoen aan een aantal voorwaarden maar daar staat een gunstig rentetarief tegenover. Vergelijk de voorwaarden en tarieven van groene en ‘gewone’ leningen goed.