Geld lenen voor verbouwing

Geld lenen voor verbouwing

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Geld lenen voor verbouwing

Wil je een nieuwe keuken of badkamer? Of toch eindelijk eens die dakkapel op zolder? Dan zul je een manier moeten vinden om de verbouwing te financieren. Met spaargeld is dit altijd het goedkoopst. Maar niet iedereen heeft zo’n bedrag bij elkaar gespaard. Geld lenen voor een verbouwing kan dan een optie zijn.

Maar wat is de voordeligste manier om met een lening een verbouwing te financieren? Om je daar meer inzicht in te geven, beantwoorden we in dit artikel de volgende vragen:

Wat kost een verbouwing?

Als je hebt besloten om te gaan verbouwen, zul je eerst moeten berekenen wat de verbouwing gaat kosten. Kijk daarbij niet alleen naar de materiaalkosten maar ook naar de kosten voor bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken of dakkapel.

Ga je dingen zelf doen, bijvoorbeeld je oude badkamer of keuken slopen, of laat je het meeste werk doen? Vraag in ieder geval offertes aan bij verschillende bedrijven zodat je kunt vergelijken. Controleer goed wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen. Bij de aanschaf van een nieuwe badkamer of keuken is het niet ongebruikelijk om af te dingen; blijf wel realistisch.

De totale kosten voor een verbouwing zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn onder andere: de afmetingen, de materialen die je kiest en hoeveel je zelf kunt doen. In onderstaande tabel geven we een indicatie van de gemiddelde kosten per verbouwing.

VerbouwingGemiddelde kosten
Badkamer€ 4000 - € 13.000
Keuken€ 5000 - € 15.000
Aanbouw€ 15.000 - € 30.000
Dakkapel€ 3000 - € 8000
Zonnepanelen€ 4000 - € 8000

Hoe kan ik een verbouwing financieren?

De verbouwing met spaargeld financieren, is het goedkoopst omdat geld lenen altijd geld kost. De rentes op leningen zijn namelijk altijd hoger dan de rentes die je op spaargeld ontvangt. Als je niet voldoende spaargeld hebt, kun je er voor kiezen om (een deel van) de verbouwing te financieren met een persoonlijke lening. Je leent een van tevoren vaststaand bedrag dat je in termijnen terugbetaalt.

Als je overwaarde hebt op je huis, kun je er ook voor kiezen om de verbouwing te financieren door je hypotheek te verhogen. Door de lage rente klinkt dit misschien aantrekkelijk maar je moet ook rekenen op extra kosten. Vanwege deze kosten, is het financieren van de verbouwing met je hypotheek volgens het Nibud alleen aan te raden als de verbouwing meer dan € 25.000 kost.

Hoewel de rente bij persoonlijke leningen hoger is dan bij een hypotheek, is een persoonlijke lening bij een verbouwing onder deze grens vaak voordeliger dan het verhogen van de hypotheek. Zolang je het geld gebruikt voor je eigen woning, is de rente voor de lening van je verbouwing bovendien aftrekbaar.

Hierdoor is het afsluiten van een doorlopend krediet om je verbouwing te financieren dan ook minder geschikt; je kunt de rente niet aftrekken. Bovendien is de rente doorgaans hoger dan bij een persoonlijke lening of je hypotheek.

Persoonlijke lening
Persoonlijke lening

Als je geld nodig hebt, kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Maar wat is een persoonlijke lening precies en wat zijn de kosten? Lees het hier!

Lees meer →

Wat kost een lening voor een verbouwing?

Als je geld leent voor een verbouwing, is het verstandig de offertes van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Denk ook na over de looptijd van je persoonlijke lening. Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor een langere looptijd te kiezen omdat je maandlasten dan lager zijn, maar uiteindelijk kost de lening voor de verbouwing van je huis je dan meer.

Dit is te zien in onderstaande tabel waarin de kosten per maand en de totale kosten voor een verbouwing van € 15.000 met een rentepercentage van 7% zijn berekend.

LeenbedragDebetrenteLooptijdTermijnbedrag per maandTotaal te betalen bedrag
€ 15.0007%3 jaar€ 462€ 16.632
€ 15.0007%5 jaar€ 295€ 17.700
€ 15.0007%10 jaar€ 173€ 20.760

Vergelijk ook de totale kosten voor de lening voor je verbouwing, dus ook bijvoorbeeld de afsluit- en boetekosten. Voor bepaalde duurzame verbouwingen is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen. Je kunt de subsidiewijzer van de Rijksoverheid invullen om te kijken of de verbouwing van jouw huis hiervoor in aanmerking komt.

Een verbouwing kan je woning in waarde laten stijgen dus vergeet niet om na je verbouwing je woonverzekering te checken, zodat je nog steeds goed verzekerd bent.

Meer weten over verschillende spaardoelen?

Sparen voor uitzet
Sparen voor uitzet

Er komt een hoop kijken bij op jezelf wonen. Daarom is het slim om nu alvast te beginnen met sparen voor je uitzet. Lees hier hoe je dat doet.

Lees meer →

Sparen voor huis
Sparen voor huis

Hoeveel moet je tegenwoordig gemiddeld sparen voor een huis? En hoe krijg je het streefbedrag zo snel mogelijk bij elkaar gespaard? Lees onze 5 tips!

Lees meer →

Sparen voor kind
Sparen voor kind

Benieuwd naar hoe je het beste kunt sparen voor je kind? Lees alles over. Hoeveel een kind gemiddeld kost. Belastingen bij het sparen voor een kind.

Lees meer →

Samengevat – geld lenen voor verbouwing

Een verbouwing financieren kan op verschillende manieren. Het goedkoopst is met spaargeld. Als je geld wilt lenen voor je verbouwing kun je je hypotheek verhogen of een persoonlijke lening aanvragen. Bereken wat in jouw geval de voordeligste manier van financieren is. Een persoonlijke lening is vaak bij niet al te grote verbouwingen voordeliger.