Deposito sparen

  • Spaarrentes tot wel 1,50% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 500
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

Hoogste spaarrente » Deposito sparen

Kun je geld een tijdje missen? En wil je een hogere rente op je spaargeld? Ruil wat vrijheid in voor rendement en kies een deposito.

In dit artikel behandelen we de drie belangrijkste vragen die je kunt hebben over depositorekeningen.

Laten we beginnen met wat deposito sparen nu eigenlijk betekent.

*Alle getoonde rentetarieven zijn nominaal op jaarbasis. In dit voorbeeld is gewerkt met een inleg van € 25.000. De berekening houdt geen rekening met het rente op rente principe. Bij sommige banken geldt een welkomstbonus.

Wat is een deposito?

Een spaardeposito is een bankrekening waarop je geld voor een langere periode vastzet (de looptijd). In ruil hiervoor krijg je vaak een vaste rente, die hoger is dan bij spaarrekeningen. Vaak geldt, hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

Deposito’s hebben de volgende vijf eigenschappen. Dit is ook gelijk het verschil tussen een spaarrekening en een deposito.

1: Je geld staat vast

Bij een deposito spaarrekening zet je jouw geld een tijdje opzij. In deze periode kun je niet bij het geld. Geld tussentijds opnemen is niet mogelijk. Als dit wel mogelijk is, betaal je hiervoor een boete of verlies je de opgebouwde rente.

2: De rente staat vast

De bank kan de rente die je op je spaarrekening ontvangt iedere dag aanpassen. Zogenaamde flexibele rente. Dit is bij een deposito niet het geval. Aan het begin zie je direct hoeveel rente je ieder jaar ontvangt. Zo weet je ook precies hoeveel geld je aan het eind van de rit op je rekening hebt staan.

3: Minimuminleg

Op je spaarrekening hoef je geen geld te hebben staan. Bij een deposito is dit niet zo. Banken hanteren een minimuminleg. En vaak ook een maximuminleg. De minimuminleg verschilt van een paar honderd euro tot tienduizend euro of meer.

4: Renteuitkering

Bij de meeste deposito’s wordt je rente jaarlijks verrekend. De rente kan aan je uitgekeerd worden, of op de rekening gestort worden. Met de huidige lage rentetarieven is rente-op-rente minder belangrijk geworden. Maar met (zeer) lange looptijden is het goed om na te lopen wanneer en hoe je jouw rente ontvangt.

5: Hogere rentes

Het belangrijkste verschil tussen spaarrekeningen en depositorekeningen? Je ontvangt normaal gesproken een hogere rente op je depositorekening. De reden is simpel. Omdat je geld langer vaststaat, kan je bank beter plannen met het geld. Hierdoor behaalt de bank meer rendement op het geld, en wordt jij beloond met een hogere rente.

Deposito’s vergelijken – vind de beste depositorekening?

Bij je zoektocht naar de beste aanbiedingen voor deposito sparen vergelijk je looptijd, rente, minimum/maximum inlegbedrag, veiligheid, rente-uitkering en voorwaarden voor bijstorten en opnemen.

Lees hieronder meer over deze zeven eigenschappen, die je helpen om de beste depositorekening met de hoogste rente te vinden.

Looptijd

Hoe lang kun je zonder het geld? Gaat je kind in 6 jaar studeren? Dan is een looptijd van 6 jaar een logische optie. Maar misschien kies je ervoor om eerst een depositorekening van 3 jaar af te sluiten, om te kijken of je over 3 jaar misschien een hogere rente ontvangt.

Rentetarieven

Natuurlijk wil je waar voor je geld. Of in dit geval rente. En hier wringt de schoen in Nederland. De rentes zijn lager dan ooit. Soms word je als trouwe spaarder zelfs beloond met een negatieve rente. Vergelijk dus de deposito tarieven. In het buitenland, via Raisin, ontvang je nog een hogere rente. Kijk dus ook eens over de landsgrenzen, in andere EU-landen.

