Met BKR

 

Geld lenen met BKR-registratie

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Geld lenen met BKR

Niet alle Nederlanders weten misschien dat je automatisch bij het BKR geregistreerd wordt zodra je een krediet afsluit met een waarde van meer dan € 250 en een looptijd van meer dan één maand. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor een betaalrekening waar je rood kunt staan, of het bezit van een creditcard. Meer dan 11 miljoen Nederlanders hebben daarom een BKR-registratie.

Dat deze registratie lang niet altijd negatief hoeft te zijn – en in de meeste gevallen zelfs positief – leggen we in dit artikel uit aan de hand van de volgende vragen:

Wat is een BKR-registratie?

Als je ergens een lening afsluit, en dit kan variëren van een persoonlijke lening tot aan bijvoorbeeld een telefoon die je afbetaalt, wordt deze lening geregistreerd bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). 

Deze stichting is in 1965 opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners. Deze partijen wilden graag van een onafhankelijke partij inzicht krijgen in het aantal kredieten dat iemand heeft. Om op deze manier te voorkomen dat mensen nieuwe leningen afsloten om oude af te betalen.

En zo werkt het nu nog steeds. Als jij een nieuwe lening of hypotheek aanvraagt, geeft het BKR de kredietverstrekker inzicht in de leningen die je hebt gehad of nog hebt lopen en of je die altijd op tijd hebt betaald. Als je geen betalingsachterstanden hebt, is de BKR-registratie geen probleem en kan deze zelfs in je voordeel werken: andere kredietverstrekkers kunnen zien dat jij altijd op tijd betaalt.

Een negatieve BKR-registratie heeft mogelijk andere gevolgen. Dit betekent namelijk dat je een betalingsachterstand hebt (gehad). Er wordt een codering geplaatst waarmee de nieuwe kredietverstrekker kan zien wat er aan de hand was en welke afspraken met betrekking tot terugbetalen zijn gemaakt. Op basis van deze gegevens kan een nieuwe kredietverstrekker besluiten om je geen lening te geven.

Wat is het verschil tussen een BKR-registratie en een BKR-codering?

Een BKR-registratie hoeft dus niet direct negatief te zijn. Een BKR-codering is dit wel omdat je pas een BKR-codering krijgt als je je schulden niet op tijd aflost of hebt afgelost. Een BKR-codering blijft 5 jaar in het registratieoverzicht staan.

Als je achterloopt met de betaling van je krediet, zie je een achterstandsmelding (A). Als je de betalingsachterstand weer inloopt zie je ook een H (herstelmelding). Daarnaast kunnen de cijfers 1 t/m 5 nog op je overzicht staan. Deze geven inzicht in bijvoorbeeld een betalingsregeling of kwijtschelding van schulden.

Ook meer weten over beleggen?

ETF Risico
ETF Risico


Heldere en gemakkelijke spreiding van je investeringsgeld over verschillende aandelen. Maar hoe zit het met de risico’s van ETF’s? Lees waar je goed op moet letten.

Lees meer →

ETF


Alles wat we geschreven hebben over ETF’s op één plek. Met links naar interessante artikelen over ETF’s kopen, AEX- en DAX-ETF’s, jouw persoonlijke risicoprofiel en meer

Lees meer →

ETF Portefeuille
ETF-portefeuille samenstellen

Ook zonder diepgaande kennis van de beurs kun je een beleggingsplan samenstellen. Met ETF’s en andere investeringen. Lees hier hoe je jouw portfolio samenstelt!

Lees meer →

Welke type leningen worden geregistreerd bij het BKR?

Er zijn maar een paar leningen die niet worden geregistreerd bij het BKR. Dit zijn een studieschuld, een lening van familie of vrienden (onderhandse lening) of een hypotheek voor je eigen woning.

Alle andere kredieten worden wel geregistreerd bij het BKR. Dit kunnen de volgende kredieten zijn (de meesten met een krediet van meer dan € 250):

  • Telefoonkrediet: een telefoonabonnement waarbij je een mobiele telefoon op afbetaling hebt gekocht.
  • Rood staan op je betaalrekening.
  • Een creditcard met gespreide betaling in termijnen.
  • Een persoonlijke lening: hiermee leen je een vaststaand bedrag voor een bepaalde tijd. 
  • Doorlopend krediet: hiermee kun je tot aan een afgesproken limiet geld opnemen.
  • Goederenkrediet: kopen op afbetaling waarbij je je aankoop in termijnen achteraf betaalt.
  • Een private leaseauto: 65% van het totale leasebedrag staat bij het BKR geregistreerd.
  • Een zakelijk krediet: als je een krediet afsluit voor zakelijke doeleinden, worden kredieten van meer dan € 1000 geregistreerd.
  • Registratie van een schuldregeling: dit kan een schuldbemiddeling of een saneringskrediet zijn.
  • Hypotheek: alleen een hypotheek voor een 2e huis of ander pand wordt bij het BKR geregistreerd. Ook een restschuld die je overhoudt na de verkoop van je huis, wordt geregistreerd.

Kun je geld lenen met een BKR-registratie?

Ja, als je geen negatieve BKR-registratie hebt, kun je in de meeste gevallen geld lenen. Heb je een BKR-codering? Dan kan het lastiger worden. Kredietverstrekkers willen het liefst de zekerheid hebben dat mensen de lening terug kunnen betalen.

Maar dit betekent niet dat het verkrijgen van een lening onmogelijk is met een negatieve BKR-registratie. Zo kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de kredietverstrekker en uitleggen dat je situatie is veranderd.

Je kunt meer lezen in ons artikel over het verwijderen van een negatieve BKR-registratie. Is het onmogelijk om je negatieve BKR-registratie te verwijderen? Dan kun je mogelijk een onderhandse lening afsluiten en geld lenen bij familie of vrienden.

Samengevat – geld lenen met BKR-registratie

Geld lenen met een BKR-registratie hoeft geen probleem te zijn en kan zelfs in je voordeel werken: andere kredietaanbieders zien dat jij altijd op tijd betaalt. Heb je een betalingsachterstand? Dan kan geld lenen met een BKR-codering lastig worden, maar in sommige gevallen nog wel mogelijk.