Belasting Box 3

– vermogensrendementsheffing

Home › Box 3 belasting

Het Nederlandse belastingstelsel heeft drie boxen. In Box 3 valt je vermogen, mits dit niet vrijgesteld is of je dit in een andere box opgeeft of op moet geven (zoals je eigen woning). Hier vind je alle informatie over belasting in Box 3.

Wat is Box 3?

Box 3 is de belastingbox die voor vermogen gereserveerd is. De belasting die hierover geheven wordt heet de vermogensrendementsheffing – ‘spaartaksin de volksmond.

De spaartaks wordt officieel geheven over “inkomen uit sparen en beleggen”. Maar wat zijn dit nu voor inkomsten? En hoe wordt dat berekend?

Zoals meestal met belastingzaken, klinkt Box 3 op papier eenvoudiger dan het uiteindelijk is. Waarom maakt het bijvoorbeeld niet uit hoeveel je vermogen uiteindelijk opbrengt en hanteert de belasting een fictief rendement? En wat is het overbruggingsstelsel nu precies?

Wil je meer weten over het verschil tussen Box 1 en Box 3? Begrijpen waarom er een spaartaks is in Nederland? Klik dan op de onderstaande infocards.

Fictief rendement
Fictief rendement

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in Box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer
Verschil Box 1 en Box 3
Verschil Box 1 en Box 3

Box 1 is gereserveerd voor inkomsten uit werk en woning. Box 3 voor het rendement dat je op sparen en beleggen behaalt. Waarom is het dan niet belangrijk hoeveel je spaargeld oplevert in Box 3? En in welke box valt een (eigen) woning? Lees dit artikel om het verschil te begrijpen tussen Box 1 en Box 3.

Lees meer
Spaartaks
Spaartaks

Wat verandert er voor spaarders in 2024? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2024.

Lees meer

Box 3 tarieven – hoeveel heffing betaal je?

Bij de berekening van Box 3 worden in het oude stelsel tarieven en schijven gehanteerd. Het vermogen in deze schijven van Box 3 wordt gebruikt om te bepalen hoeveel procent belasting je betaalt in Box 3. In het overbruggingsstelsel dat de komende jaren van toepassing is word je niet meer belast aan de hand van de fictieve verdeling van vermogen.  

Je betaalt uiteindelijk vermogensrendementsheffing over de ‘grondslag sparen en beleggen‘. Lees hieronder meer over de tarieven van de Box 3-heffing.

Grondslag sparen en beleggen
Grondslag sparen en beleggen

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2024.

Lees meer

Verandering Box 3 in 2024

Het oude systeem van de spaartaks werd door veel experts en Nederlanders als bijzonder oneerlijk gezien voor spaarders. De voornaamste reden? De Belastingdienst ging ervan uit dat alle meer vermogende spaarders ook belegden, en hier een rendement van meer dan 5% op haalden. Ook als ze dit niet deden.

Vanaf fiscaal jaar 2023, waarover je in 2024 aangifte doet, is het overbruggingsstelsel officieel en uitsluitend van toepassing en vervalt het oude stelsel. Meer weten over de wijzigingen in Box 3 in 2024? Klik dan op de onderstaande infocards.

Wijzigingen Box 3 in 2024
Wijzigingen Box 3 in 2024

Het nieuwe Box 3-stelsel bracht grote veranderingen met zich mee. Vooral spaarders die niet beleggen gingen er flink op vooruit. (Zeer) vermogende beleggers leveren juist in. Bekijk direct wat de veranderingen in 2024 voor jou inhouden – met het grote overzicht van Raisin.

Lees meer

Wat valt in Box 3 – bezittingen

Bij het berekenen van de grondslag in Box 3 moet je alle relevante bezittingen opgeven. Hieronder vallen bijvoorbeeld saldo’s op je bankrekeningen. Toch is het bij veel bezittingen niet zo eenvoudig. Wat is Box 3 vermogen nu precies?

Als je belegt, geef je dan de winst op of de waarde van je beleggingen? En levensverzekeringen en kapitaalverzekeringen. Neem je die ook mee? Lees meer over deze bezittingen in de onderstaande artikelen.