Minimum inlegbedrag

Laten we eerlijk zijn, het heeft op het moment geen zin om een bedrag onder de € 1000 op een depositorekening te zetten. Zelfs met een rente van 1% (veel hoger dan je in Nederland anno 2021 ontvangt) ontvang je dan minder dan een tientje rente per jaar. 

Toch hebben sommige aanbieders hogere minimum inlegbedragen. Houd er dus rekening mee bij het vergelijken van depositorekeningen als je een wat lager bedrag opzij gaat zetten.

Maximum inlegbedrag

Sommige depositorekeningen hebben een maximum inlegbedrag. Vaak is dit bijvoorbeeld € 100.000. Dit is ook bij Raisin het geval. Waarom? Het is niet zo dat de bank niet graag meer geld wil hebben. Maar de depositogarantiestelsel in de EU garanderen bedragen tot € 100.000. Zolang je niet meer geld bij een bank parkeert, is al je geld gegarandeerd.

Veiligheid

Nu dat we het over veiligheid hebben. Veel banken buiten de EU lokken met hoge rentes. Houd het Icesave-debacle in je achterhoofd. Zodra je geld buiten de EU parkeert, valt het niet meer onder één van de garantiestelsels met geharmoniseerde regels. Als je geld in een andere valuta aangehouden wordt, kun je daarnaast veel geld verliezen door valutaschommelingen.

Rente-uitkering

Bij de meeste banken krijg je de rente ieder jaar uitgekeerd. Wordt de rente direct uitgekeerd aan jou, of bijgestort op je rekening? Als het geld op je rekening bijgestort wordt, ontvang je het daaropvolgende jaar ook over dit bedrag rente. Eerlijk gezegd, is dit vooral interessant bij hogere rentepercentages van enkele procenten. Op het moment is dit niet bijzonder belangrijk.

Opnemen van geld

Als je depositorekeningen aan het vergelijken bent, ga je er natuurlijk van uit dat je het geld kunt missen. Toch weet je nooit wat er gebeurt. Is je buffer niet groot genoeg? Dan kun je misschien een depositorekening kiezen waarbij je alsnog tussentijds bij het geld kunt. Tegen een boete of verlies van rente.

Deposito’s – nadelen en voordelen

Wat zijn de nadelen van deposito’s? En de voordelen? Hieronder hebben we twee belangrijke voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen deposito’s – hoge rente, vaste rente

De twee grote voordelen van deposito’s? Een hoger rendement dan normale spaarrekeningen. En een vaste rente.

Een hogere rente zorgt ervoor dat je geld ook daadwerkelijk wat oplevert. Dit is vandaag de dag helaas niet meer vanzelfsprekend.

Een vaste rente geeft je meer zekerheid bij het plannen met je geld. Vooral voor belangrijke spaardoelen op de lange termijn is dit wel zo rustgevend. Denk aan een studiepotje voor je kinderen of spaarrekening voor een wereldreis.

Nadelen deposito’s – vaste rente, minder vrijheid

Bij een vaste rente weet je waar je aan toe bent. Dat is inderdaad een voordeel. Maar stel je nu eens voor dat je een deposito afsluit voor een zeer lange periode, en tussentijds de rente omhoogschiet. Momenteel is de verwachting niet dat de rente binnenkort sterk stijgt. Maar houd er wel rekening mee dat dit een probleem kan worden.

Eerder hebben we al gezegd dat je bij een deposito vrijheid inruilt voor een hogere rente. Dit betekent natuurlijk dat je goed na moet denken of je het geld echt niet nodig hebt. Ook is een depositorekening eerder gedacht voor het éénmalig inleggen van een hoger bedrag. Als je iedere maand een klein bedrag opzij wilt zetten, kun je beter een spaarrekening openen.

Samengevat

Wil je een depositorekening openen? Zorg er dan voor dat je alle spaardeposito’s vergelijkt. Denk niet alleen aan de beste rente en looptijd, maar vraag jezelf ook of je het geld echt kunt missen. De beste depositorekening is niet altijd de rekening met de hoogste rente. Let daarnaast vooral op bij aanbiedingen buiten de EU. Je kunt je geld kwijtraken of je geld kan minder waard worden door valutaschommelingen.