Geld lenen auto

Je auto financieren

Hoogste spaarrente » Geld lenen » Auto financieren

Ben je op zoek naar een grotere auto omdat het elk jaar met de kampeervakantie allemaal net niet past? Of wil je overstappen op hybride of elektrisch rijden? Allemaal redenen om eens bij de autodealer langs te gaan. Hoewel je huidige auto misschien nog wat geld oplevert, zul je toch flink in de buidel moeten tasten bij de aanschaf van een nieuwe auto.

In 2020 was de gemiddelde nieuwwaarde van een personenauto € 37.053. Niet iedereen heeft zo’n bedrag direct beschikbaar. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

Hoe kun je een auto financieren?

Er zijn verschillende manieren om je auto te financieren: met spaargeld, door geld te lenen, op afbetaling bij de dealer of via private lease. Met spaargeld is economisch het meest voordelig omdat geld lenen altijd geld kost. Maar wat als je huidige auto het plotseling begeeft en je niet voldoende op je spaarrekening hebt staan?

Dan kun je ervoor kiezen geld te lenen voor je nieuwe auto. Voor het financieren van een auto is een persoonlijke lening geschikter dan een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening weet je van te voren welk bedrag je maandelijks moet betalen en wanneer je de lening afgelost hebt.

Het lijkt misschien handig om je auto direct te financieren bij de dealer waar je deze aanschaft. Dit kan dan vaak op afbetaling waarbij je in termijnen aflost. Maar meestal is de rente die je betaalt erg hoog en de looptijd lang. Hierdoor loop je het risico dat je de auto door waardevermindering (de afschrijvingskosten) niet meer door kunt verkopen.

Er zijn ook steeds meer mensen die voor private lease kiezen om hun auto te financieren. Bij private lease betaal je maandelijks een bedrag om van de auto gebruik te maken. In dit bedrag zijn vaak verzekeringen, onderhoud en reparaties inbegrepen. Private lease kan in sommige gevallen erg duur zijn, bovendien wordt de auto nooit jouw eigendom.

Persoonlijke lening
Persoonlijke lening

Als je geld nodig hebt, kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Maar wat is een persoonlijke lening precies en wat zijn de kosten? Lees het hier!

Lees meer →

Welke vorm van autofinanciering past bij jou?

Of geld lenen voor een auto in jouw geval verstandig is, hangt van je persoonlijke omstandigheden en wensen. Het is goed om je te realiseren dat alle bovengenoemde vormen van het financieren van een auto – sparen uitgezonderd – leningen zijn die geregistreerd worden bij het BKR.

BKR registratie verwijderen
BKR registratie verwijderen

Lukt het niet om geld te lenen omdat je een BKR-codering hebt? Lees hier dan meer over de mogelijkheden om je BKR-registratie ongedaan te maken.

Lees meer →

Negatieve BKR
Negatieve BKR


Met een negatieve BKR-registratie kan geld lenen bij een bank of financiële dienstverlener erg lastig worden. Zijn er verder nog mogelijkheden?

Lees meer →

Geld lenen met BKR
Geld lenen met BKR


Een BKR-registratie hoeft niet per se negatief te zijn. Een BKR-codering is dit in de meeste gevallen wel. Lees hier meer over de verschillen.

Lees meer →

Bepaal van tevoren je budget en houd daarbij ook rekening met wat je uit moet geven aan verzekeringen, motorrijtuigbelasting, brandstof, reparatie en onderhoud. Denk daarnaast ook aan de afschrijving: het rijden in een nieuwe auto rijden is meestal duurder dan een gebruikte auto. Auto’s dalen namelijk in de eerste jaren het meest in waarde. Daar staat tegenover dat je met een nieuwe auto een kleinere kans op onverwachte kosten hebt.

Bedenk ook van tevoren of je het belangrijk vindt of je auto echt jouw eigendom is. Als je dit belangrijk vindt, kun je private lease al doorstrepen. Aan de andere kant heeft private lease dan wel weer als voordeel dat je altijd in een nieuwe auto rijdt en dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Als je twijfelt tussen geld lenen voor een eigen auto of private lease, vergeet dan ook niet te kijken naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd voor de autoverzekering: als je veel schadevrije jaren hebt, is kopen vaak voordeliger dan leasen. 

Bereken hoeveel je per jaar rijdt. Als je maar weinig rijdt, is een eigen auto vaak voordeliger dan private lease auto. En bepaal hoe lang je in de auto wilt blijven rijden. Dit neem je mee in het berekenen van je autolening, zodat je niet nog een lening moet afbetalen voor een auto die je niet meer hebt.

Wanneer kan private lease een betere keus zijn dan een auto kopen met een lening?
Als je de zekerheid wilt hebben dat er geen onverwachte kosten voor onderhoud en bij schade of diefstal zijn.
Als je in een nieuwe auto wilt rijden, kan het voordeliger zijn dit via private lease te doen omdat leasemaatschappijen schaalvoordelen hebben. Zij kopen groot in en dit kan voordelig uitpakken op het tarief.
Als je al weet dat je maar een aantal jaar in de auto wilt rijden: bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat en hem dan niet meer nodig hebt. Door de hoge afschrijving van nieuwe auto’s, kan private lease voordeliger zijn.

Op zoek naar spaartips?

Hoeveel sparen
Hoeveel sparen

Wil je sparen voor een financiële buffer of heb je bepaalde spaardoelen? Lees dan hier voor hoeveel spaargeld je gemiddeld moet zorgen.

Lees meer →

Spaarcalculator
Spaarcalculator

Wil je berekenen hoe lang je moet sparen om je doel te bereiken? Hoe hoog je rente of rendement was in de laatste jaren? Gebruik onze formules.

Lees meer →

Sparen tips
Sparen tips

Sparen is ingewikkeld? Niet met onze tien tips die je echt helpen bij het sparen van geld. Geïnspireerd door de psychologie, nieuwe economie en meer!

Lees meer →

Hoeveel kan ik lenen voor aan auto?

Als je hebt besloten je auto te financieren met een lening, ga dan zeker niet over één nacht ijs en vergelijk autoleningen op basis van looptijd, voorwaarden en de rentepercentages.

Bij de meeste kredietverstrekkers kun je met een persoonlijke lening maximaal € 75.000 lenen. Welke autofinanciering voor jou het goedkoopst is, hangt naast de looptijd en het rentepercentage ook af van je persoonlijke omstandigheden.

Je kunt ook overwegen om niet het gehele bedrag te lenen, maar een deel van het benodigde bedrag voor je auto te financieren met spaargeld. Sparen blijft economisch de meest voordelige manier van autofinanciering.

Kun je nog een tijdje wachten met de aanschaf van een nieuwe auto? Kijk dan eens naar de mogelijkheden je geld tijdelijk vast te zetten op een depositospaarrekening. Op deze rekeningen ontvang je nog een aantrekkelijke rente waardoor je het geld voor je nieuwe auto sneller bij elkaar kunt sparen.

Samengevat Auto financieren

Er zijn verschillende manieren om je auto te financieren: sparen, private lease en lenen. Omdat lenen altijd geld kost, is sparen de goedkoopste optie. Bij private lease betaal je elke maand een vast bedrag maar de auto wordt nooit jouw eigendom. Met een persoonlijke lening is de auto direct in jouw bezit maar kun je nog te maken krijgen met onverwachte kosten. Het hangt van je persoonlijke omstandigheden en wensen af welke vorm van autofinanciering het beste bij jou past.