Levensverzekering in Box 3
Levensverzekering in Box 3

Is een levensverzekering, bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, kapitaal? Betaalt een erfgenaam inkomstenbelasting? Maakt het uit of je in nature verzekert bent of een bedrag uitgekeerd krijgt? Levensverzekeringen roepen veel vragen op. Raisin beantwoordt ze allemaal.

Lees meer
Kapitaalverzekering in Box 3
Kapitaalverzekering in Box 3

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in Box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van Box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in Box 1.

Lees meer
Beleggen en aandelen in Box 3
Beleggen en aandelen in Box 3

Als belegger betaal je bronbelasting over dividend. Daarnaast valt het belegde vermogen in Box 3 van de belastingopgave. Boven de vrijstellingsgrens betaal je belasting over een fictief rendement. Hoe zit steekt dit in elkaar en wat gaat er veranderen in 2024? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Erfenis verdelen
Erfenis verdelen

Het merendeel van de Nederlandse 50-plussers heeft geen rechtsgeldig testament. Dit is niet altijd een probleem, omdat in de wet is vastgelegd wat er precies gebeurd met het vermogen van de overledene. Hoe wordt een erfenis verdeeld met en zonder testament? Raisin legt het uit aan de hand van rekenvoorbeelden.

Lees meer

Aftrekposten in Box 3 – schulden

Van je bezittingen in Box 3 mag je alle schulden die boven de schuldendrempel vallen aftrekken. Met deze aftrekposten in Box 3 verlaag je je vermogen en daarmee de grondslag sparen en beleggen en de uiteindelijke spaartaks.

Niet alle schulden vallen onder deze regeling. Aan de andere kant kun je bijvoorbeeld wel de erfbelasting aftrekken. Hoe zit het met alle leningen die je afgesloten hebt?

Vind een antwoord op deze en meer vragen met behulp van de onderstaande artikelen.

Lening Box 3
Lening Box 3

Nederlanders staan niet bekend als leenzuchtig. Toch hebben verreweg de meeste spaarders en beleggers openstaande leningen. Zoals bijvoorbeeld een studieschuld of hypotheek. Soms kun je deze leningen ook van Box 3 aftrekken. Lees verder voor een overzicht van leningen die je in kunt zetten in Box 3.

Lees meer
Erfbelasting
Erfbelasting

Niemand betaalt graag belasting. Nog minder mensen betalen graag dubbel belasting. Toch kan het zijn dat je naast erfbelasting ook nog vermogensrendementsheffing betaalt. Hoe zit het met de peildatum en vorderingen? Doe slim je aangifte met deze drie tips van Raisin.

Lees meer
Schulden Box 3
Schulden Box 3

Box 3 is de belastingbox voor je vermogen. Je mag schulden van je bezittingen aftrekken. Niet alleen negatieve saldo’s op een bankrekening, maar vaak bijvoorbeeld ook je studieschuld of een hypotheek op een tweede huis. Lees alles over schulden en de schuldendrempel in Box 3.

Lees meer

Voordeel sparen en beleggen in Box 3 – vrijstelling

Nadat je alle bezittingen bij elkaar opgeteld hebt en hier de schulden van afgetrokken hebt, profiteer je nog van een vrijstelling. Er is een algemene vrijstelling voor alle Nederlanders. Daarnaast zijn verschillende bezittingen vrijgesteld, zoals bijvoorbeeld je auto.

Ook groene beleggers genieten aantrekkelijke belastingvoordelen. Een overzicht van alle vrijstellingen en regels vind je in deze artikelen.

Groen beleggen belastingvoordeel
Groen beleggen belastingvoordeel

Groen beleggen levert veel belastingvoordeel op. Daarom stelt de Belastingdienst er strenge eisen aan. Mocht je het geluk hebben een erkend beleggingsproduct te vinden, kan het procenten schelen. Maar hoe zit het met rendement? En wanneer is een beleggingsproduct ‘groen’? We hebben alles op een rijtje gezet.

