BKR registratie verwijderen

Je BKR-registratie verwijderen: opties

Hoogste spaarrente » Geld lenen » BKR registratie verwijderen

Meer dan 11 miljoen Nederlanders hebben een BKR-registratie. Alle kredieten (dus ook bijvoorbeeld een creditcard) van meer dan € 250 die langer dan één maand lopen worden geregistreerd. Pas als je achterloopt met betalen, heb je een negatieve BKR-registratie. Het kan dan moeilijk zijn om een hypotheek of lening aan te vragen.

Een BKR-registratie blijft 5 jaar staan. Dit kan in sommige gevallen te lang zijn. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

Is het mogelijk om een negatieve BKR-registratie te verwijderen?

Je staat negatief geregistreerd bij het BKR als je een betalingsachterstand van 60 dagen of langer hebt of hebt gehad. Het doel van de BKR-registraties is om zowel consumenten als kredietverstrekkers te beschermen. Kredietverstrekkers kunnen banken of bedrijven zijn maar ook bijvoorbeeld een winkel waar je achteraf in termijnen kunt betalen (‘buy now, pay later’).

Een nieuwe kredietverstrekker kan de BKR-registraties inzien. Zodra de kredietverstrekker merkt dat je een BKR-codering hebt, zal deze je geen nieuwe lening verstrekken, omdat ze zien dat er een betaalachterstand is ontstaan. Een BKR-registratie vervalt 5 jaar nadat je krediet is beëindigd. Dit omdat het BKR wil voorkomen dat mensen met betaalproblemen in deze periode opnieuw in de problemen komen. 

Als je negatieve BKR-registratie niet terecht is, omdat je bijvoorbeeld een kortlopende betalingsachterstand hebt gehad of je situatie veranderd is, zijn er mogelijkheden om van je BKR-codering af te komen. Hieronder staat beschreven welke stappen je dan kunt nemen.

Als de negatieve BKR-registratie om een terechte reden is ontstaan, is het heel moeilijk om er vanaf te komen. Toch zijn er ook dan mogelijkheden om de negatieve BKR-codering te laten verwijderen. Of dat in jouw situatie mogelijk is, hangt af van verschillende factoren.

Wat zijn de stappen om een BKR-codering te verwijderen?

Stap 1: vraag een overzicht met je gegevens aan bij het BKR

Wil je een nieuwe lening of hypotheek aanvragen? Ga dan eerst naar de website van het BKR en vraag je kredietoverzicht op.

Stap 2: controleer of de codes die bij je schuld staan, kloppen

Op je kredietoverzicht zie je verschillende codes. Als je achterloopt met de betaling van je krediet, zie je een achterstandsmelding (A). Als je weer inloopt op je betalingsachterstand zie je ook een H (herstelmelding). Daarnaast kunnen de cijfers 1 t/m 5 nog op je overzicht staan. Deze zijn bedoeld om inzicht te geven in bijvoorbeeld een betalingsregeling of kwijtschelding van schulden.

Stap 3: stuur een brief naar je kredietverstrekker

Kloppen de gegevens niet? Neem dan contact op met je bank of kredietverstrekker. Zij leveren de gegevens aan het BKR en alleen zij kunnen de gegevens aanpassen. Het BKR zelf kan dit niet. Leg uit waarom je het niet eens bent met je negatieve registratie, wat de gevolgen voor jou zijn en overleg wat er gedaan moet worden om de BKR op te heffen.

Stap 4: ga naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening

Als je er niet uitkomt met je bank of kredietverstrekker, kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Dit kost je niets en is volledig online. Je kunt eerst wat korte vragen beantwoorden om te zien of het Kifid jouw klacht kan behandelen.

Wil je meer weten over sparen?

Internetsparen
Internetsparen


Volledig online sparen en direct bij je spaargeld kunnen? Dat is een internetspaarrekening. Lees alles over hoe je de beste internetspaarrekening vindt.

Lees meer →

Sparen


Overzichtspagina voor alle spaaronderwerpen op hoogstespaarrente.eu. Klik verder om meer te weten te komen over spaardoelen, spaarstrategieën en meer

Lees meer →

Wat te doen met spaargeld
Wat te doen met spaargeld?

Heb je in 2021 50.000 euro of een ton aan spaargeld? En weet je niet wat je het beste met je spaargeld kunt doen? Lees onze 7 tips.

Lees meer →

Wat als het verwijderen van de negatieve BKR-registratie niet lukt?

Als het nog niet gelukt is om je negatieve BKR-registratie ongedaan te maken, kun je ook nog naar de rechter stappen of naar een organisatie gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties. Dan gaat het je echter wel geld kosten. Bovendien is succes nog niet gegarandeerd. Let hier dus wel mee op en vraag van tevoren een offerte aan zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Als je toch dringend geld nodig hebt, kun je onderhands geld lenen. Je leent dan niet bij een bank, maar bij familie of vrienden. Zorg er dan wel voor dat je gemaakte afspraken, over bijvoorbeeld het bedrag, de rente, wijze van afbetalen en de looptijd, schriftelijk vastlegt.

Samengevat – BKR-registratie verwijderen

Er zijn verschillende manieren om je negatieve BKR-registratie ongedaan te maken. Ga altijd eerst naar je bank of kredietverstrekker. Als je er dan niet uitkomt, kun je een klacht indienen bij het Kifid. Lukt het niet om je BKR-codering ongedaan te maken en heb je wel dringend geld nodig? Overweeg dan om geld te lenen bij familie of vrienden.