Consumptief krediet/lening

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Consumptief krediet

Een consumptief krediet is een krediet dat verstrekt wordt voor roerende goederen. Dit is het verschil tussen consumentenleningen en hypothecaire kredieten. Hypotheken worden namelijk verstrekt voor blijvende, onroerende goederen. Hierdoor gelden er andere voorwaarden.

Meer weten over consumptieve kredieten? Bij hoogstespaarrente.eu lees je alles wat je moet weten over deze leningen voor particulieren.

Wat is een consumptief krediet?

De naam zegt het al: consumptieve kredieten zijn bedoeld voor consumptiedoeleinden. Hierbij gaat het om een geldsom, dit heet dan een geldkrediet, of een krediet voor een verstrekt product, een goederenkrediet. Dit kan bijvoorbeeld een wasmachine of auto zijn.

Zowel persoonlijke kredieten als doorlopende kredieten zijn vormen van consumptieve kredieten. De gemakkelijkste definitie van een consumptief krediet is eigenlijk: iedere lening die particulieren af kunnen sluiten, behalve hypotheken.

Hoeveel kan ik lenen

Hoeveel kan ik lenen

Wil je een persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvragen? Lees in dit artikel hoe je zelf kunt berekenen wat je maximaal kunt lenen.

Lees meer →

 Zonder/laag inkomen

Zonder/laag inkomen

Heb je dringend geld nodig maar geen inkomen? Lees hier meer over de mogelijkheden als je geld wilt lenen zonder inkomen.

Lees meer →

Persoonlijke lening aftrekbaar

Persoonlijke lening aftrekbaar

Je kunt rente op een persoonlijke lening mogelijk aftrekken van de belasting. En met de schuld je vermogen in Box 3 verlagen. Lees er hier alles over.

Lees meer →

Wat is het verschil tussen een consumptief krediet en een hypothecair krediet?

Hypothecaire kredieten hebben een onderpand. Bijna altijd onroerend goed. Bij een hypotheek die je voor je huis afsluit, dient je koopwoning als onderpand. De kredietverstrekker heeft het recht om beslag te nemen op je huis als je niet aan je betaalverplichtingen voldoet. Consumentenleningen hebben dit niet.

Eigenlijk zijn er slechts twee verschillen tussen consumptieve kredieten en hypothecaire kredieten. Deze hebben vooral te maken met de reden waarvoor de lening afgesloten wordt.

Aan de ene kant hebben hypothecaire kredieten een langere looptijd. Dit omdat het aankoopbedrag doorgaans veel hoger is en het onderliggende object doorgaans veel minder snel in waarde afneemt. Met een lange looptijd kan het hoge bedrag over een langere periode terugbetaald wordt.

Daarnaast heb je bij een hypothecair krediet mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Hiertoe moet het krediet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is er een verplichting om af te lossen en zijn er eisen aan de hoogte van de aflossingen. Ook moet het hypothecair krediet ingezet worden voor een eigen huis om in Box 1 te vallen.

Ook de rente op consumptieve leningen die je inzet voor je eigen woning kun je mogelijk aftrekken van de belasting. Aan de andere kant mag je kredieten, zowel hypothecair als consumptief, die je niet in kunt zetten in Box 1, doorgaans aftrekken van je vermogen in Box 3.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van consumptieve kredieten?

Allereerst heb je bij consumentenleningen altijd de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. In vrijwel alle gevallen is een persoonlijke lening een betere optie. De voorwaarden zijn duidelijker, de rente is vast en je ontvangt het gehele bedrag op dag één op je rekening. Daarnaast kun je mogelijk de rente die je over een persoonlijke lening betaalt aftrekken, mits je dit voor je eigen huis inzet; bij een doorlopend krediet gaat dit niet.

Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Als je geld nodig hebt, kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Maar wat is een persoonlijke lening precies en wat zijn de kosten? Lees het hier!

Lees meer →

Je kunt voor je consumptieve lening het beste verschillende aanbiedingen opvragen bij verschillende kredietverstrekkers. Bedenk voordat je dit doet hoeveel geld je wilt gaan lenen en hoe lang je wilt doen over het terugbetalen. Zoals altijd geldt: een langere looptijd betekent langer afbetalen, maar een minder hoog bedrag per maand. Uiteindelijk kost de lening wel meer.

Vergelijk nu de aanbiedingen voor je consumentenlening op:

  • Rentebedrag per jaar
  • Totale kosten
  • Voorwaarden om vervroegd af te kunnen lossen
  • Heeft de kredietverstrekker een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)?

Aan de hand van deze korte checklist kun je de meest geschikte aanbieding voor jouw consumptieve krediet uitkiezen.

Overigens zijn er voor verschillende soorten consumentenlening (en hypothecaire lening) ook speciale kredietvormen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Duurzaamheidslening’ en de ‘Starterslening’ van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze hebben vaak gunstigere voorwaarden, maar ook strenge eisen waarvoor het geld gebruikt moet worden.

Ook meer lezen over de spaartaks?

Fictief rendement

Fictief/forfaitair rendement

De spaartaks komt ieder jaar weer om de hoek kijken. Waarom betaal je belasting over een fictief rendement en hoe wordt dit berekend? Lees meer!

Lees meer →

Verschil Box 1 Box 3

Verschil Box 1 Box 3

Om de inkomstenbelasting te berekenen, is inkomen in 3 boxen verdeeld met verschillende belastingtarieven. Lees hier meer over de verschillen.

Lees meer →

Belasting tweede huis

Belasting tweede huis

Je tweede woning valt in Box 3. Behalve als je commercieel verhuurt. Hoe zit het met tijdelijke verhuur, deelverhuur en meer? Lees het hier!

Lees meer →

Samengevat – consumptief krediet

Een consumptief krediet, ook wel consumentenlening genoemd, is iedere lening die niet hypothecair is. Deze kredietvorm heeft dus geen onderpand. Zulke kredieten kunnen verstrekt worden voor goederen, zoals een auto, of in de vorm van een geldsom. Er is verder nog een verschil tussen persoonlijke leningen en doorlopende kredieten.