Lees meer
Vrijstelling Box 3
Vrijstelling Box 3

Je betaalt ieder jaar spaartaks. Maar profiteert ook ieder jaar van verschillende vrijstellingen. De algemene vrijstelling geldt voor alle Nederlanders. Daarnaast hoef je verschillende bezittingen niet op te geven. Lees alles over de vrijstellingen in Box 3.

Lees meer

Box 3 – eigen woning, tweede woning, vakantiehuis

Bezit je onroerend goed? Dan moet je goed nalopen in welke box je de WOZ-waarde op moet geven. Ook kun je je vermogen in Box 3 verlagen met een hypotheek. Dit is alleen van toepassing – of voordelig – op een woning waar je niet zelf in woont.

Kun je hypotheekrente aftrekken in Box 3? Hoe zit het met vruchtgebruik? Wanneer valt een woning eigenlijk in Box 3 en wanneer in Box 1? Woningbezit en hypotheken roepen veel vragen op bij je belastingaangifte. Deze artikelen helpen je op weg.

Hypotheek
Hypotheek

Verreweg de meeste hypotheken vallen in Box 1. Zo kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Meestal is dit voordelig en verstandig. Maar als je hypotheekrente erg laag is, kun je dan je hypotheekschuld zomaar in Box 3 opgeven? Levert dit dan ook echt wat op? Lees meer!

Lees meer
Belasting tweede huis
Belasting tweede huis

Een tweede woning wordt gezien als een bezit dat je in Box 3 van je belastingaangifte op moet geven. Vakantiewoningen zijn vrijgesteld. Ook kun je een hypotheek of andere lening voor een tweede woning aftrekken. Vaak gaat een tweede woning je alsnog geld kosten – ieder jaar weer. Waarom?

Lees meer
Vruchtgebruik en Box 3
Vruchtgebruik en Box 3

Heb je de regels omtrent vruchtgebruik, bloot eigendom en vermogensbelasting niet zo scherp op je netvlies? Dat is logisch – het kan vrij ingewikkeld worden. Wij scheppen orde in de chaos

Lees meer

Box 3 – slim aangifte doen

Nadat je een overzicht hebt van al je bezittingen en schulden kun je aangifte gaan doen. Wist je dat 1 januari de peildatum is voor Box 3? Moet je de vrijstelling zelf opgeven of doet de Belastingdienst dit automatisch?

Volg ons stappenplan om je belastingaangifte Box 3 zo gemakkelijk mogelijk te maken en lees waarom het verstandig is om je aangifte voor volgend jaar goed voor te bereiden.

Aangifte doen
Aangifte doen

Niemand houdt van belastingaangifte doen. Box 3 zorgt daarnaast voor veel verwarring. Betaal je ook belasting als je spaargeld helemaal niets opgeleverd heeft? Welke bezittingen moet ik opgeven en mag ik hier schulden vanaf trekken? Hoe zit het met mijn hypotheek? We helpen je stap voor stap door het proces.

Lees meer

Pensioen opbouwen – in Box 3?

Weinig onderwerpen roepen zoveel financiële vraagstukken op als het zelf opbouwen van pensioen. Je bouwt vaak tientallen jaren pensioen op. Kleine verschillen in rendement en belasting kunnen een enorm verschil maken aan het eind van de rit.

Als je ervoor kiest om zelf pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld als zzp’er, kun je dit in Box 1 of Box 3 doen. Beide varianten hebben bepaalde belastingvoordelen. Wil je begrijpen hoe de vork in de steel zit, met heldere rekenvoorbeelden? Lees dan ons artikel over pensioen opbouwen in Box 3.

Pensioen opbouwen
Pensioen opbouwen

Pensioenen zijn ingewikkeld. Toch is het belangrijk om precies te begrijpen hoe het zit met het zelf opbouwen van pensioen. Kleine jaarlijkse belastingverschillen kunnen later een enorm verschil maken. Wanneer is het slim om zelf pensioen op te bouwen in Box 1 of Box 3? Vind een antwoord op deze vraag, met rekenvoorbeelden.

Lees meer

Sparen met Raisin

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer